Dzsamali: Erre vártam azóta, hogy bekerültem a magyar válogatottba

Vágólapra másolva!
2016.01.17. 13:30
null
Dzsamali Iman büszke rá, hogy a magyar színekért küzdhet (Fotó: MKSZ/Kovács Anikó)
A magyar férfi kézilabda-válogatott tizenhatos Európa-bajnoki keretében kilenc tornaújonc is található, akik Montenegró ellen már át is estek a tűzkeresztségen. Közöttük is különleges az iráni születésű Dzsamali Iman helyzete, az első pihenőnapon vele beszélgettünk az országváltásról és a debütálásról.

 

 

Dzsamali Iman 2012-ben érkezett Magyarországra, és a Veszprémmel hazai szinten mindent megnyert. A 202 centiméter magas átlövő lett 2014-ben az első ázsiai játékos, aki szerepelt a Bajnokok Ligája négyes döntőjében. Még abban az esztendőben letette a magyar állampolgársági esküt, ami előtt sokat tépelődött a döntésen.

NÉVJEGY: DZSAMALI IMAN
Született: 1991. október 11., Iszfahán (Irán)
Magasság/testsúly: 202 cm/102 kg
Posztja: átlövő
Klubjai: Sepahan (Irán), MKB-MVM Veszprém (2012–2015), IFK Kristianstad (Svédország, 2015–)
Nevelőedzője: Stepan Sidercluk
Edzői: Antonio Carlos Ortega, Ola Lindgren
Első válogatottság: 2015. november 7., Debrecen (Fehéroroszország, 32–20)
Válogatott mérkőzések/gólok száma: 5/14
Legjobb eredmények: BL-2. (2015), SEHA-liga-1. (2015), 3-szor magyar bajnok (2013, 2014, 2015), 3-szor MK-győztes (2013, 2014, 2015)

„A kézilabda sajnos nem olyan jó Iránban, mint Magyarországon, ezért is szántam rá magam, hogy csatlakozzam a magyarokhoz – kezdte a Nemzeti Sport Online-nak Dzsamali. – Természetesen továbbra is kiemelt helyen szerepel a szívemben Irán, de a karrierem szempontjából meg kellett hoznom ezt a döntést. Az én generációm után kimaradt két-három korosztály Iránban, így néhány éven belül problémák lehetnek. Nincs elég jó edző, és ez az utánpótlás-korosztályok eredményein is meglátszik."

Dzsamali tavaly novemberben, Fehéroroszország ellen játszotta első mérkőzését magyar színekben, ezt még három meccs követte az Eb előtt.

„Furcsa volt, amikor először ott álltam, és a magyar himnuszt játszották, de büszke vagyok rá, hogy Magyarországot képviselhetem. Sokan nem értették meg otthon, miért hagytam ott a hazámat, én voltam ugyanis az első iráni kézilabdázó, aki országot váltott. Azt vágták a fejemhez, hogy biztos csak a pénz miatt csinálom. Pedig ez nem így van, a személyes sorsom járt a fejemben, és így is sokat gondolkodtam rajta. A barátaim és a családom támogattak abban, hogy azt tegyem, amit a legjobbnak gondolok."

Dzsamali elmondta, Iránban másfajta élethez szokott, a kulturális különbségekkel is meg kellett birkóznia, miután Európába jött. A perzsáknál a család szinte mindig együtt van, sok a közös program, ez nagyon hiányzik neki, de már felvette az európai életritmust, nincs problémája vele.

A 24 éves, nagy lövőerejű játékosnak egy súlyos térdsérülés, majd a műtétet követő rehabilitáció miatt kimaradt az előző szezon nagy része, így nem volt meglepő, hogy a bakonyi együttes kölcsönadta a svéd Kristianstadnak, hogy játékba lendüljön.

„A svédországi lehetőség nagyon jó hatással volt rám, a Kristianstadban általában negyven-negyvenöt perceket a pályán vagyok. Sikerült újra játékba lendülnöm, és az önbizalmam is megjött. Úgy érzem, fizikailag még erősödnöm kell, és a védekezésemen is még van mit csiszolnom."

Az előrelépésben pedig Talant Dujsebajev is sokat segíthet neki:

„Talant is a spanyol iskolát képviseli, szereti, ha az utolsó részletig azt valósítjuk meg taktikában, amit megbeszéltünk. Nem könnyű annak, aki először kerül be ebbe a rendszerbe, de szeretem, ahogy a játékról gondolkodik. Különleges látásmódja van, ha valaki néhány évet a kezei alatt dolgozik, igazán jó játékos válhat belőle."

Az kívülről is látszódik, hogy a csapattársai befogadták, valamint más légiósokhoz képest egészen jól megy már neki a magyar nyelv is.

„Szerencsére sok mindent megértek magyarul, így nem érzem magam kívülállónak, be tudok kapcsolódni a beszélgetésekbe. A keret nagy részét már ismertem, de a fiatalabbakkal is jól kijövök, senki sem érezteti velem, hogy nem magyar vagyok."

A Montenegró elleni nyitány is jól sikerült, a hétgólos Bánhidi Bence után az ugyancsak öt találatig jutó Ancsin Gáborral egyetemben Dzsamali volt a második legeredményesebb játékosunk.

„Fejben nagyon rá tudtam hangolódni a meccsre, és jól is éreztem magam a pályán. Erre a pillanatra vártam azóta, hogy bekerültem a magyar válogatottba. A társak is sokat segítettek, így igazán jól sikerült az első meccsem az Eb-n" – mondta az átlövő, akinek már az olimpia is ott szerepel a gondolatai között.

„Nagyon szeretnék ott lenni Rióban a magyar válogatottal, ehhez persze először a kvalifikációt kell kivívnunk. Vannak tehetséges fiatal játékosaink, így biztató a jövő."

FÉRFI KÉZILABDA EB 2016: KÖVESSE VÉGIG A TORNÁT ÉLŐ HÍRFOLYAMUNK SEGÍTSÉGÉVEL!

>> FÉRFI KÉZILABDA EURÓPA-BAJNOKSÁG, ADATBANK

>> A MAGYAR VÁLOGATOTT JÁTÉKOSAINAK NÉVJEGYEI

>> EZT KELL TUDNI AZ OLIMPIAI KVALIFIKÁCIÓRÓL!

>> ERŐSORREND

FÉRFI KÉZILABDA EB, LENGYELORSZÁG
CSOPORTKÖR
D-CSOPORT, 1. FORDULÓ

MAGYARORSZÁG–Montenegró 32–27 (16–12)

Dánia–Oroszország 31–25 (13–13)

A D-CSOPORT ÁLLÁSA
1. Dánia 1 1 31–25 +6 2
2. MAGYARORSZÁG 1 1 32–27 +5 2
3. Montenegró 1 1 27–32 –5 0
4. Oroszország 1 1 25–31 –6 0

TOVÁBBI MÉRKŐZÉSEINK A CSOPORTKÖRBEN
Január 18., 18:00: Oroszország–Magyarország (Tv: M4 Sport)
Január 20., 20:00: Dánia–Magyarország (Tv: M4 Sport)

A MAGYAR VÁLOGATOTT KERETE
Kapusok:
Bartucz László (Csurgói KK), Mikler Roland (MVM Veszprém)
Jobbszélsők: Hornyák Péter (Csurgói KK), Pásztor Ákos (Grundfos Tatabánya)
Jobbátlövők: Ancsin Gábor (Mol-Pick Szeged), Nagy László (MVM Veszprém)
Irányítók: Faluvégi Rudolf (Csurgói KK), Nagy Kornél (Dunkerque – Franciaország)
Beállók: Bánhidi Bence (Balatonfüred), Schuch Timuzsin (MVM Veszprém), Zubai Szabolcs (Mol-Pick Szeged)
Balátlövők: Bodó Richárd (Grundfos Tatabánya), Borsos Tamás (Ceglédi KKSE), Dzsamali Iman (IFK Kristianstad – Svédország)
Balszélsők: Gazdag Tibor (Csurgói KK), Iváncsik Gergő (MVM Veszprém)
Tartalék (csak akkor utazik az Eb-re, ha szükség lesz rá):
Császár Gábor (Kadetten Schaffhausen – Svájc)

Szövetségi kapitány: Talant DUJSEBAJEV
Edző:
SÓTONYI László
Csapat-koordinátor: BARTÓK Csaba

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik