HIRDETÉS
HIRDETÉS
DONÁT TAMÁSonline 2005.09.04 22:48 Frissítve: 2011.11.18 00:07

Elköszönt a veszprémi legenda

Csütörtökön az MKB Veszprém-RK Zagreb meccsen búcsúzott el hivatalosan a legeredményesebb magyar férfi játékos, Csoknyai István, vagy, ahogy a sportágban mindenki ismeri: Csoki. Nála több bajnoki és európai kupamérkőzést senki sem játszott, senkinek nincs 12-12 bajnoki, illetve MK-győzelme.

HIRDETÉS
Csoknyai István (középen) számára a tizenkettedik magyar bajnoki aranyérem is pontosan ugyanolyan értékes volt, mint az elsô (Fotó: Czagány Balázs)
Csoknyai István (középen) számára a tizenkettedik magyar bajnoki aranyérem is pontosan ugyanolyan értékes volt, mint az elsô (Fotó: Czagány Balázs)
- Keveseknek adatik meg, ilyen búcsúztatatás.
- Szeretném megköszönni mindenkinek, hogy három hónappal az utolsó tétmérkőzésem után is gondoltak rám. Klubom a város önkormányzatával együtt megszervezte ezt az ünnepséget, amelyet a sporttelevízió jóvoltából nagyon sokan láthattak. Tizenöt évvel ezelőtt valóban nem gondoltam volna, hogy egy kiscsapatból érkezve ilyen sikeres lesz a pályafutásom. De az sem fordult meg a fejemben, hogy egyszer napirendi pont leszek a városházán. Persze, mindehhez kellett Hajnal Csaba klubigazgató is. Nem tudom, hogy az ügyvezetőnknek a három évtized alatt volt-e hibás döntése, de az volt a legjobb ötlete, hogy engem Veszprémbe hozott.

- Sokat kellett győzködnie?
- Kicsit féltem, de elfogadtam az invitálást. Szerencsére, hiszen Balatonalmádiban és Veszprémben igazi otthonra, barátokra leltem. Ráadásul olyan csapatban játszhattam, amelyik mindig, mindenáron a győzelemre tört. Csak az elismerés hangján szólhatok a játékostársaimról s azokról az edzőkről, akikkel együtt dolgozhattam. Nagyon sokat jelentett a bizalom, a baráti légkör. De nem csak az egyesületnél éreztem a megbecsülést. Veszprém város önkormányzata Dióssy László polgármester úrral az élen szinte az első pillanattól kezdve éreztette velünk, hogy számíthatunk a segítségükre. Szeretnék köszönetet mondani a klub elnökségének azért is, hogy pályafutásom befejeztével lehetőséget adott arra, hogy edzőként kezdhessem el új életemet. S nem szeretnék megfeledkezni a családomról sem, hiszen a hátteret ők adták.

Csoknyai István

Született:
1964. október 24., Dunaújváros
Magassága/testsúlya: 201 cm/105 kg
Klubjai játékosként: Dunaferr, Honvéd Szondi SE, Fotex KCV
Nevelôedzôje: Árva Csaba
Edzôi: Móró Gábor, Pánczél Barabás, Kajcsa András, Joósz Attila, Kiss Szilárd, Valerij Melnyik, Kocsis Pál, Velky Mihály, Kaló Sándor, Vass Sándor, Hoffmann László, Kovács László, Zdravko Zovko
Elsô válogatottsága: 1991. 06. 13., Siracusa (Ausztria, 25-22)
Utolsó válogatottsága: 2004. 06. 06. Miskolc (Norvégia, 30-29)
Válogatottság/gól: 170/168
Legjobb eredményei: olimpiai 7. (1992, Barcelona); vb-4. (1997), Eb-6. (1998), KEK-gyôztes (1992), BL-2. (2002); KEK-2. (1993, 1997); Szuperkupa-2. (2002); 12x magyar bajnok, 12x MK-gyôztes
Kitüntetései: kétszeres Pro Urbe-díjas (1992, 2002), Veszprém Megyei életmûdíjas (2004)
- Melyik volt a hosszú karrier legemlékezetesebb éve?
- Természetesen az 1992-es, hiszen akkor sokak meglepetésére megnyertünk mindent, amit kiírtak. Ezt neveztük mi magunk között hármasugrásnak. Ezenkívül óriási élmény volt háromszor a KEK döntőjében szerepelni. S ha hiszik, ha nem, mindig földöntúli boldogságot jelentett megnyerni a bajnoki címet és a hazai kupasorozatot is. Ezt sohasem lehet megunni.

- A legkellemetlenebb emlék?
- Szomorú vagyok, hogy a Magdeburgot nem tudtuk legyőzni a BL fináléjában. Klasszis játékosaink voltak, mégsem tudtuk átlépni saját árnyékunkat.

- Edzőként még megvalósíthatja ezt az álmát.
- Rengeteg tanulnivalóm van, de Zdravko Zovko és Csonti Rudolf mellett van lehetőség a fejlődésre. Angolul tanulok, s mielőbb szeretném megszerezni a szakedzői diplomát is. Július óta valamelyest megváltozott az életem. A kispad első felén ülök, statisztikákat készítek, Zovko mester elképzelései szerint edzéseket vezetek. A lényeg, hogy ott maradhattam, ahol a legjobban érzem magam.

- Két fia, Balázs és Ádám is a klub játékosa, sőt, kislánya, Nóra is kézilabdaedzésekre jár.
- Annak idején a feleségemet is a sportnak köszönhetően ismertem meg, hiszen ő is kézilabdázott. A fiúk az ifiben, illetve a serdülőben játszanak, Ádám a focit hagyta ott a kézilabdáért.

- Nem engedte, hogy viszszavonultassák a mezét.
- Amikor Veszprémbe érkeztem, Putics Jenőtől "örököltem" a 11-es mezt. Úgy gondoltam, játsszon tovább benne Jenő fia, Putics Barna, a klub legtehetségesebb, fiatal játékosa.
HIRDETÉS
HIRDETÉS
2018.12.16 16:17:45

Kézilabda NEDELYKOV TAMÁS (összefoglaló), HARMATH ÁKOS (közvetítés)

Franciaország női kézilabda-válogatottja visszavágott az oroszoknak, és első Európa-bajnoki címét ünnepelheti.

2018.12.14 20:50:14

Kézilabda CSINTA SAMU

ALAPVONAL. Csak most döbbenek rá, hogy már-már az ilyenkor, advent tájékán szokásos óhajainkat fogalmaztam meg. Pedig isten bizony, csak kézilabdázásról akartam írni.

2018.12.14 08:46:24

Kézilabda NEDELYKOV TAMÁS

Pálinger Katalin a csapategységet emelte ki, és úgy látja, az erőnléti munkában még van tartalék.

2018.12.13 10:24:54

Kézilabda PAPP BÁLINT (NANCY)

A magyar csapat felnőtt a feladathoz, egyúttal igazolta, hogy Kim Rasmussennel jó úton járunk.

2018.12.12 16:58:33

Kézilabda NEDELYKOV TAMÁS (Nancy), HATÁR DÁVID (közvetítés)

A mieink összesítésben a 7. helyen zárták az Eb-t • Neagu súlyosnak tűnő sérülést szenvedett.

HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS