Giro: Roglicé a szombati időfutam és az összetett elsőség is

I. SZ.I. SZ.
Vágólapra másolva!
2023.05.27. 18:08
null
Szinte hazai pályán: Primoz Roglic drámai időfutamban fordította meg a Geraint Thomas elleni csatáját (Fotó: AFP)
A Giro d’Italia szombati egyéni időfutamán Primoz Roglic érte el a legjobb időt, és negyven másodpercet vert az etapot az összetett éléről váró Geraint Thomasra, így 26 másodperces hátrányát 14 másodperces előnnyé változtatta, és gyakorlatilag megnyerte az idei olasz körversenyt.

Nagyon izgalmas etapot jelöltek ki a Giro szervezői az idei háromhetes körverseny utolsó előtti, döntő szakaszának: az olasz–szlovén határnál megtartott 18.6 kilométeres egyéni időfutam első 11 kilométere sík terepen zajlott, az utolsó hét és fél viszont meredek emelkedőn.

A kettő között volt egy váltópont, amelyen a versenyzők többsége kerékpárt cserélt. A versenyben vezető Geraint Thomas viszont ennél is továbbment, a kerékpár mellett sisakot is váltott, ami több másodpercébe került a Primoz Rogliccsal szembeni csatában.

Ezeket a másodperceket az emelkedőn kamatostul visszakapta a szlovéntól, akinek az emelkedőn egy bukkanóra futva leesett a lánca, és mire visszatette és újraindult, csaknem tíz másodpercet veszített.

Ám ez is bőven belefért neki, mert Roglic az emelkedőn így is 40 másodperccel megverte Thomast, bőven ledolgozva a szakasz előtti 26 másodperces hátrányát, és gyakorlatilag megnyerte ezzel a Giro d'Italiát. Az első három helyen az összetett első három helyezettje zárta a szakaszt, a portugál Joao Almeida bejött a harmadik helyre.

Vasárnap a római szakaszon a sprinterek versenyeznek majd egymással, az összetett élcsoportja a háromheteseken ilyenkor már nem szokott változni.

A szakaszt sok magyar szurkoló figyelte a helyszínről, és Roglic Jumbo Vismás klubtársáról, Valter Attiláról sem feledkeztek meg. A magyar bringás két éve három napig viselte a rózsaszín trikót, s a tavalyi versenyen is ott volt, s most az idei verseny utolsó előtti szakaszán is emlékeznek rá a magyar szurkolók.

Valter a norvég körverseny második, esős idő miatt 206 kilométerről 85-re rövidített szakaszán mezőnybefutón a főmezőnnyel együtt ért célba, így tartja a 3. helyét az összetettben a hétfőig tartó viadalon.

Üzenet Valter Attilának
Üzenet Valter Attilának

 

KERÉKPÁR
GIRO D'ITALIA
20. szakasz, Tarvisio–Monte Lussari, 18.6 km, egyéni időfutam

1. Primoz Roglic (szlovén, Jumbo-Visma) 44:23 perc
2. Geraint Thomas (brit, Ineos Grenadiers) 40 másodperc hátrány
3. Joao Almeida (portugál, UAE) 42 mp h.

ÖSSZETETT
1. Primoz Roglic (szlovén, Jumbo-Visma) 82:40:36 óra
2. Geraint Thomas (brit, Ineos Grenadiers) 14 mp h.
3. Joao Almeida (portugál, UAE) 1.15 p h.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik