Giro: Sagané a sprintbefutó, Valter Attila továbbra is ötödik

H. Á., I. SZ.H. Á., I. SZ.
Vágólapra másolva!
2021.05.17. 17:09
null
Valter Attila továbbra is az ötödik helyen áll (Fotó: Nicolas Götz/Équipe cycliste Groupama-FDJ)
Valter Attila sprintbefutó során a főmezőnnyel, a szakaszgyőztessel azonos idővel ért célba a Giro d’Italia 10., L'Aquila és Foligno közötti 139 kilométeres sík szakaszán, így az összetettben maradt az ötödik helyen.

A hét végi hegyi szakaszok után hétfőn sík terep, benne csupán egy negyedik kategóriás kaptató várt az olasz kerékpáros-körverseny mezőnyére. A hegyi menők pihenhettek, a befutónál a sprintereké volt a főszerep.

Az utolsó métereken Peter Sagan volt a legjobb, első szakaszgyőzelmét aratta az idei Girón. A szlovák versenyző a legutóbbi hét évben az összes háromhetesén nyert legalább egy szakaszt.

Az utolsó kilométeren belül Max Kanter elesett, az összetettben éllovas Egan Bernal épphogy ki tudta kerülni. A bukás miatt a mezőny kettészakadt, de a szabályok szerint ilyen esetben a mezőny azon részét, amely az utolsó 3000 métert együtt kezdte meg, azonos idővel jegyzik.

Közvetlenül a befutó után még a sprinterek csoportjában beérő Alekszandr Vlaszovot írták másodiknak egy másodperc hátránnyal, de a zsűri ezt gyorsan módosította.

Azaz Valter Attila hivatalosan a főmezőnnyel futott be, a 27. helyen.

Dina Márton több mint 10 perces lemaradással a 160. helyen ért be.

Valter Attila édesapja, Valter Tibor volt a vendége a Giro mai szakaszát is közvetítő Eurosport magyar stúdiójának, és a 10. etap interaktív közvetítése során több kérdés mellett többek között az első magyar rózsaszín trikós jövőjét illetően is érdeklődtek a véleménye felől.

„Abszolút nem korai még a hosszabbításról beszélni, bár én magam ehhez értek a legkevésbé. Egyébként éppen most beszéltem a menedzserével, aki mondta, hogy ez a teljesítmény új szerződést ér. Nyilván a csapatnak meg kell erősíteni Attila pozícióját, és nyilván kár lenne egy ilyen tehetséget félig kinevelten másnak átadni. Egyébként Atti nagyon jól érzi magát, és nem az a cél, hogy más csapathoz kerüljön. Szerintem a következő egy-két évben még mindig itt lesz a legjobb helyen. Úgy gondolom, egyre inkább szabad kezet kap az FDJ-től, és a csapat is őt fogja segíteni. De majd meghallgatjuk a többi ajánlatot is” – válaszolta meg a francia csapatával 2022-ig szerződésben álló Valter Attila jövőjét faggató kérdést az édesapja.

Az összetettben egy apró változás történt, a sprint előtt egy részhajrában a belga Remco Evenepoel egy másodpercet hozott az éllovas Bernalon, akinek előnye 14 másodpercre csökkent üldözője előtt.

Kedden következik az első szünnap, majd szerdán a Perugia és Montalcino közötti 162 kilométer vár a mezőnyre.

 


GIRO D’ITALIA
10. SZAKASZ, L’AQUILA–FOLIGNO, 139 KM, SPRINTBEFUTÓ
1. Peter Sagan (szlovák, BORA-hansgrohe) 3:10:56 óra
2. Fernando Gaviria (kolumbiai, UAE) azonos idővel
3. Davide Cimolai (olasz, Israel Start-Up Nation) a. i.
...27. Valter Attila (Groupama-FDJ) a. i.
...160. Dina Márton (EOLO-Kometa) 10:11 perc hátrány

Teljes eredménysor itt!

Az összetett élcsoportja
1. Egan Bernal (kolumbiai, Ineos Grenadiers) 38:30:17 óra
2. Remco Evenepoel (belga, Deceuninck - Quick-Step) 14 mp h.
3. Alekszandr Vlaszov (orosz, Asztana-Premier Tech) 22 mp h.
...5. Valter 44 mp h.
...116. Dina 1:19:10 óra h.

Teljes eredménysor itt!

A 25 ÉVEN ALULIAK ÉLCSOPORTJA
1. Bernal 35:19:22 óra
2. Evenepoel 14 mp h.
3. Vlaszov 22 mp h.
4. Valter 44 mp h.
30. Dina 1:19:10 óra h.
Teljes eredménysor itt!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik