Tour: elképesztő hajrá, a sárga trikós Van Aert nyerte az etapot

CS. M.CS. M.
Vágólapra másolva!
2022.07.05. 17:49
null
Van Aert elképesztőt hajrázott (Fotó: Getty Images)
A 2022-es francia országúti kerékpáros-körverseny, a Tour de France negyedik – első franciaországi – szakaszán elképesztő hajrát követően az összetett éllovasa, a sárga trikót viselő Wout van Aert lett a szakaszgyőztes, így növelte előnyét az élen.

Három dániai szakasz és a hétfői szünnap után ezúttal már Franciaországban folytatódott a 2022-es Tour de France: a mezőny 171.5 kilométert tett meg Dunkerque és Calais között.

A több emelkedőt is tartalmazó keddi szakaszon érdekesen alakult a szökés: a kezdeti szökevénycsoportból (amelynek 100 kilométerrel a vége előtt hétperces volt az előnye) szépen lassan mindenki lemorzsálódott, kivéve a Cofidis francia versenyzőjét, Anthony Pérezt, aki hősiesen, egyedül vezette a szökést – ameddig tudta. A főmezőny 11.2 kilométerrel a vége előtt érte utol Pérezt, de a java még hátravolt...

A Jumbo-Visma néhány versenyzője ugyanis ekkor elképesztő hajrát indított, s nemcsak a Cofidis francia kerékpárosát, hanem a főmezőny további részét is magabiztosan maga mögé utasította. Tőlük is elszakadt az összetett éllovasa, a szintén Jumbo-Visma-versenyző, sárga trikós Wout van Aert, aki három kilométerrel a vége előtt már egyperces szökésben volt – ekkorra szinte biztossá vált, hogy megnyeri az etapot.

Ez be is igazolódott, a 27 éves belga kerékpáros sikerével 25 másodpercesre növelte előnyét az összetett élén. A második helyre a belga Jasper Phillipsen jött be, aki a célvonalon áthaladva először azt hitte, ő nyerte meg a szakaszt – nem mindennapi jelenet volt.

A BEFUTÓ

A 22 csapat 176 kerékpárosa 3328 kilométert tesz meg, amíg július 24-én célba ér Párizsban a Champs-Élysées-n.

TOUR DE FRANCE
4. szakasz, Dunkerque–Calais (171.5 km)
1. Van Aert (belga, Jumbo-Visma) 4:01.36
2. Phillipsen (belga, Alpecin-Deceuninck) 8 mp hátrány
3. Laporte (francia, Jumbo-Visma) azonos idővel
Az összetett élcsoportja
1. Van Aert 13:02.43 óra
2. Yves Lampaert (belga, Quick-Step Alpha Vinyl) 25 mp h.
3. Tadej Pogacar (szlovén, UAE) 32 mp h.

A SZAKASZ ÖSSZEFOGLALÓJA

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik