HIRDETÉS
HEKA LÁSZLÓ/NSOnyomtatott 2009.05.11 17:00 Frissítve: 2012.03.18 02:41

Lino Cervar nehéz döntés előtt: megyeispán vagy szövetségi kapitány

A vb-ezüstérmes horvát férfi kézilabda-válogatott szövetségi kapitánya, Lino Cervar ismét a politikában vállal aktívabb szerepet. A korábban országgyűlési képviselőként is dolgozó trénert egy évvel ezelőtt még lehetséges nagykövetként emlegették a sajtó hasábjain, majd mégis úgy döntött, hogy a politika helyet inkább a sportot, a válogatottat és a világhírű CO Zagrebet választja. Azóta megint változott a helyzet: jelenleg azon töprenghet, melyik pozícióban folytassa a jövőben.

Lino Cervar nehéz döntés előtt: a válogatott után a politikában is vezető szerephez juthat
Fotó: Reuters (archív)
Lino Cervar nehéz döntés előtt: a válogatott után a politikában is vezető szerephez juthat
Trénerként és szövetségi kapitányként is folyamatosan támadták, amit a heves vérmérsékletű Cervar egyre nehezebben tűrt, mert szerinte ennek csakis politikai, és nem szakmai háttere volt. A francia Chambérytől hazai pályán elszenvedett BL-vereséget követően kénytelen volt lemondani a Zagreb vezetőedzői posztjáról, és azóta visszavonult szűkebb hazájába s szülőföldjére, az Isztriai-félszigetre, ahol egyébként a kormánypárti HDZ megyei elnöke.

A konzervatív értékeket valló párt (a kézilabda-válogatott tagjainak nagyobb része aktívan politizál e párt oldalán) a közelgő helyhatósági választásokra Cervart megyeispánnak jelölte, ami helyi szinten a legmagasabb betólthető funkció. Pulában, a félsziget fővárosában is járt a kampány során Ivo Sanader miniszterelnök, a HDZ elnöke, és az isztriaiaknak beharangozta, hogy eljött a változások ideje. Ennek feltétele, hogy a HDZ és Cervar kerüljenek hatalomra.

Kérdés azonban, mi lesz, ha Cervart valóban megyeispánná választják? Maradhatna-e szövetségi kapitány? (Vezetésével olimpiát és vb-t nyert Horvátország.) Akadnak olyanok horvát kézilabdakörökben és főként a sajtóban, akik Cervart el tudják képzelni magasabb szinten is politikusként, ám a többség továbbra is szövetségi kapitányként számítana rá.

A politikai elemzők is azt tartják, hogy a mostani válsághelyzetben kevesebb esély van Cervar győzelmére, mint korábban. Isztrián viszont még sosem kormányozott a HDZ, hanem általában a helyi regionális párt, és a vele koalícióban lévő balliberális pártok.
2019.03.22 14:37:03

Kézilabda NEDELYKOV TAMÁS

Jorge Maqueda hatalmas szenvedéllyel képes magát a pályán csatába, majd utána a főzésbe vetni.

2019.03.17 17:15:36

Kézilabda nemzetisport.hu

A Fradi kilencgólos hátrányból egyenlített, ám többre nem telt az erejéből. A Győr 14 MK-aranynál tart.

2019.03.17 13:22:23

Kézilabda nemzetisport.hu

A fontos tavaszi csaták előtt még gyakorlatilag „csak” a presztízs volt a tét a csapatok számára.

2019.03.16 14:49:55

Kézilabda nemzetisport.hu

A 13 góllal nyerő győriek sorozatban 16. alkalommal jutottak be a Magyar Kupa fináléjába.

2019.03.16 12:33:15

Kézilabda nemzetisport.hu

Jól küzdött a Dunaújváros, de nem tudta megnehezíteni a fővárosiak dolgát.