Nemzetisport.hu nyomtatott 2009.03.23 18:52 Frissítve: 2012.02.22 02:40

Eltörte a kulcscsontját Lance Armstrong, 4-6 hétig pihennie kell

Ahogy arról a Nemzeti Sport Online már beszámolt, a Castilla-León országúti kerékpáros körverseny mai, első szakaszán Lance Armstrong elesett és kórházba kellett szállítani. A hétszeres Tour de France-győztes bringásnak az első gyors vizsgálatok és a társak szerint a kulcscsontja sérült meg. Ezt később hivatalosan is megerősítették.

Armstrong számára a kasztíliai verseny végét a mentőautó jelentette
Fotó: Action Images
Armstrong számára a kasztíliai verseny végét a mentőautó jelentette

ARMSTRONG: EL VAGYOK KESEREDVE

„Nagyon el vagyok keseredve, ilyesmi még nem történt velem. Nem érzem jól magam. Most hazamegyek, pihenek és megpróbálom megtalálni a legmegfelelőbb gyógymódot” – nyilatkozta a baleset után Armstrong.
A hároméves szünet után idén visszatérő Armstrong 20 kilométerrel a körverseny első szakaszának vége előtt keveredett bele egy tömeges bukásba, amikor egy négyes szökevénycsoportot üldözött a mezőnnyel.

„Magát az esést nem láttam, csak azt tudom, hogy egy emelkedő után történt, amikor Valverde csapata a keresztszélben támadást indított. A keskeny úton többen is megijdethettek, és néhányan talán veszélyes manőverekbe kezdtek, hogy megelőzzék az esést. Ebből lett aztán a baj” – mondta Armstrong korábbi csapattársa, Tom Danielson a sportág meghatározó szaklapjának, a cyclingnews.com-nak.

A 37 éves bringás az esés után fájdalomtól eltorzult arccal, sérült jobb karját fogva ült a mentőautóban, amellyel a valladolidi egyetemi kórházba szállították. A gyanú szerint Lance Armstrong eltörte a kulcscsontját, és ezt erősíti meg csapattársa, Levi Leipheimer rövid nyilatkozata is. „Lance kiesett a versenyből. Valószínűleg eltört a kulcscsontja” – mondta Leipheimer.

Ha valóban ez történt, akkor a következő négy-hat hét rámehet Armstrong felépülésére, ami pedig befolyásolhatja a május 9-én kezdődő olasz kerékpáros körversenyen való szerepelését, illetve formáját is.

Az amerikait foglalkoztató Astana csapat szóvivője mindenesetre bízik benne, hogy a klasszis ott lesz a Giro d’Italia rajtjánál, ami arra enged következtetni, hogy sérülése nem olyan súlyos, ahogy az első diagnózisokból lehetett következtetni.

Armstrong pályafutása három évvel ezelőtti visszavonulásáig egyébként viszonylag mentes volt bukásoktól. A hét Tour de France-diadala során mindössze egyszer esett el, egy alkalommal viszont drámai megmozdulással maradt a nyeregben.

Visszatérése óta azonban már másodszor esett a klasszis: a kaliforniai körversenyen Levi Leipheimerrel ütközött, most pedig egy tömegbukásba keveredett bele. A legsúlyosabb baleset még 2000-ben érte a kiválóságot, akkor egy franciaországi edzésen nyakcsigolyatörést szenvedett egy edzés során.

DRÁMA 2003-BÓL

A hat évvel ezelőtti Tour de France 9. szakaszán Joseba Beloki mindössze 40 másodperccel volt az összetettben Armstrong mögött, amikor a több mint ötven fokos hőmérsékletű aszfalton hatalmasat esett. A későbbi győztes amerikai csak egy kanyart átvágva tudott a nyeregben maradni, amivel előnyt szerzett. Az elmúlt évtized egyik legvitatottabb jelenete, egyben Joseba Beloki pályafutásában is törést eredményezett. A spanyol még ugyan visszatért súlyos combcsont-, csukló- és könyöktöréséből, ám már nem volt olyan mint korábban.
2019.11.26 19:45:31

Kerékpár KOHÁN GERGELY

NS-VÉLEMÉNY. A magyar kerékpársport az utóbbi években egészen valószínűtlen fejlődési ívet írt le.

2019.08.20 12:38:53

Kerékpár nemzetisport.hu

Kattintson ide a verseny adatbankjának megtekintéséhez! Térkép és program egy helyen.

2019.07.30 16:42:37

Kerékpár KOHÁN GERGELY

Az ecuadori Carapaz Giro-győzelme után a kolumbiai fiatal franciaországi diadalán ámul a világ.

2019.07.06 10:44:09

Kerékpár nemzetisport.hu

Kattintson ide a verseny adatbankjának megtekintéséhez! Térkép és program egy helyen.

2019.06.30 23:00:48

Kerékpár KOHÁN GERGELY

Az ötszörös olimpiai bajnok megreformálná a kerékpársportot a nézők örömére.