Kerékpár: ifjúsági világkupát rendeznek Nyíregyházán

MTI MTIMTI MTI
Vágólapra másolva!
2020.08.19. 19:21
null
Szabó Tünde sportért felelős államtitkár nagy dolognak nevezte a junior kerékpáros világkupa megrendezését (Fotó: Földi Imre)
Tizenöt ország tizenhat csapatának csaknem száz versenyzője vesz részt a Visegrad 4 Juniors országúti férfi kerékpáros ifjúsági világkupán, amelyet Nyíregyházán és környékén bonyolítanak le jövő héten szerdától péntekig – jelentették be szerdán sajtótájékoztatón a nyírségi megyeszékhelyen.

Az eseményen Szabó Tünde sportért felelős államtitkár nagy dolognak nevezte a junior kerékpáros világkupa megrendezését, majd arra emlékeztetett, hogy ehhez hasonló nemzetközi eseménynek csaknem száz éve, 1928-ban volt házigazdája Magyarország.

A koronavírus-járvány miatt világszerte nagyon sok sporteseményt nem tartottak meg vagy halasztottak el, így a világkupa több futama is elmaradt. A járványhelyzet magyarországi kezelése azonban lehetővé teszi az ehhez hasonló, rangos nemzetközi sportesemények hazai megtartását – mondta az államtitkár.

Szabó Tünde hangsúlyozta, hogy a magyar kormány ott áll a jó ütemben fejlődő kerékpársportág mellett, a hazai szövetség tudatosan építkezik és az utánpótlás fejlődésével hamarosan Magyarország ebben a sportágban is ott lehet a világ tetején.

Princzinger Péter, a Magyar Kerékpáros Szövetség elnöke arról beszélt, hogy a Nemzetközi Kerékpáros Szövetség (UCI) égisze alatt megszervezett, 280 kilométer hosszú versenyt három szakaszban teljesíti majd a rajthoz álló 96 versenyző. Az első versenynapon, szerdán a 95 kilométer hosszú Vásárosnamény-Kisvárda-Nyíregyháza mezőnyversenyt kell abszolválniuk a kerékpárosoknak. Másnap a délelőtti, nyíregyházi egyéni indítású időfutamok után délután Ibrány környékén tesznek meg 73 kilométert. Az utolsó versenynap több mint 107 kilométeres zárószakaszát Vásárosnaményban kezdi a mezőny, majd a Bereg településeinek érintésével térnek vissza Nyíregyházára.

Az egyéni időfutamban percenként indítják a versenyzőket, így a nézők izgalmas viadalnak lehetnek tanúi, az országúti szakaszok során pedig a városokban előírt körözések nyújtanak látványosságot az érdeklődőknek – tette hozzá a szövetség elnöke.

Princzinger Péter megjegyezte, Magyarországot két csapat, a nemzeti válogatott és a DKSI Regional csapata képviseli, de érkeznek kerékpárosok a szomszédos és V4-országok mellett többek között Németországból, Olaszországból, Dániából, Észtországból, Luxemburgból, Szlovéniából, Lettországból és Svájcból is.

Törzsök Zsolt, a szervezőbizottság elnöke elmondta, a 2021-es világkupa időpontját már kijelölték, várhatóan augusztus 20. és 22. között rendezik majd meg a nyírségi nagyvárosban. Szintén Nyíregyháza adhat otthont jövőre a teremkerékpár Európa-bajnokságnak – közölte.

Ulrich Attila alpolgármester a sajtótájékoztatón emlékeztetett, hogy a 2019-es V4 Special Series országúti kerékpárverseny után 2020-ban ismét Nyíregyháza került a sportág látóterébe, mivel ifjúsági kerékpáros világkupát idén csak Magyarországon rendeznek.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik