Ambros Martín: Szerencsére nem volt szükség semmi drasztikusra

BÁLINT MÁTYÁSBÁLINT MÁTYÁS
Vágólapra másolva!
2018.04.16. 10:02
null
Ambros Martín szerint a BL újabb és újabb feladatokat ad, mintha valaki tesztelné, mit bírnak még el (Fotó: Török Attila)
Ambros Martín, a Győr edzője rég hallotta a „Mindent bele!” buzdítást, de akkor sem ijedt meg, amikor háromgólos hátrányban volt csapata a Buducsnoszt ellen. A BL négyes döntőjébe jutás az idén kivételesen nagy öröm számára.

 

 

A final four a lényeg!
Bódi Bernadett, a Győr szélsője: „Kicsit nyögvenyelős volt a meccs, inkább a két csapat támadójátéka dominált, mint a védekezés, de a lényeg, hogy ott vagyunk a final fourban! A montenegróiak úgy jöttek hozzánk, hogy nincs veszítenivalójuk, és kihozták a maximumot magukból, míg mi elmaradtunk a legjobbunktól, és így is sikerült két góllal nyernünk. Sokat számított, hogy idegenben hat góllal győztünk, nyugodtabbak lehettünk.”

Kari Aalvik Grimsbö, a Győr kapusa: „Szoros meccs volt, de nagy szívvel játszottunk, így sikerült győznünk. Nagyon büszke vagyok a csapatra, arra, ahogyan együtt dolgozunk, harcolunk egymásért. Nem számít, épp mi baj történik, azokkal a játékosokkal állunk ki, akik hadra foghatók, és a nehézségek által is erősebbek és erősebbek vagyunk. Most még nem gondolok arra, hogy mi lesz a final fourban, egyszerűen csak nagyon boldog vagyok, hogy bejutottunk.”

– Azért amikor az első félidő derekán elment tizenegy-nyolcra a Buducsnoszt…
– Akkor egy kicsit tényleg bajban voltunk – mosolygott Ambros Martín, a Győri Audi ETO KC vezetőedzője is, akinek csapata az idegenben 26–20-ra megnyert első mérkőzés után szombaton 30–28-ra győzött hazai pályán a montenegrói Buducsnoszt Podgorica ellen a Bajnokok Ligája negyeddöntőjében, és ezzel bejutott a sorozat budapesti négyes döntőjébe. – Azt hiszem, most először kiabálták a szurkolók azt, hogy „Mindent bele!”, ebben a szezonban szinte bizonyosan, de az utóbbi évekből sem emlékszem rá. Egy kicsit ők is megijedtek…

– Ön is?
– Számítottam erre. A héten sokat beszéltünk arról, hogy a Buducsnoszt nekünk fog rontani, hiszen teher, veszítenivaló nélkül játszhat, szóval fel kell készülnünk rá, hogy nehezebb mérkőzés lesz, mint az első. A hatgólos előny birtokában ugyanakkor valóban nem is koncentráltunk úgy az első perctől, mint kellett volna, de amikor elkezdett élessé válni a helyzet, azonnal összekaptuk magunkat.

– Vagyis a küzdőszellem továbbra is a régi?
– Igen, ezek a lányok az utolsó percben, egy már megnyert meccsen is vetődnek a labda után, amint most például Anne Mette Hansen is. Ha nem megy a játék, akkor is utolsó leheletéig küzd a csapat, és ez a legfontosabb. S majd a sérültek visszatértével, még jobb játékkal sok mindenre képesek lehetünk. A Bajnokok Ligája újabb és újabb kihívásokat állít elénk, mintha valaki tesztelné, mit bírunk még el, de még mindig álljuk a sarat, és csak erősebbek és erősebbek leszünk.

– Pedig különösen nehéz dolguk volt, a belső posztokról eleve hiányzó négy ember mellett Görbicz Anitának is megsérült a keze, Mireya Gonzáleznek meg az álla szakadt fel, úgyhogy csak Eduarda Amorim meg Anne Mette Hansen volt egészséges.
– Amikor megterveztem a taktikát, végig is gondoltam, ahogy mindig, hogy mi minden történhet még, milyen vészhelyzetekre kell felkészülnünk, és számoltam azzal az eshetőséggel is, hogy a belső posztokon esetleg elfogyunk. De szerencsére nem volt szükség semmi drasztikusra, Görbicz fájó kézzel is végigjátszotta a meccset, González is vissza tudott állni, mert mindenképp segíteni akart a csapatnak, úgyhogy a még sérülésből lábadozó Stine Oftedalt nem is kellett beküldenem, pedig ő nagyon szerette volna… De később, teljesen egészségesen nagyobb szükségünk lesz rá. A feladatot nélküle is elvégeztük.

– Ettől ennyire boldog?
– Tény, hogy nagyon örülök. A mögöttünk hagyott év kivételes volt számomra, ez volt az utolsó Bajnokok Ligája-mérkőzésem ebben a csarnokban – márpedig a BL különleges a szurkolóknak. Úgyhogy szombaton valamelyest lezárult egy igazán szép korszak. De hátravannak még a bajnoki rangadók, hogy mást ne mondjak, a Ferencváros ellen, majd következik a BL négyes döntője… Úgyhogy nekem is csak egy kis ünneplés fért bele, hiszen máris fel kell építeni a következő hetek munkáját.

NŐI KÉZILABDA BAJNOKOK LIGÁJA
NEGYEDDÖNTŐ, VISSZAVÁGÓ

GYŐRI AUDI ETO KC–BUDUCSNOSZT PODGORICA (montenegrói) 30–28 (15–15)
Győr, 5238 néző. V: Christiansen, Hansen (dánok)
GYŐR: Grimsbö – Knedliková, M. Gonzalez 3, GÖRBICZ 11 (9), Broch 3, AMORIM 4, Puhalák 2. Csere: KISS É. (kapus), Hansen 4, Althaus, Bódi 2, Fodor 1. Edző: Ambros Martín
PODGORICA: Zoqbi – Konatar 3, Premovics, RAICSEVICS 9 (3), BRNOVICS 6, Jaukovics 3, Pavicsevics 2. Csere: Babovics, Batinovic (kapusok), Pletikosic 1, Laslo 1, Ujkics 3, Godec. Edző: Dragan Adzsics

A NÉGYES DÖNTŐ MEZŐNYE
CSM Bucuresti (román), GYŐRI AUDI ETO KC, Rosztov-Don (orosz), ZSRK Vardar Szkopje (macedón).
Az elődöntő sorsolását április 17-én, kedden rendezik.
A final four időpontja: 2018. május 12. és 13.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik