Tour: Hinault szerint sztrájkolnia kellene, ha Froome indulhat

MTI MTIMTI MTI
Vágólapra másolva!
2018.06.21. 12:49
Az ötszörös bajnok Bernard Hinault szerint a többi indulónak sztrájkolnia kellene, amennyiben a címvédő Christopher Froome is rajthoz állhat az idei francia országúti kerékpáros körversenyen, a Tour de France-on.

A franciák legendás kerekese úgy véli: a brit sportolót már a Giro d'Italián sem szabadott volna engedni indulni, miután december közepén kiderült róla, hogy pozitív doppingtesztet produkált a 2017-es spanyol körversenyen. A szeptember 7-én adott mintájában az asztmás rohamok kezelésére és megelőzésére alkalmas szalbutamol magas szintjét, a megengedett érték kétszeresét mutatták ki.

„Froome-nak nem kellene elindulnia a Touron. Ha pedig mégis megteszi, a mezőny többi tagjának kellene azt mondani: oké, ha ő elindul, mi nem tesszük" – idézte Hinault-t a brit média.

Meglátása szerint az ügy egyszerű: a négyszeres Tour-bajnok Froome pozitív mintát produkált, így a nemzetközi szövetségnek (UCI) azt kellett volna mondania, hogy nem versenyezhet.

A 33 éves brit kerékpáros májusi Giro-győzelmével történelmi triplázást hajtott végre: a tavalyi Tour és Vuelta megnyerése után diadalmaskodott az olasz háromhetes viadalon. Márpedig amióta 1995-től a Vueltát a Tour de France után rendezik, még senkinek nem sikerült egymás után mindhárom körversenyt megnyernie. Két olyan kerekes van, aki a régi lebonyolítási rendszer szerint – akkor a Vueltával indult a szezon, majd azt követte a Giro és a Tour – egymás után legalább három körversenyt nyert: a belga Eddy Merckx 1972-73-ban sorozatban négyszer, míg Hinault 1982-83-ban háromszor ünnepelhetett elsőséget.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik