SIMON JÓZSEFonline 2004.03.09 21:25 Frissítve: 2011.04.02 00:03

Kiből lehet a világ legjobbja?

A Nemzetközi Kézilabda-szövetség (IHF) 1988 óta írja ki a világ legjobbja- választást. A 2003-as jelöltek listáján két magyar válogatott sztár szerepel, akiket a szakemberek az esélyesek között emlegetnek.

A dunaújvárosi Radulovics Bojana másodszor lehet gyôztes a világ legjobbja-választáson
A dunaújvárosi Radulovics Bojana másodszor lehet gyôztes a világ legjobbja-választáson
Radulovics Bojana (Dunaferr SE), a decemberi vb gólkirálynője a Nemzeti Sportnak elmondta, hatalmas megtiszteltetésnek tartja, hogy ismét felkerült a kiválasztottak listájára: "A szavazók többsége négy évvel ezelőtt úgy gondolta, hogy engem választ, és kimondhatatlanul örülök az újabb jelölésnek. A vetélytársak névsora egyszerűen káprázatos, tehát nagyon szoros eredmény várható. Nem is akarok senkit külön említeni, mert valamennyi játékost nagyra becsülöm."A Barcelona jobbátlövője, Nagy László a legutóbbi, szlovéniai Európa-bajnokságon, valamint a portugáliai vb-n tett sokat azért, hogy az IHF-lista összeállítói felfigyeljenek rá. "Nem csupán azért mondom, mert ilyenkor kötelező, hogy megtiszteltetés a világ legjobb tíz játékosa között szerepelni – mondta. – Ettől kezdve – bármi is lesz a szavazás végeredménye – én már elégedett vagyok. Remélem, a további világversenyeken is bebizonyíthatom, hogy megérdemeltem a bizalmat."
Az IHF-szavazáson a következő
e-mail címre adhatóak le a voksok: ihf.office@ihf.info. Az idei vélménynyilvánítás május elsejéig tart. Legutóbb a kínai Csao Zsai és francia Bertrand Gille kapta a legtöbb voksot. Radulovics mellett a szintén újvárosi Kocsis Erzsébet (1995) volt a világ legjobbja. Eddig csak a kirgíz-orosz-spanyol csodairányítónak, Talant Dusebajevnek sikerült kétszer (1994, 1996) megszereznie a világ legjobbja-címet, mégpedig előbb orosz, majd spanyol játékosként.
A választásról és a jelöltekről megkérdeztük az Athénra készülő két magyar válogatott szövetségi kapitányait.
Mocsai Lajos, a női keret mestere nem elégedett meg azzal, hogy csak egy lány nevét említse, és a férfimezőnyből is kiemelte a maga három jelöltjét.
"Női kézilabdában Radulovics ma vitán felül a világ legjobb mezőnyjátékosa – mondta –, de a szavazás kiírói helyében én felvettem volna a listára Pálinger Katalint is. Radulovics mögé sorolom az ukrán Cigicát és a francia Nicolas-t. A férfiaknál a német Schwarzert tartom a legképzettebb, legsokoldalúbb játékosnak, de kiemelkedő tudású a spanyol Alberto Entrerrios és a horvát Balic is."

Nagy László az idén debütálhat a világ legjobbja-választáson
Nagy László az idén debütálhat a világ legjobbja-választáson
Skaliczki László, a férfiak kapitánya Nagy Lászlót tartja a legjobbnak. "Átlövőnk páratlan adottságait és képességeit ragyogóan hasznosítja az összjátékban – mondta –, valamint a legfőbb erényei közé tartozik, hogy támadásban egyedülálló a játékkapcsolata a beállóssal. A jelöltek között a másik nagy egyéniség Schwarzer, aki védekezésben és támadásban is hatékonyan és eredményesen kézilabdázik."

A világ legjobbja 2003

Az IHF jelöltjei

Nők:
Olena Cigica (ukrán), Grit Jurak (német), Tanja Logvin (osztrák), Kristine Lunde (norvég), Elodie Mambo (Elefántcsont-parti), Valérie Nicolas (francia), Tanja Oder (szlovén), Montserrat Puche (spanyol), Radulovics Bojana, Szun Hi Vu (dél-koreai)
Férfiak: Ivano Balic (horvát), Alberto Entrerrios (spanyol), Peter Gantzel (svéd), Eric Gull (argentin), Nagy László, Patrick Cazal (francia), Christian Schwarzer (német), Olafur Stefansson (izlandi), Bruno Bezerra de Menezes Souza (Brazil), Husszein Zaki (egyiptomi)

2/4. rész: Pálingert hiányolják a listáról
3/4. rész: Cervar és Prokop voksa
4/4. rész: Az elmúlt évek legjobb játékosai
2019.10.13 12:26:40

Kézilabda R. Gy.

46 gólt szerzett az ETO BL-csoportjának selejtezőből érkező ellenfele ellen.

2019.10.13 12:40:10

Kézilabda H. D.

Radivojevics 8, Bánhidi 11 góllal zárt • Carlos Pastor csapata 35–28-ra legyőzte az Aalborgot.

2019.10.13 13:02:56

Kézilabda T. D.

A Porto csak az elején vezetett – Petar Nenadics, Sterbik Árpád és Andreas Nilsson parádézott.

2019.10.13 12:26:40

Kézilabda B. Á.

Hiába vezetett már néggyel is a magyar csapat az első félidőben, nem volt reális esélye a győzelemre.

2019.10.05 13:44:57

Kézilabda B. L.

A Sävehof az első félidőben még többször vissza tudott kapaszkodni, a végére kinyílt az olló.