Ambros Martín: Amorimnál nincs teljesebb játékos

B. M.B. M.
Vágólapra másolva!
2015.02.27. 12:41
null
Edzője szerint teljesen megérdemelten lett Amorim 2014 legjobbja
Címkék
Ambros Martín, a Győri Audi ETO női kézilabdacsapatának vezetőedzője ugyan a legritkább esetben értékeli egyénileg a játékosait akár pozitív, akár negatív előjellel, de most Eduarda Amorim díja kapcsán csak az elismerés hangján szólt a jelenleg sérülésből lábadozó játékosról.  
„MINDENT SZERETETTEL CSINÁLOK”

„Olyan játékos vagyok, aki mindig elszántan harcol a pályán. Imádom a kézilabdát, bármihez fogok, mindent szeretettel csinálok. Szerintem ez látszik is rajtam, boldog vagyok a pályán, az emberek pedig szimpatikusnak találhatják ezt" – mondta Eduarda Amorim, aki mindezt jól illusztrálva Pharrell Williams Happy című számát posztolta Facebook-oldalán az IHF díja kapcsán.

„Még motiváltabban fogok visszatérni. Ez az elismerés is azt mutatja, jó úton járok. Újabb címeket szeretnék nyerni. Ez az évem rámegy a rehabilitációra, a szezon kezdetére készen szeretnék állni a visszatérésre Győrben" – tette hozzá Amorim, aki reméli, a sikere segít hazájában a kézilabda népszerűsítésében.

„Tudja, mi a véleményem az egyéni elismerésekről: csapatként nyerünk és veszítünk – kezdte a kétszeres Bajnokok Ligája-győztes spanyol szakember. – De az biztos, hogy Duda megérdemelte, hogy a világ legjobbjának választották. Amikor Győrbe jöttem, egyik első beszélgetésünk során szóba került, mi a célja, és kijelentette, hogy a posztján a világ legjobbja akar lenni. Én meg arra gondoltam, ilyen emberekkel jó lesz együtt dolgozni.”

Azóta pedig már nem kérdés, hogy Amorim elérte a célját. Támadásban megállíthatatlan, elemi lendülettel képes betörni két ember közé, és gólt szerezni, vagy tíz méterről kipókhálózni a sarkot, védekezésben pedig nemcsak legyőzhetetlen akadályt képez a fal közepén, ahol sáncol és faultol, hanem remekül érzi meg, mire készül az ellenfél, és kiválóan irányítja is a társait.

„Ezért is örülök nagyon az elismerésének – mondta Martín. – Jó látni, hogy akik döntöttek, nemcsak a gólokat díjazták, hanem azt, hogy Dudánál nincs teljesebb játékos. Támadás, védekezés, alázat, vezérszerep – mindenben kiváló, és hajlandó elvégezni a kevésbé látványos, piszkos munkát is, ami a sikerhez elengedhetetlen.”

Ilyen volt Amorim 2014-es éve

A tréner másik játékosához, a 2011-ben a világ legjobbjának megválasztott norvég Heidi Lökéhez hasonlította Amorimot.

„Mindketten a legjobbak akarnak lenni. Lassan három éve vagyok itt, és egyetlen meccsre, egyetlen edzésre, egyetlen gyakorlatra sem emlékszem, amikor bármelyiküknek azt kellett volna mondanom: Duda, vagy Heidi, vegyétek komolyabban a munkát, mert ez így nem elég! – emlékezett vissza az ETO edzője. – Mindegyik edzésre azzal a céllal jönnek mindketten, hogy jobbak legyenek, mint előző nap. Ezért képesek tartósan magas szinten játszani, és ezért lesznek egyre jobbak és jobbak is. Amorim már nem a legfiatalabb, de nem tudtam olyan edzést tartani az utánpótláscsapatoknak, amikor a felnőtteknél nem volt tréning, hogy ő ne jött volna és ne gyakorolt volna velünk akkor is. Ez elég sokat elárul.”

Azt is mondhatnánk, hogy Amorim elismerése nyilván a Győrben folyó magas színvonalú szakmai munka elismerése is, ám Ambros Martín az első, aki szerényen visszautasítja ezt a felvetést.

„Nem én tanítottam meg Dudát, hogy ilyen jó játékos váljon belőle – közölte az edző. – Sőt, épp nekem teremt lehetőséget a tanulásra, akárcsak Heidi Löke. Mindketten folyamatosan fejlődni akarnak, az edzések után mindig azt kérdezik, ezt vagy azt hogyan csinálják jobban, hogyan léphetnének előre, és ez engem is arra ösztönöz, hogy használjam a fejem, gondolkozzam, mit tudnék még adni nekik, hogyan tudnánk még jobban kihasználni a fantasztikus képességeiket. Szóval mondom, a legjobb helyre került ez az elismerés. Csak azt sajnálja az ember, hogy Duda a sérülése miatt most nem lehet velünk, és nem számíthatunk rá.”

Így köszöntötték csapattársai Amorimot

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik