Tour de France: egy Attilája már biztos lesz az idei versenynek

Vágólapra másolva!
2023.06.07. 10:18
null
Szász-Kolumbán Attila a Touron is főzhet (Fotó: bama.hu)
A bama.hu beszámolója szerint a július 1-én rajtoló Tour de France kerékpáros körversenyen egy magyar résztvevő már biztos ott lesz, mégpedig a Cofidis csapatánál: Szász-Kolumbán Attila szakácsként segíti a francia alakulat versenyzőit a háromhetes viadal során.

A baranyai hírportál írása szerint a Siklósról származó szakács 20 éven át Olaszországban dolgozott és ott is került kapcsolatba a profi kerékpárosok világával: a tavalyi Giro d'Italia alatt az egyik szakasz befutójának otthont adó város egyik szállójában dolgozott, ahol a Lotto Soudal szállt meg. A belga csapat kamionján azonban nem működtek a konyhai berendezések, ezért a szálloda konyhájától kért segítséget az istálló szakácsa és az aznapi együttműködésből alakult ki a mostani lehetőség.

Szász-Kolumbán egy februári üzenetváltás után márciusban már a katalán körön főzhetett a Cofidisre, s április végén ismét a francia csapat mellett dolgozott – ezúttal a háromhetes edzőtáborban felelt a bringások étkezéséért.

A Siklósról indult szakácstól egyébként nem áll távol a sport, amatőr triatlonversenyzőként alapvetően tisztában van van vele, hogy egy profi bringásnak milyen étkeztetés a megfelelő egy háromhetes körverseny jelentette sorozatterhelés közepette, de alapvetően a csapat dietetikusai szabják meg a menü elkészítése során a fő csapásirányt a soron következő szakasz nehézsége alapján.

Ezzel eldőlt, hogy egy magyar szereplője már biztosan lesz az idei versenynek, és ez még akkor is igaz, ha Szász-Kolumbán Attilát nem láthatjuk majd az egyes szakaszokon. Az, hogy lesz-e még egy Attila az idei Tour de France-on – jelesül a Jumbo-Visma kerékpárosa, Valter Attila –, azt egyelőre még nem tudni, ám Steven Kuijswijk hétfői súlyos bukása után minden korábbinál nagyobb esély mutatkozik rá, hogy a holland csapat benevezi a magyar bajnokot a viadalra.

Szász-Kolumbán Attila a Tour de France-ot idén is közvetítő Eurosport honlapján részletesebben mesélt arról, hogy milyen kihívásokkal jár egy profi kerékpáros csapat versenyzőire főzni, illetve, hogy hogyan is került egészen pontosan a profi kerékpárosok világába.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik