Férfi kézi: A pótolhatatlant nem lehet pótolni – Székely Márton

NAGY PÉTERNAGY PÉTER
Vágólapra másolva!
2021.03.06. 08:21
null
Székely Márton (Fotó: Szabó Miklós)
A tragikus körülmények között elhunyt Alfredo Quintana helyére a Porto az idény végéig kölcsönvette Székely Mártont. A Telekom Veszprém 51-szeres magyar válogatott kapusa a Nemzeti Sportnak elmondta: ahogy eddig, ezután is tudása legjavát nyújtja, és mindent megtesz, hogy Quintana „odafent büszke lehessen rám”.

 

Alfredo Quintana halála óta csütörtökön lépett pályára először a Porto, amely története legnehezebb mérkőzésén 38–31-re legyőzte a Máthé Dominikot foglalkoztató norvég Elverumot, ezzel a Mol-Pick Szegedet megelőzve az ötödik helyen végzett a Bajnokok Ligája A-csoportjában. Mint ismert, a 32 éves Quintana edzés közben lett rosszul múlt hétfőn, leállt a szíve, egyes információk szerint több mint ötven percig nem kapott oxigént az agya, négy napra rá, pénteken kórházban hunyt el. A portugál csapat az elmúlt másfél hétben szinte alig edzett, a játékosoknak pszichológusok segítenek feldolgozni társuk elvesztését.

A tragédia ellenére a Portónak új kapust kellett találnia, a rutinos Nikola Mitrevszki mellett ugyanisa mindössze 16 esztendős Diogo Rema nem rendelkezik túl sok tapasztalattal. A választás a Telekom Veszprém 31 éves játékosára, a bakonyiaknál kevés lehetőséget kapó Székely Mártonra esett, akit a portói egylet az idény végéig vett kölcsönbe. A hivatalos bejelentést követően több százan üdvözölték Székelyt a portugálok közösségi oldalán, a szurkolók leginkább azért hálásak, mert a magyar kézilabdázó rögtön igent mondott a felkérésre. A Porto pedig a Telekom Veszprém vezetőségét méltatja, amely a tárgyalások közben empátiáról és rendkívüli emberségről tett tanúbizonyságot.

„Késő este csörgött a telefonom a múlt héten, ismeretlen számról hívtak – mondta a Nemzeti Sportnak Székely Márton, aki 2019-ben Tatabányáról igazolt a veszprémiekhez, azóta 31 mérkőzésen lépett náluk pályára. – A portóiak svéd vezetőedzője, Magnus Andersson volt az, s megkérdezte, mit szólnék, ha az idény végéig náluk játszanék. Ekkor még élt Alfredo, nagyon szurkoltam neki, hogy minél hamarabb visszatérhessen, ezért azonnal beleegyeztem a kölcsönadásba. Pénteken aztán jött a szörnyű hír, hogy meghalt. Hogy mit éreztem, amikor megtudtam? Ilyen helyzetben még sohasem voltam. A pótolhatatlant nem lehet pótolni... Quintana hatalmas űrt hagyott maga után, a személyisége senkivel sem helyettesíthető. Egyet azonban megígérhetek: ahogy eddig, ezután is tudásom legjavát nyújtom, mindent megteszek, hogy Alfredo odafent büszke lehessen rám.”

A 194 centis, 92 kilós Székely a válogatott hét után, március 15-én utazik ki új csapatához, egyelőre felesége és kisgyermeke nélkül. A Porto egyúttal benevezte a Bajnokok Ligájára, ezért akár már a dán Aalborg elleni nyolcaddöntőben védheti a portugálok kapuját – erre az európai szövetség szabálymódosítása révén van lehetőség: a klubok egy olyan játékost igazolhatnak, aki az idényben egy másik együttes tagjaként már szerepelt nemzetközi – BL, Európa-liga – kupasorozatban.

„Tehát már az Elverum ellen játszhattam volna, ám kegyeleti okokból nem lett volna jó: az a meccs Alfredo Quintanáé volt – folytatta Székely Márton, akinek a nyáron lejár a szerződése a Telekom Veszprémnél. – A klubmenedzserrel és a sportigazgatóval is beszéltem erről, akik üdvözöltek, s a szállásomat is elintézték. Nem tudom, mekkora szerepet kapok majd a Portóban, ám mindent megteszek, hogy bebizonyítsam, nem véletlenül esett rám a választás.”

Székely hozzátette, sokat köszönhet a Telekom Veszprémnek, amelynél továbbra is látogathatja az edzéseket: „Annak ellenére, hogy valószínűleg már többet nem lesz lehetőségem a Veszprém mezét viselni, még mindig büszkeséggel tölt el, amikor az Aréna ajtaján belépek. Motivált vagyok, hogy az utolsó edzéseken is megmutassam, mit tudok. El kell ismerni, hogy sokat tanultam itt: nemcsak a gondolkodásom, a hozzáállásom és a munkamorálom, hanem a sebességem is megváltozott az elmúlt másfél évben. Éppen ezért felkészültem, ha a Porto hét a hat elleni játékot játszik, akkor a kispad és a kapu között kell majd rohangálnom.”

SZÉKELY MÁRTON MECCSEI A TELEKOM VESZPRÉMBEN
Bajnokok Ligája:
5
SEHA-liga: 8
NB I: 18
Magyar Kupa:
Összesen: 31

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik