Vajda Attila vagy Sarudi Pál?

Vágólapra másolva!
2010.07.22. 15:04
null
Vajda Attila a szegedi vk-n sérülten versenyzett, most azonban ismét egészséges (Fotó: Tumbász Hédi, NS-archív)
A kenu ezer méter kettejük nagy csatáját ígéri a hétvégi válogatón, de hogy az Európa-bajnoki bronzérmes vagy a sérüléséből visszatérő olimpiai bajnok indulhat-e a vb-n, nehéz megjósolni. Az összegyűjtött szempontok alapján Vajdának hajszálnyi az előnye.

A női ötszáz egyes mellett talán a férfi kenu ezer méter jelenti a legnagyobb kérdőjelet a második szegedi kajak-kenu válogatóverseny előtt. Konkrétabban: Vajda Attila összeszedte-e magát annyira az elmúlt hetekben, hogy legyőzze az Európa-bajnokságról bronzéremmel hazatérő Sarudi Pált?

SARUDI PÁL: NEM NEKEM VAN VESZÍTENIVALÓM
 „Jó formában vagyok, de csak akkor leszek elégedett, ha teljesen kihajtom magam. Az idényt akkor is jó szájízzel zárom, ha Attila elütne a vébé-indulástól. Kettőnk közül nem nekem van veszítenivalóm” – mondta Sarudi Pál az esélyekről.

Egyetlen pekingi egyéni olimpiai bajnokunk a szegedi világkupa óta minden idegszálával a munkára összpontosított, olyannyira, hogy a médiát teljesen kizárta az életéből, és a nyilvános szereplésre vonatkozó összes felkérést egy kivétellel – a Kolonics György emlékevezésen gitárral adott zenei kíséretet Wichmann Tamásnak – elutasította.

Miután Vajda Attila a Nemzeti Sporttal sem tett kivételt, már ami a nyilatkozatokat illeti, ezért a kajak.hu oldalon vezetett legfrissebb, múlt héten keltezett blogjából idézhetünk.

VÉCSI VIKTOR: ATTILA JÓ FORMÁBAN VAN
„Attila nagyon keményen dolgozott az elmúlt öt hétben, elég jó formában van ahhoz, hogy kiváló teljesítményt nyújtson. Fizikailag rendben van, ha mentálisan is összekapja magát, Palinak rendkívül nehéz dolga lesz” – nyilatkozta Vécsi Viktor, Vajda edzője.

„A versenyszezonom kezdetére erősen rányomta a bélyegét, hogy a tájékoztatón, ami a szegedi világkupára kvalifikált, megsérültem, és nem volt idő és lehetőség a pihenésre. Meg is látszott a teljesítményemen és az eredményeimen. Ezután vetődött fel annak a lehetősége, hogy már az első válogatót sem erőltetjük, mint ahogyan az Európa-bajnokságot sem."

„Nem volt könnyű meghozni a döntést, hiszen profi élsportoló vagyok, lételemem a versenyzés, de be kellett látnom, itt és most nincs nagyon választási lehetőségem. Újra fel kellett építeni magamat fizikailag és mentálisan is, emellett pedig nyugodtan rá kellett szánnom az időt a teljes felépülésemre. Ebbe a programba nagyon nem fért bele, hogy elutazzak Spanyolországig, ott megint versenyszituációval küzdjek meg."

STORCZ BOTOND:  HATALMAS CSATÁRA SZÁMÍTOK
„Hatalmas csatára számítok. Benne van a pakliban, hogy Sarudi Pál megveri Vajda Attilát, aki ha nem lesz ott fejben, önmagával szúr ki” – mondta Storcz Botond felnőtt kapitány, aki izgalmas versenyt vár az 1000 m-es C-1-es döntőtől.

„Örömmel mondhatom, hogy sikerült teljesen magam mögött tudnom a sérülésemet. Már csak a szokásos nyavalyáimat viszem tovább magammal, de azok kezelhető dolgok számomra."

„Hasonló boldogsággal tölt el, hogy az edzésmunkában is teljes értékűen tudok részt venni. Fogytam is, ott vagyok végre a versenysúlyomon. Már megyünk pályákat is, elég jó időket hoztam eddig, érezhető a változás, a javulás. A válogatóig még egy hét van hátra, most erre a fajta munkára koncentrálunk, ilyenkor az állképességi részt felváltja a gyorsulási. Úgy érzem, a második válogatón már a régi önmagamat tudom hozni és akkor a világbajnoki részvételig hátralévő három hét elegendőnek tűnik ahhoz, hogy százszázalékos felkészültséggel utazzak és versenyezzek Poznanban."

PRÓ ÉS KONTRA
 HAT OK, AMIÉRT VAJDA ATTILA DIADALMASKODIK MAJD
1. Olimpiai bajnokként a papírforma szerint nem gyűlhet meg a baja a hazai mezőnnyel
2. A szegedi világkupát követő öt hétben folyamatosan edzett, felkészülését nem szakította meg verseny
3. Sérülése a múlté, tökéletes fizikai állapotban van
4. Hazai pályán versenyez
5. Nem indul ötszázon, minden erejével az ezer méterre összpontosíthat (a nevezési lista alapján kétszázon és ötezren is indul, ám ezek a megméretések az ezres döntők után következnek)
6. Az idén még nem tündökölt, ezért nem szeretné csalódottan zárni az évet
 
ÖT OK, AMIÉRT SARUDI PÁL NYERI MEG A CSATÁT
1. Ahány versenyen összemérték erejüket az idén, megelőzte Vajda Attilát
2. Az Európa-bajnoki bronzérem hitet és lendületet adhat neki
3. Nincs veszítenivalója
4. Felkészülését nem akadályozta sérülés vagy betegség
5. „Brékelőnyben” van, mert – Vajdával ellentétben – neki elég egyszer győznie: ha rögtön az ezres döntőkben megveri az olimpiai bajnokot, szétlövésre sem kerül sor
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik