Egyik utolsó csatáját ellenünk vívja a 40 éves és 137 kilós szaúdi tűzoltó

N. T.N. T.
Vágólapra másolva!
2017.01.18. 08:48
null
Manaf al-Szaidnak (jobbra) nem kell szégyenkeznie a teljesítménye miatt (Fotó: AFP)
Chile legyőzése után újabb lépést tehet a csoport harmadik helye felé a magyar férfi kézilabda-válogatott a franciaországi világbajnokságon. Ehhez a kora délutáni mérkőzésen (kezdés: 14.00, Tv: Sport1, élőben az NSO-n) Szaúd-Arábiát kell megvernünk. Az ázsiai csapat korrekordere, Manaf al-Szaid ellenünk játssza egyik utolsó meccsét, a civil életben tűzoltóként dolgozó kapus ugyanis visszavonul a tornát követően.

Az IHF nyilvántartása szerint 137 kilós Manaf al-Szaid az ugyancsak 40 éves Fazekas Nándorral és a francia Thierry Omeyerrel együtt a franciaországi világbajnokság legidősebb játékosának számít. A szaúdi válogatott kapusa az eddigi három csoportmeccsen összesítésben 29 százalékkal védett.

„A sportban nincs igazán korhatár, és nekem szerencsére sikerült jól megterveznem az életemet, így negyvenévesen is mindenre jut elég időm – mondta al-Szaid a Nemzeti Sport Online-nak a roueni csapatszálláson. – Speciális edzéseket végzek azért, hogy formában tartsam magam, ám mellette a családomat sem hanyagolom el."

A két évvel ezelőtti világbajnokságot ugyan kihagyta, ezzel együtt a mostani már a hetedik vb-je, de korábban a juniorválogatottal is részt vett egyen. A nemzeti csapat kapusedzője győzte meg arról, hogy vállalja még el ezt az alkalmat.

„A mostani vébé azért is különleges számomra, mert ez az utolsó nagy tornám, utána abbahagyom a játékot, a klubomban sem folytatom. Negyvenévesen eljött az idő, hogy átadjam a helyet a fiataloknak. Azt szeretném, hogy jó játékosként emlékezzenek rám, ezért is fejezem be most. A franciaországi tornát követően az ázsiai szövetség tart nekem egy búcsúztatót."

Teljesen nem fog eltávolodni a kézilabdától, edzőként szeretne dolgozni a jövőben, ezért nemsokára el is kezd egy tanfolyamot, hogy képezze magát. Al-Szaid egyébként az Ázsiai Bajnokok Ligájában címvédő al-Nur játékosa, mint mondja, klubján kívül még két-három erős együttes van az országban.

„A kézilabda az ország keleti részén népszerű. Nálunk mindenki amatőr, csak a légiósok számítanak profinak, de belőlük klubonként csak egy lehet. A bajnokságunk nem olyan színvonalas, mint a tunéziai vagy az egyiptomi liga, három-négy erősebb csapatunk van, a többiek nem képviselnek olyan magas szintet. A játékosok nem kapnak pénzt, hanem megvan a rendes munkájuk a sport mellett. A válogatott tagjainak nagy része katona vagy rendőr, én picit kilógok a sorból azzal, hogy tűzoltóként dolgozom."

Al-Szaid a civil életben  tűzoltóként dolgozik
Al-Szaid a civil életben tűzoltóként dolgozik

Szaúd-Arábia olimpián még nem járt, a legjobb vb-helyezését (19.) 2003-ban és 2013-ban érte el. A csapatot 2012 óta egy év megszakítással Nenad Kljaic irányítja.

MEGSZORÍTANÁNAK MINKET
Az idei vb-re Szaúd-Arábiát a legendás horvát kézilabdás dinasztia középső tagja, az olimpiai bajnok (1996) Nenad Kljaic készítette fel, akinek az édesapja, Velimir Kljaic volt az atlantai aranycsapat trénere. „December közepétől edz együtt a keret, amelynek valamennyi tagja otthon játszik – mondta a Nemzeti Sportnak a szövetségi kapitány. – A minimális célunk az volt, hogy a csoportban legalább egy csapatot megelőzzünk, a maximális pedig a nyolcaddöntőbe jutás. A nagyon erős európai együttesekkel szemben eddig nem is játszattam az első sorunkat, de a fehéroroszokat igyekeztünk megszorítani, és ez a tervünk a magyarokkal szemben is. Nyerni persze nem tudunk, mert játékosaink húsz centivel alacsonyabbak és húsz-harminc kilóval könnyebbek. Talán pénteken Chile ellen..."

„Ez a harmadik vébénk a horvát edzővel, aki nagy változásokat hozott az életünkbe. Előtte mindig kikaptunk, és sokszor csak koncepció nélkül ellövöldöztük a labdákat. Sok taktikai és technikai elemet megtanított nekünk, több mindent átvettünk az európai kézilabdából. Előtte csak nyitottat védekeztünk, de azóta már tudunk zárt hatosfalat és öt-egyet is alkalmazni. A kapusedző és a másodedző szerb, a stáb többi tagja horvát. A felkészüléstől kezdve az étkezésen át a regenerációig sok mindent megtanítottak nekünk."

És végezetül, hogy miként látja a mostani szaúdi válogatottat?

„Az elsődleges célunk az volt, hogy olyan gárdát építsünk, amelyre lehet építeni a jövőben. A másik, hogy tanuljunk az európai csapatoktól és jó meccseket játsszunk velük. Nincs annyi tapasztalatunk, mint a horvátoknak, a németeknek vagy a magyaroknak, ez meg is látszódott az eddigi csoportmérkőzéseinken."

Szaúd-Arábia eddig vereséget szenvedett Horvátországtól (23–28), Fehéroroszországtól (26–29), majd kedden Németországtól (24–38) is, és a papírforma alapján szinte biztos, hogy a csoport utolsó helyén végez. A magyar válogatott egy újabb győzelemmel nagy lépést tenne a továbbjutás felé, és közelebb kerülne a csoport harmadik helyéhez. Az eddigi három magyar–szaúdi találkozón rendre magyar siker született.

FÉRFI KÉZILABDA-VILÁGBAJNOKSÁG, FRANCIAORSZÁG

B-CSOPORT
20.45: Macedónia–Spanyolország
C-CSOPORT
14.00: Szaúd-Arábia–Magyarország (Tv: Sport1)
17.45: Fehéroroszország–Németország (Tv: Sport1)
20.45: Horvátország–Chile
D-CSOPORT
14.00: Argentína–Egyiptom
17.45: Dánia–Bahrein
20.45: Svédország–Katar (Tv: Sport1)

ELLENFÉLNÉZŐ: SZAÚD-ARÁBIA
Olimpia:
nem szerepelt
Világbajnokság: 19. (2003, 2013), 21. (1997, 2001), 22. (1999, 2015), 23. (2009)
Egymás elleni mérlegünk Szaúd-Arábiával szemben: 3 mérkőzés, 3 győzelem, 99–67-es gólkülönbség

Legutóbbi mérkőzés:
2004. január 17.
Magyarország–Szaúd-Arábia 29–24 (14–8)
Tiszaújváros.
Magyarország:
Fazekas – Kertész 1, Nagy L. 2, Buday 6, Rosta M. 2, Ilyés 5, Iváncsik G. 7. Csere: Szathmári (kapus), Császár 1, Mocsai T. 1, Gál 3, Laluska 1, Mezei, Díaz, Pásztor. Szövetségi kapitány: Skaliczki László

A C-CSOPORT ÁLLÁSA
1. Németország
3 3 100–61 +39 6
2. Horvátország 3 3 90–76 +14 6
3. MAGYARORSZÁG 3 1 2 85–87 –2 2
4. Chile 3 1 2 75–97 –22 2
5. Fehéroroszország 3 1 2 82–89 –7 2
6. Szaúd-Arábia 3 3 73–95 –22 0

 

A MAGYAR FÉRFIVÁLOGATOTT KERETE A JÁTÉKOSOK NÉVJEGYEIT IDE KATTINTVA TEKINTHETIK MEG
Kapusok:
FAZEKAS Nándor (Balatonfüredi KSE), MIKLER Roland (Telekom Veszprém)
Jobbszélső: GULYÁS Péter (Telekom Veszprém), HARSÁNYI Gergely (Grundfos Tatabánya KC)
Jobbátlövők: ANCSIN Gábor (Telekom Veszprém), BALOGH Zsolt (Mol-Pick Szeged)
Irányítók: CSÁSZÁR Gábor (Kadetten Schaffhausen, svájci), LÉKAI Máté (Telekom Veszprém)
Beállók: BÁNHIDI Bence (Mol-Pick Szeged), SCHUCH Timuzsin (Telekom Veszprém), SZÖLLŐSI Szabolcs (Grundfos Tatabánya KC), ZUBAI Szabolcs (Mol-Pick Szeged)
Balátlövők: BODÓ Richárd (Mol-Pick Szeged), DZSAMALI Iman (Meskov Breszt, fehérorosz), LIGETVÁRI Patrik (Telekom Veszprém)
Balszélső: JUHÁSZ Ádám (Grundfos Tatabánya KC),
Szövetségi kapitány:
Xavi SABATÉ
Edző:
DEBRE Viktor

Tartalékok: IVÁNCSIK Gergő (Telekom Veszprém), *NAGY László (Telekom Veszprém)
*Bokasérülés miatt a harmadik csoportmeccsünk előtt Gulyás Péter váltotta a keretben

A MAGYAR VÁLOGATOTT UTOLSÓ CSOPORTMÉRKŐZÉSE
Január 20., péntek, 20.45: Fehéroroszország–Magyarország (Tv: Sport1)

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik