HEKA LÁSZLÓ/NSOnyomtatott 2009.05.11 17:00 Frissítve: 2012.03.18 02:41

Lino Cervar nehéz döntés előtt: megyeispán vagy szövetségi kapitány

A vb-ezüstérmes horvát férfi kézilabda-válogatott szövetségi kapitánya, Lino Cervar ismét a politikában vállal aktívabb szerepet. A korábban országgyűlési képviselőként is dolgozó trénert egy évvel ezelőtt még lehetséges nagykövetként emlegették a sajtó hasábjain, majd mégis úgy döntött, hogy a politika helyet inkább a sportot, a válogatottat és a világhírű CO Zagrebet választja. Azóta megint változott a helyzet: jelenleg azon töprenghet, melyik pozícióban folytassa a jövőben.

Lino Cervar nehéz döntés előtt: a válogatott után a politikában is vezető szerephez juthat
Fotó: Reuters (archív)
Lino Cervar nehéz döntés előtt: a válogatott után a politikában is vezető szerephez juthat
Trénerként és szövetségi kapitányként is folyamatosan támadták, amit a heves vérmérsékletű Cervar egyre nehezebben tűrt, mert szerinte ennek csakis politikai, és nem szakmai háttere volt. A francia Chambérytől hazai pályán elszenvedett BL-vereséget követően kénytelen volt lemondani a Zagreb vezetőedzői posztjáról, és azóta visszavonult szűkebb hazájába s szülőföldjére, az Isztriai-félszigetre, ahol egyébként a kormánypárti HDZ megyei elnöke.

A konzervatív értékeket valló párt (a kézilabda-válogatott tagjainak nagyobb része aktívan politizál e párt oldalán) a közelgő helyhatósági választásokra Cervart megyeispánnak jelölte, ami helyi szinten a legmagasabb betólthető funkció. Pulában, a félsziget fővárosában is járt a kampány során Ivo Sanader miniszterelnök, a HDZ elnöke, és az isztriaiaknak beharangozta, hogy eljött a változások ideje. Ennek feltétele, hogy a HDZ és Cervar kerüljenek hatalomra.

Kérdés azonban, mi lesz, ha Cervart valóban megyeispánná választják? Maradhatna-e szövetségi kapitány? (Vezetésével olimpiát és vb-t nyert Horvátország.) Akadnak olyanok horvát kézilabdakörökben és főként a sajtóban, akik Cervart el tudják képzelni magasabb szinten is politikusként, ám a többség továbbra is szövetségi kapitányként számítana rá.

A politikai elemzők is azt tartják, hogy a mostani válsághelyzetben kevesebb esély van Cervar győzelmére, mint korábban. Isztrián viszont még sosem kormányozott a HDZ, hanem általában a helyi regionális párt, és a vele koalícióban lévő balliberális pártok.
2020.02.23 18:08:06

Kézilabda B. L.

A franciák a 45. percben néggyel mentek, az utolsó másodpercekben az egálért támadtak, de Kiss védett.

2020.02.23 15:10:55

Kézilabda H. D.

David Davis csapata az utolsó kör eredményeitől függetlenül biztosította a második helyét a csoportban.

2020.02.21 10:35:48

Kézilabda BACSKAI JÁNOS

Elek Gábor csapata túl sokat hibázott, a vereséggel biztosan lemondhat a BL-negyeddöntőbe jutásról.

2020.02.17 18:54:47

Kézilabda CSINTA SAMU

A kézilabdázás állócsillagát horrorsérülések hátráltatták – és a mieink ellen rendre remekel.

2020.02.19 14:39:20

Kézilabda T. D.

Juan Carlos Pastor csapata sok hibával, enerváltan játszott, így simán kikapott Németországban.