Kerékpár: az amerikai kormány is beperli Armstrongot

Vágólapra másolva!
2013.02.23. 14:49
null
Lance Armstrong a doppingolás beismerésével besározta a US Postalt is (Fotó: Action Images)
Az Egyesült Államok kormánya is beperli Lance Armstrongot, amiért a kerékpáros éveken át úgy használt fel közpénzből származó szponzori pénzeket, hogy közben doppingolt.

A vád szerint Armstrong becsapta az amerikai nyilvánosságot, mivel a közpénzből működő US Postal csapatának tagjaként végig azt állította, hogy nem doppingol. A már visszavonult kerékpáros a múlt hónapban aztán bevallotta, hogy tiltott szerek segítségével szerezte többek között a hét Tour de France-elsőségét.

A vád – amely a Floyd Landis (Armstrong korábbi csapattársa) által kezdeményezett perhez csatlakozik – célja, hogy Armstrong valamilyen módon visszatérítse a szponzori támogatásból befolyt összegeket.

„Lance Armstrong és kerékpárcsapata több mint harmincmillió dollárt kapott a US Postal Service-től egy olyan szerződés alapján, amelyben megígérték, hogy betartják a szabályokat, így a doppingszabályokat is – nyilatkozta Ronald C Machen Jr, a kormány székhelyéül szolgáló Washington D.C.-t képviselő ügyvéd. – A posta úgy látja, hogy szponzori tevékenysége méltánytalanul összefüggésbe került a legkifinomultabb, legprofibb és legsikeresebb doppingprogrammal, amely a sport világában valaha létezett. A most benyújtott kereset segíthet abban, hogy a posta visszakapja azt a több tízmillió dollárt, amely megszegett ígéretek mellett lett kifizetve az évek során. A mai gazdasági körülmények között a posta egyszerűen nincs abban a helyzetben, hogy csak úgy hagyja Lance Armstrongot vagy bármely más vádlottat elsétálni több tízmillió dollárral, amelyhez jogtalanul jutott.”

Armstrong ügyvédei megpróbálták lebeszélni a kormány embereit, hogy ők is benyújtsák a keresetet az exsportoló ellen, de nem jártak sikerrel. Érvelésük szerint az amerikai posta több mint 100 millió dollár bevételhez jutott annak köszönhetően, hogy Armstrongék támogatója volt.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik