H. L., S. J.online 2005.04.25 23:53 Frissítve: 2011.03.26 00:04

Vigyázat, jön Pepi Manaszkov!

A macedónok elszántak, hogy kijutnak a jövő évi svájci Eb-re. A szerb Zoran Zsivkovics, az új szövetségi kapitány a 35 tagú keretét a minap szűkítette, s a hazai bajnokságban szereplő legjobbak ezen a héten Szkopjében gyakorolnak (a hét végén kezdődik a macedón bajnokság rájátszása).

Az elnyûhetetlen Pepi Manaszkov, az évszázad macedón kézilabdázója visszatérhet Zoran Zsivkovics nagy célokra törô keretébe
Az elnyûhetetlen Pepi Manaszkov, az évszázad macedón kézilabdázója visszatérhet Zoran Zsivkovics nagy célokra törô keretébe
A jelenlegi összejövetelen főleg a taktika gyakorlása és a játékosok sportformájának megőrzése a legfontosabb feladat. A szkopjei lapok szerint Zsivkovics teljesen új légkört teremtett a válogatottban, a játékosok hisznek neki, bíznak benne. Többen is kiemelték, még sosem dolgoztak ilyen híres és jó edzővel (tavaly Dragan Djukics, a Vardar szerb edzője, a Pick-Szeged egykori trénere volt a macedón szövetségi kapitány).

Szkopjében mindenki egyetért abban, hogy a kedvencek képesek továbbjutni Magyarországgal szemben, és nem érdemes azon töprengeni, hogy a legutóbbi Eb-selejtezőn (2003: Magyarország-Macedóna 31-33 és 33-29) a magyarok jutottak tovább. A legendás szerb tréner munkájának köszönhetően akár a "lehetetlen" feladat is megoldható - vélekednek a válogatott játékosok és a szövetség vezetői.

Növeli a balkániak harci kedvét és bizakodását, hogy az évszázad legjobb macedón kézilabdázójának megválasztott Pepi Manaszkov (Peliszter Bitola) állítólag meggondolta magát, és vállalta a Magyarország elleni selejtezőt. Még a legoptimistábbak sem hitték, hogy a válogatottól 1999-ben visszavonuló legendás kézilabdázó újra csatasorba áll. Igaz, a 41 éves Manaszkov ezt a hírt még nem erősítette meg, de a Dnevnik című lap információja szerint igent mondott Zsivkovics felkérésére. A válogatottbeli szereplése csak a két selejtezőre vonatkozna, de ha a válogatott továbbjut, akkor talán ő is folytatja. A jól értesült szkopjei lap úgy tudja, hogy Zsivkovics Manaszkovot azért kérte a visszatérésre, hogy az átlövőposzton - Kiril Lazarov (Fotex KCV) mellett a csapatnak még egy klasszis bombázója legyen. A legendás játékos korábban - már a magyarok ellen is - a válogatottban pályaedzőként dolgozott, de megromlott a viszonya a szövetség vezetőivel, amikor 1998-ban nem engedték el őt a szlovén Celjébe, holott lejárt a szerződése a Peliszterben. Az elengedése fejében akkor zsebből kifizetett 30 ezer márkát. Manaszkov visszavonulását követően Macedónia már nem jutott ki világversenyre (1998-ban ott volt az olaszországi Eb-n, 1999-ben az egyiptomi vb-n).
A hét végén Macedón Kupát nyerő Peliszterben Manaszkov volt a csapat legjobbja, a döntőben tíz gólt lőtt.

"Roppant veszélyes játékos Manaszkov, és nem számít, hogy negyvenegy éves, mert továbbra is gyors, erőszakos, és ontja a gólokat - vélekedett Skaliczki László, a magyarok szövetségi kapitánya. - Lelkileg is sokat számít társainak, ha pályán van. Ha játszik ellenünk, nagyon kell rá vigyáznunk."

A mieink közül azok, akik az MK-döntőben (május 28., Balatonfüred) érdekeltek, június elsején csatlakoznak a kerethez, amely május 30-tól edz Tatán. Ekkor várhatóan csak Nagy László (Barcelona) fog hiányozni, mert június 4-én klubtársa, Masip búcsúmeccsén lép fel. Június 7-től is Tatán gyakorolnak legjobbjaink, majd 12-én Szkopjében (20.30 óra) az Eb-selejtező első találkozóját játsszák. Június 14-től Békéscsabán edz a keret, és 18-án itt fogadja Macedóniát.
2019.10.13 12:26:40

Kézilabda R. Gy.

46 gólt szerzett az ETO BL-csoportjának selejtezőből érkező ellenfele ellen.

2019.10.13 12:40:10

Kézilabda H. D.

Radivojevics 8, Bánhidi 11 góllal zárt • Carlos Pastor csapata 35–28-ra legyőzte az Aalborgot.

2019.10.13 13:02:56

Kézilabda T. D.

A Porto csak az elején vezetett – Petar Nenadics, Sterbik Árpád és Andreas Nilsson parádézott.

2019.10.13 12:26:40

Kézilabda B. Á.

Hiába vezetett már néggyel is a magyar csapat az első félidőben, nem volt reális esélye a győzelemre.

2019.10.05 13:44:57

Kézilabda B. L.

A Sävehof az első félidőben még többször vissza tudott kapaszkodni, a végére kinyílt az olló.