Tour de France: Damoklész kardja a versenyzők feje felett

MTI MTIMTI MTI
Vágólapra másolva!
2020.09.07. 13:43
null
A pihenőnapon ezúttal kikapcsolódás helyett koronavírusteszteken esnek át a kerékpározók (Fotó: AFP)
A pihenőnapokon a versenyzők rendszerint családtagjaikkal és barátaikkal szoktak találkozni, csakhogy a koronavírus-járvány miatt rendhagyó Tour de France országúti kerékpáros körversenyen ezúttal teszteléseken esnek át – és reménykednek a negatív eredményben.

 

A szervezők közlése szerint összesen mintegy 650 tesztet végeznek el, a mintavételek kisebb részét már vasárnap levették, a többire pedig az első, hétfői pihenő napon kerül sor. A versenyben lévő 166 kerekes feje felett pedig ott lebeg Damoklész kardja, mert akinek pozitív lesz az eredménye, azt kizárják, ráadásul ha egy csapatban egynél többen fertőződtek meg, akkor akár az egész istállót hazaküldhetik.

A Tour résztvevői és stábtagjai a verseny rajtja előtt valamennyien átestek már tesztelésen, azóta pedig úgynevezett buborékban vannak, csakhogy a televíziós felvételeken gyakran lehetett olyan jeleneteket látni, amikor maszkot nem viselő szurkolók a kétméteres távolságtartási szabályokat áthágva bíztatták a kerekeseket. Emiatt minden csapat számára stresszes várakozással telik a hétfő, hogy esetleg a versenyzők valamelyike elkapta-e a betegséget egy felelőtlen drukkertől.

„Nagyon szomorú lenne, ha egy versenyzőt ki kellene zárni a Tourról” – fogalmazott Cédric Vasseur, a Cofidis csapatmenedzsere.

A szervezők felkészültek az esetleges téves vagy hibás pozitív teszteredményekre is, ugyanis mozgó laboratóriumot üzemeltetnek, amelyben nemcsak újratesztelik a pozitív eredményt produkálókat, hanem vérképet is néznek, hogy százszázalékosan megbizonyosodjanak az esetleges fertőzésről. Az eredményekre két órát kell várni.

A Touron kilenc szakasz után a szlovén Primoz Roglic áll az élen 21 másodperccel megelőzve a címvédő kolumbiai Egan Bernalt. A francia körverseny kedden az Ile d'Oléron Le Chateau-d'Oléron és Ile de Ré Saint-Martin-de-Ré közötti 168.5 kilométeres sík szakasszal folytatódik.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik