Férfi kézi: a Veszprém és a Szeged idényét is megmenthetné a bajnoki arany

NAGY PÉTER, VINCZE SZABOLCSNAGY PÉTER, VINCZE SZABOLCS
Vágólapra másolva!
2021.06.02. 12:48
null
A Veszprém és a Szeged idényét is megmenthetné a bajnoki arany (Fotó: Török Attila)
Az a helyzet állt elő, hogy mindkét csapat idényét megmenthetné a bajnoki arany, amelynek értéke most Szegeden és Veszprémben is felértékelődött.
BOROZAN KIHAGYHATJA A DÖNTŐT

A handballexpert.com szakportálon megjelent, hogy a Telekom Veszprém mégsem tart igényt Vuko Borozan szolgálataira, aki így információnk szerint kihagyhatja már a Mol-Pick Szeged elleni bajnoki döntőt is. A 27 éves montenegrói balátlövővel márciusban sikerült megállapodnia a folytatásról a klubnak, élt az opcióval, s 2022 nyaráig hosszabbított vele. A veszprémiek nem kívánták kommentálni az értesülést. Az Építőket 2019 júniusa óta erősítő Borozan a Bajnokok Ligája idei kiírásában 55 gólt szerzett, az NB I-ben 34-szer, a Magyar Kupában 2-szer volt eredményes.

Részben igaza van Kentin Mahénak, a Telekom Veszprém francia válogatott irányítójának, aki úgy fogalmazott a Mol-Pick Szeged elleni bajnoki döntőt megelőzően, hogy mindkét csapat a nulláról indul, ezért úgy kell tenniük, mintha eddig semmi sem történt volna.

Másfelől viszont az elmúlt kilenc-tíz hónap megpróbáltatásait nehéz lesz két mérkőzésen feledtetni, főleg a Tisza partján, ahol már tavaly ősszel, amikor Juan Carlos Pastor alakulatánál felütötte a fejét a koronavírus-járvány, lehetett tudni, hogy ezt az idényüket mindenekelőtt túl kell élniük. Persze a veszprémi szurkolóknak sem lehet most könnyű, a francia Nantes elleni Bajnokok Ligája-búcsút követően ugyanis ismét azzal szembesültek, hiába a világsztárokat felvonultató játékosállomány, újabb egy évet kell várniuk a lehetőségre, hogy végre-valahára, a klub történetében először megszerezzék a hőn áhított BL-elsőséget.

BÁNHIDI Bence, a Szeged beállója: „Lehetetlen megjósolni, hogyan alakul a két mérkőzés, hiszen mindkét csapat a legapróbb részletekig ismeri a másikat, így a precíz játék mellett az dönthet, ha valamelyik együttes váratlant tud húzni. Egy biztos, a folyamatos koncentráció és a stabilitás elengedhetetlen lesz a sikerhez. A veszprémiek a Bajnokok Ligája-búcsú miatt nem akarnak ismét hibázni, míg nekünk a legfontosabb, hogy visszahódítsuk a bajnoki címet. Mivel ellenfelünknek sem maradt más feladata, szintén csak erre a két meccsre készült az utóbbi napokban. Kemény összecsapást, kiélezett küzdelmet várok.”

LIGETVÁRI Patrik, a Veszprém balátlövője: „Néhány mérkőzés kivételével egész évben jól játszottunk a bajnokságban, megnyertük az alapszakaszt, és mivel nem jutottunk be a Bajnokok Ligája négyes döntőjébe, már nem is kérdés: meg kell nyernünk a bajnoki döntőt! Nem szeretnénk keserű szájízzel zárni az idényt. Az első mérkőzés talán fontosabb lesz, azzal lennék elégedett, ha előnyt tudnánk szerezni Szegeden, igaz, akkor sem lenne biztos semmi. Az ellenfél teljes, minden poszton erős, nem csak beállóban Bánhidi Bence révén, figyelni kell a kinti lövőkre és a szélsőkre is.”

A 26-szoros magyar bajnoknál a Bajnokok Ligája-bukás miatt ugyan nem ég a ház, ám nagyon nem mindegy, milyen szájízzel mennek szabadságra David Davisék, nagy pofon lenne, ha a BL négyes döntője után a bajnoki trófea sem lenne meg. Mindenesetre az elmúlt harminc évben egyeduralkodó Veszprémet a kilencvenes évek óta mindössze hatszor taszították le a trónról az NB I-ben: háromszor a Szeged, egyszer-egyszer a Dunaferr, az Elektromos és a Rába ETO.

A csongrádi együttesnek is megmenthetné az idényét a bajnoki arany, ráadásul a jövő is sokkal rózsásabban néz ki Alexander Blonz, Sebastian Frimmel, Miguel Martins és Kent Robin Tönnesen érkezésével, illetve Bánhidi Bence megtartásával.

Az előzmények ismeretében talán túlzás lenne azt állítani, hogy csalódott együttesek vívják a finálét, hiszen a Veszprém mégiscsak megnyerte a SEHA-ligát az ősszel, majd a Magyar Kupát tavasszal, ám az nyugodtan kijelenthető, hogy mindkét félnek bőven van veszítenivalója. Kérdés, a tét rányomja-e bélyegét a kétmeccses párbajra – az MK szigetszentmiklósi döntőjében a zárt kapuk ellenére is izzott a csarnok, annyira tapintható volt a feszültség, ezúttal nézők is lehetnek mindkét helyszínen, azaz remélhetőleg sem a hangulatra, sem a színvonalra nem lesz panasz.

FÉRFI KÉZILABDA NB I, DÖNTŐ
1. MÉRKŐZÉS
19.00:
Mol-Pick Szeged–Telekom Veszprém (Tv: M4 Sport) – élőben az NSO-n!

DAVISNAK A HURRIKÁN KÖZEPÉN IS ÁLLVA KELL MARADNIA

– A Nantes elleni BL-kiesés után nehéz volt újra motiválni a játékosokat?
– Több mint nehéz, mert vissza kellett térniük a földre – válaszolta David Davis, a Veszprém edzője. – A Bajnokok Ligája négyes döntőjébe jutás volt a fő célunk, ami nem sikerült, de hiába voltunk mindannyian csalódottak, folytatni kellett a munkát, mert még meg kell nyernünk a bajnokságot.

– Van önökben bizonyítási vágy a Nantes elleni elvesztett párbaj miatt?
– Ez talán nem a helyes kifejezés, mert edzőként pontosan tudom, mikor és mit kell tennem, még ha nem is mindig alakul úgy, ahogy szeretném. Két és fél éve itt vagyok Veszprémben, tudom, hogy az edzőnek mindennap bizonyítania kell, ugyanakkor a teljes képet kell néznünk, hogy lássuk, honnan hova jutottunk. Persze, csalódottak vagyunk a BL-kiesés miatt, de hiszem, hogy jó úton haladunk, remek idényünk volt.

– Mit szól a kritikákhoz?
– A szurkolóknak és nekünk ugyanaz a célunk, ezért megértem őket. Meg kell hallgatni, elfogadni és elviselni, ha kritizálnak, mert minden joguk megvan hozzá. De nekem akkor is állva kell maradnom, ha a hurrikán közepén vagyok, ez is a munkám része. Josep Guardiola sem lett rosszabb edző azért, mert évek óta nem sikerül megnyernie a legfontosabbat, a Bajnokok Ligáját a Manchester Cityvel, pedig ő is kap most rendesen.

– Egy Szeged elleni meccs színvonala hasonlítható a BL négyes döntőhöz?
– Mindenképpen, hiszen egyrészt a Szeged is BL-csapat, másrészt ez lesz az idény utolsó csatája. Bármikor játszunk, nem hibázhatunk, és bár az alapszakaszban kétszer is nyerni tudtunk ellene, most teljesen más a tét. A döntő mindkét meccse sokat számít, mert hiába nyerünk vagy veszítünk az elsőn, a visszavágón bármi lehet.

PASTOR SZERETNE VÉGRE MOSOLYOGNI

– A legutóbbi négy mérkőzését elveszítette a Szeged a Veszprém ellen, decemberben ráadásul elég nagy különbséggel. Nyomásként éli meg, hogy hazai pályán most nyerniük kell?
– Nem szabad a múlttal foglalkozni, csakis az előttünk álló feladatokra koncentrálunk – felelte Juan Carlos Pastor, a Szeged edzője. – Szerencsére senkit sem kell motiválni, a játékosaim profik, néhányuknak ez lesz az utolsó Veszprém elleni rangadója. Ha minden tőlünk telhetőt megteszünk, elégedett leszek. Rengeteget szenvedtünk az idényben, jó lenne végre mosolyogni, örülni. Tényleg sokat jelentene, ha bajnokként mehetnénk szabadságra.

– A Magyar Kupa döntőjében felfokozott volt a hangulat, hasonlóra számíthatunk szerdán is?
– Ezúttal is csúsznunk-másznunk kell, az első perctől az utolsóig küzdeni, minden labdáért harcolni. A hét a hat elleni játék lehet az egyik fegyverünk, de a hangsúly továbbra is a gyorsindításokon és a könnyű gólokon van. Mivel az évadban rengeteg problémánk volt, főleg jobbátlövő poszton, s Luka Stepancic továbbra is sérült, Stanislav Kaspárekre megint nagy feladat hárul.

– Külön készültek Petar Nenadicsra és a veszprémi beállókra?
– Tény, hogy Nenadicsnak jól ment ellenünk, ahogy a beállóknak, Andreas Nilssonnak és Rogério Moraesnek is – ezen mindenképpen változtatnunk kell, különösen emberhátrányban kell odafigyelnünk. Végre volt időnk gyakorolni, edzeni, mert ami leginkább hiányzott az elmúlt kilenc hónapban, az a folytonosság. Az elvégzett munkának elégnek kell lennie, hogy elhódítsuk a bajnoki trófeát.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik