Giro: jó volt a szökés, Thomas De Gendt nyerte a nyolcadik szakaszt

SZ. R.SZ. R.
Vágólapra másolva!
2022.05.14. 18:01
null
Thomas De Gendt nyerte a Giro hetedik szakaszát (Fotó: AFP)
Thomas De Gendt nyerte a 105. Giro d'Italia nyolcadik, nápolyi, 153 kilométeres szakaszát. A belga kerékpáros már az elején meglógott a szökevénycsoporttal, s végül megőrizte nagyjából tíz másodperces előnyét az élen.

A szakasz elején Mathieu van der Poel próbált elmenni, és egy kisebb szökést kialakítani, amivel nagyjából 55 másodperces előnyre tett szert a mezőnnyel szemben, de Thomas De Gendt, Andrea Vendrame és Biniam Girmay a holland kerékpáros nyomába eredt. Nem sokkal később aztán 21 fősre növekedett a szökevények csoportja, élükön Van der Poel-lal.

Az első ellenőrzőpontnál Lago patriában az Intermarché–Wanty–Gobert Matériaux kerékpárosa, Girmay vezette a mezőnyt, mögötte Edoardo Zardini (Drone Hopper–Androni Giocattoli) és Mauro Schmid (Quick-Step Alpha Vinyl Team) jött, amikor már csak 112 kilométer volt hátra a szakaszból.

A szökevénycsoport nagyobb előnyt nem tudott kialakítani, ebben nagy szerepet játszott a Trek-Segafredo bringása, Jacopo Mosca, aki mindent megtett azért, hogy kétperces maradjon a hátránya a mezőnynek a szökevényekkel szemben. Náluk Van der Poel volt az egyik élmenő, azonban az első, Monte di Procida emelkedőnél már De Gendt, a Lotto Soudal kerékpárosa vette át a vezetést.

A szakasz vége előtt nagyjából 60 kilométerrel aztán már háromperces volt az előnye a szökevényeknek, míg a főmezőnyben úgy tűnt, hogy Mark Cavendish hátra szorul, de hamar visszajött a tömegbe. Bő 40 kilométerrel a cél előtt aztán Van der Poel próbált indítani egy újabb támadást az első helyért, de csak kevesen estek vissza ennek következtében.

A második ellenőrzőpontnál, Bacolinálmár Harm Vanhoucke vezette a szökevényeket, mögötte Thomas de Gendt haladt, míg őt Davide Gabburo követte. A Monte di Procida négyes kategóriájú emelkedőn pedig De Gendt diadalmaskodott, ő kapott három pontot.

Az utolsó kilométereken aztán egy ötös csapat próbált meg az élen lévő Lotus kerékpárosok elé kerülni, de 30 másodperces hátrányukból nem tudtak ledolgozni. Végül Van der Poel és Girmay tíz másodpercre redukálta a különbséget az utolsó 2 kilométerre, de a győzelmet már nem tudták elvenni De Gendttől, aki mögött Davide Gabburo érkezett be a célba.

A magyarok közül Fetter Erik a 15. helyen ért be a mezőnnyel 3.22 perc hátrányban, Valter Attila a 48., míg Peák Barnabás a 138. helyen ért célba.

„Mentálisan és koncentráció szempontjából különösen kemény volt a mai nap – mondta a szakasz után az EOLO-Kométa kerékpárosa, Fetter Erik csapata kérdésére. – Csapatunknál a fő technika az volt erre a szakaszra, hogy Samuele Rivi és Mirco Maestri közül valaki szökésbe kerüljön. Ez végül mindkettőjüknek sikerült. Én a végén elléptem a mezőnytől, és így a tizenötödik helyen értem célba, de hogy őszinte legyek, ezt egy picit benéztem, mert azt hittem, hogy kevesebben vannak már csak elöl.”

KERÉKPÁR
GIRO D'ITALIA, 8. SZAKASZ
NÁPOLY–NÁPOLY, 153 KM

1. Thomas De Gendt (Lotto-Soudal) 3:32:31 óra
2. Davide Gabburo (Bardiani-CSF-Faizane) azonos idővel
3. Jorge Arcas (Movistar) a. i.
...15. Fetter Erik (EOLO-Kométa) 3.22 perc hátrány
...48. Valter Attila (Groupama-FDJ) 3.33 p h.
...138. Peák Barnabás (Intermarché-Wanty-Gobert) 13.30 p h.

Az összetett élcsoportja
1. Juan Pedro López (spanyol, Trek-Segafredo) 32:51:05 óra
2. Lennard Kämna (német, Bora-Hansgrohe) 38 mp h.
3. Rein Taaramäe (észt, Intermarché-Wanty-Gobert) 58 mp h.
…48. Valter Attila 15:37 p h.
…102. Fetter Erik 55:11 p h.
…137. Peák Barnabás 1:19.48 ó h.

A BEFUTÓ

A NAP ÖSSZEFOGLALÓJA

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik