Bundesliga-szintű bajnokságból a második BL-trófeáért

SIMON JÓZSEFSIMON JÓZSEF
Vágólapra másolva!
2018.05.25. 13:07
null
Faluvégi Rudolf (4), a válogatott irányító csapata, a Nantes ebben az idényben ötödször találkozik a PSG-vel, amelynek Jesper Nielsen (sárgában) az egyik legjobbja (Fotó: AFP)
Ha van titka a francia férfi kézilabda szárnyalásának, az a tehetség, a pénz és a marketing – ezen múlik a siker a válogatottban és az élklubokban. A Bajnokok Ligája hétvégi, kölni négyes döntőjében három francia csapat is megpróbálkozik azzal, ami eddig csupán egyszer sikerült: a Montpellier 2003-as sikere óta megnyerni a legrangosabb európai sorozatot.

 

Másik világ
„Kölnben mindig történik valami meglepő. Az idén már a négyes döntő előtt is, hiszen az ide várt PSG mellé befutott az A-csoportban csak harmadik helyen záró Nantes. Nem is beszélve az alsóházból induló Montpellier-ről, amely a Barcelonát és a Flensburgot győzte le az egyenes kieséses szakaszban. Küszködhetünk vele az elődöntőben” – mondta Sterbik Árpád, a Vardar kapusa

„Másik világba kerültem Nantes-ban. Itt semmi görcs, semmi felesleges nyomás nincs a mindig mosolygós, a kézilabdát élvező játékosokon. Nem cserél le az edző az első, de még a negyedik vagy ötödik hibád után sem, mert bízik benned. Tudja, javítani fogsz, és biztatnak a társaid is. A szakmai munka magas szintű, bőven van idő a csapat összerakására. A vállsérülésem meggyógyult, javul a formám is, de Kölnben inkább csak tartalék leszek. Ha a válogatottban számít rám a kapitány, akkor nem is kérdés, szerepelek a világbajnoki selejtezőn” – nyilatkozta Faluvégi Rudolf, a Nantes irányítója.

Francia klubcsapat a kézilabdában tavaly került másodszor Bajnokok Ligája-győzelem közelébe – a PSG a kölni fináléban egy góllal kapott ki a Vardar Szkopjétól. Akkor sem találunk sok kiemelkedő, vagyis aranyat érő francia eredményt a sportág királykategóriájának évkönyveiben, ha visszalapozunk a kezdetekig, vagyis a BL elődje, a BEK-sorozat 1957-es rajtjáig. Abban az évben viszont elődöntőbe jutott a Paris UC, később a Créteil (1990), a Nimes (1994), a Montpellier (2005) és a PSG (2016). A csúcsra csupán egyszer ért fel francia gárda: a Montpellier 2003-ban a fináléban a nagyon erős baszk Pamplonát győzte le.

A LEGENDÁS EDZŐT ÚJRA MEGKORONÁZHATJÁK

A férfi BL-ben 2010-től rendeznek négyes döntőt Kölnben. A BEK és BL összesítését tekintve 1957-től 2017-ig a Barcelona a legeredményesebb (13 döntő/9 győzelem), megelőzve a Gummersbachot (6/5), a Kielt (7/3), a Dukla Prahát és Ciudad Realt (5/3). A magyar klubok közül a Bp. Honvéd (1982) az egyedüli aranyérmes, míg háromszor jutott fináléba a Veszprém (2002, 2015, 2016), amely 2017-ben sorozatban negyedszer járt Kölnben. Rögtön tegyük hozzá, a Mol-Pick Szegednek is az egyik hő vágya, hogy négybe jusson, és erre tett is ígéretet spanyol edzője, Carlos Pastor 2016-ban, amikor a csapat tulajdonosa rábólintott a szakvezető hároméves szakmai és eredményességi tervére.

Az idén sajnos sem a Veszprém, sem a Szeged nem került a legjobbak közé, mert – hatalmas meglepetésre, és a Veszprém részéről megmagyarázhatatlanul – mindkettő megtorpant a nyolcadöntőben.

Ezzel szemben taroltak a BL-ben a főszerepről korábban csak ábrándozó franciák. A PSG mellett a Nantes (Faluvégi Rudolf csapata) és a Montpellier is ott lesz a hétvégén Kölnben az éremcsatákban.

A PSG a boszniai horvát Zvonimir Serdarusic, a legendás sikeredző dirigálásával az idén már sorozatban harmadszor fut neki, hogy hazavigye a robotkarra emlékeztető trófeát. A PSG-ről sokat elárul, hogy a csoportjában megelőzte a Veszprémet, valamint a Flensburgot, a Kielt és a Kielcét.

Az eddigi négyes döntők
2010. május 29–30.
Elődöntő: Kiel–Ciudad Real 34–27, Barcelona–Csehov 29–27
A 3. helyért: Ciudad Real–Csehov 36–28
Döntő: Kiel–Barcelona 36–34

2011. május 28–29.
Elődöntő:
Barcelona–RN Löwen 30–28, Ciudad Real–Hamburg 28–23
A 3. helyért: Hamburg–Löwen 33–31
Döntő: Barcelona–Ciudad Real 27–24

2012. május 26–27.
Elődöntő:
Kiel–F. Berlin 25–24, Atlético Madrid–Köbenhavn 25–23
A 3. helyért: Köbenhavn–Berlin 26–21
Döntő: Kiel–Atlético Madrid 26–21

2013. június 1–2.
Elődöntő:
Barcelona–Kielce 28–23, Hamburg–Kiel 39–33
A 3. helyért: Kielce–Kiel 31–30
Döntő: Hamburg–Barcelona 30–29, hosszabbításban

2014. május 31.–június 1.
Elődöntő:
Flensburg–Barcelona 41–39, Kiel–Veszprém 29–26
A 3. helyért: Barcelona–
Veszprém 26–25
Döntő: Flensburg–Kiel 30–28

2015. május 30–31.
Elődöntő:
Barcelona–Kielce 33–28, Veszprém–Kiel 31–27
A 3. helyért: Kielce–Kiel 28–26
Döntő: Barcelona–Veszprém 28–23

2016. május 28–29.
Elődöntő:
Kielce–Paris SG 28–26, Veszprém–Kiel 31–28
A 3. helyért: PSG–Kiel 29–27
Döntő: Kielce–Veszprém 35–35, hétméteresekkel 4–3

2017. június 3–4.
Elődöntő:
PSG–Veszprém 27–26, Vardar Szkopje–Barcelona 26–25
A 3. helyért: Veszprém–Barcelona 34–30
Döntő: Vardar–PSG 24–23

Vajon mi a párizsiak titka?

Egy mondatban fogalmazva: a tökéletes játékoskeret és a plafon nélküli költségvetés 2011 óta, mégpedig a katari olajmilliárdos tulajdonos jóvoltából.

Ugyanakkor látjuk, a nagy siker nem csak a pénzen múlik. Ha így lenne, már évek óta csak a PSG Handball – a klub labdarúgó sztárcsapatától leeső morzsákból is dőzsölve élő gárda – lenne az „örökös” BL-győztes. Az akadályokkal, a túl sok világsztárt foglalkoztató csapat szakmai-emberi gondjaival folyamatosan szembesül a kieliek volt sztáredzője, a már néhány éve szívritmuszavarral kezelt, 67 éves Serdarusic is, aki 2015 óta próbált/próbál a sportág legjobb szólistáiból egy irányba húzó, egységes csapatot gyúrni. Május végén kiderül, kerül-e a újabb korona a sportág egyik legeredményesebb trénere életművére. A nyáron ugyanis a BL-címvédő Vardar Szkopje éléről érkező spanyol Raúl González veszi át tőle a világ legdrágább klubcsapatát, amelyből szinte képtelenség kivásárolni a havi 50–60 ezer eurós fizetésű klasszisokat (Nikola Karabatic, Luka Karabatic, Mikkel Hansen, Luc Abalo), akiknek persze a társaik is a sportág legjobbjai – és ők sem sokkal olcsóbbak. Ezért is volt kisebb csoda, hogy a PSG-ben az egyes posztokon uralkodó túlkínálat és a sérülése miatt kevesebbet foglalkoztatott William Accambray tavaly a veszprémiekhez szerződött.

A KIRAKAT A FRANCIA VÁLOGATOTT ÉS A PSG

A francia kézilabda két avatott ismerője, a 135-szörös válogatott Borsos Attila és a korábbi szövetségi kapitány, Skaliczki László egyaránt arról beszélt a PSG, a Montpellier és a Nantes „titka” kapcsán a Nemzeti Sportnak, hogy szó sincs titokról vagy véletlenről.

A méltán elismert szakemberek szerint ugyanis nem csupán ez a három együttes emelkedik ki az európai sorozatokban, hanem az EHF-kupában remekül szereplő, négyes döntőbe jutó Saint-Raphaël, valamint a negyeddöntőig jutó Chambéry is. Vagyis a francia bajnokság öt kitűnő csapatáról beszélünk, és ez tényleg nem lehet véletlen.

Hosszú távú, szisztematikus, gondosan megtervezett, pontosan végrehajtott és rendszeresen ellenőrzött kiválasztó, utánpótlás-nevelő, és -gondozó munka kezdődött a kilencvenes években a kiváló gazdasági és marketingmunkát végző francia szövetség szárnyai alatt és még inkább – a csapatok remekül szervezett, erős befolyású ligája révén – az első és másodosztályú klubokban. A „kirakat”, a sportág húzóereje persze a minden tekintetben elsőbbséget élvező, igen népszerű válogatott volt és maradt – lásd a sorozatban nyert olimpiai, vb- és Eb-aranyakat. Ehhez nagyon erős bajnokságban edződő, a szurkolók kedvencévé tett tehetségeket kellett egyre jobban képezni, menedzselni, versenyeztetni – és máig ez az egyik kulcs.

Egy-egy posztért sorban állnak a fiatalok már a másodosztályban is, amely nem sokkal gyengébb, mint az első liga. A felkerülő gárdák nem „lifteznek”, többnyire megkapaszkodnak a csúcsszinten kézilabdázó legjobbak között. A francia bajnokság színvonala megközelítette a Bundesligáét, amely évtizedek óta a legerősebb a világon.

A pénz és a légiósok kérdését szintén okosan, csakis a saját érdekeikre figyelve oldották meg a franciák.

A ligának mintegy tíz éve rendkívül erős a befolyása, és a bajnoki lebonyolításért, a szervezésért is felel. Véletlenül sem a szövetség ellenében, de a saját – vagyis a csapatok – érdekeit messzemenően képviselve tevékenykedik, és így elérte, hogy a bajnokság értékes, piacra vihető gazdasági termékké vált, amely iránt óriási a szponzori, a média- és a szurkolói kereslet. Ebből profitálnak az egyre jobban kiszolgált, a mérkőzésekre özönlő nézők, valamint a stabil, sőt erősödő pénzügyi hátterű, új csarnokokat építő klubok.

NYILVÁNOS TÁMOGATÁS, KÖZZÉTETT JÖVEDELEM

Pozitív mérlegű és nyilvános a szponzorok és a helyi önkormányzatok által is kellően támogatott csapatok költségvetése, miként nem titok a játékosok kiegyensúlyozott, teljesítménytől függő, arányos jövedelme sem. A külföldiek tervszerű szerződtetése és bérezése nem akadálya a rutinosabb és a fiatal franciák csapatba építésének. Megegyezés rögzíti, hogy idényenként általában négy-öt kiugróan tehetséges fiatal („inas” vagy „gyakornok” a nevük) bizonyíthat az első keretben.

A Nantes, a rutinos Thierry Anti edző együttesének különlegessége, hogy tíz évvel ezelőtt még a második vonalban játszott, ám a fentebb részletezett módszeres, türelmes építkezésnek, a csapat együtt tartásának és jó gazdálkodásának – évi költségvetése a Szegedéhez hasonló, 7–8 millió euróra becsülhető –, valamint az arányos korfának köszönhetően az idén Kölnbe jutott.

A Montpellier első kölni  fellépésén a fináléba is juthat (Fotó: AFP)
A Montpellier első kölni fellépésén a fináléba is juthat (Fotó: AFP)

 


A Montpellier 14-szeres bajnok, és az egyetlen francia BEK-győztes. A Veszprém jellegű, tradicionális klub azzal is kiérdemelte a figyelmet, hogy a földrajzi régió együtteseként úrrá lett korábbi nehézségein, kiegyenlítette tartozásait, s manapság jelentős mértékben a saját utánpótlására alapoz. Ugyanakkor megfizethető, kiemelkedő tudású külföldieket is alkalmaz – ahogy ezt a csapat élén 1994 óta álló Patrice Canayer edző bevezette.

FÉRFI KÉZILABDA BL, NÉGYES DÖNTŐ (KÖLN, LANXESS ARÉNA)
DÖNTŐ – MÁJUS 27.
Vezeti: Óscar Raluy López, Ángel Sabroso Ramírez (spanyolok)
A 3. HELYÉRT – MÁJUS 27.
Vezeti: Bojan Lah, David Sok (szlovénok)
ELŐDÖNTŐ – MÁJUS 26.
15.15: HBC Nantes (francia)–PSG Handball (francia)
Vezeti: Martin Gjeding, Mads Hansen (dánok)
18.00: Vardar Szkopje (macedón)–Montpellier Handball (francia)
Vezeti: Jonas Eliasson, Ánton Palsson (izlandiak)

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik