Vajda Attila önmagának akar bizonyítani

Vágólapra másolva!
2010.08.16. 11:52
null
Vajda Attila a kihagyott Eb után a vb-n visszatérhet a nemzetközi elitbe (Fotó: Tumbász Hédi, NS-archív)
Csütörtökön megkezdődik Poznanban a kajakosok és kenusok idei fő versenye, a világbajnokság. A kenusoknál visszatér a nemzetközi porondra Vajda Attila, ám nem csak a szegediek olimpiai bajnokától remélhetünk dobogós szereplést.

Az idény elején megkapta a nagy pofonokat, gyakorlatilag a padlóról kellett felállnia Peking egyetlen egyéni olimpiai bajnokának, Vajda Attilának. A szegediek kiválósága sérülése ellenére is rajthoz állt a nyár eleji szegedi világkupán, ám erőfeszítéseit sem 1000, sem 500 méteren nem koronázta siker. Vajda Attilából hiányzott a teljes értékű munka, s mivel fájdalmai sem igazán múltak, edzőjével, Vécsi Viktorral úgy döntöttek, kihagyja a trasonai Európa-bajnokságot, és inkább már az augusztusi poznani világbajnokságra fókuszál.

KIKNEK SZORÍTHATUNK MÉG?
 A férfiaknál C–1 500 méteren az U23-as világbajnokságot is megjáró Korisánszky Péter küzd majd meg a jó döntős szereplésért, míg C–2-ben 2009-hez hasonlóan Széles Gábor és Varga Dávid szerezhet újabb jó tapasztalatokat. Az Európa-bajnokságon negyedik helyen végző versenyzők egyébként Nagy Péterrel és Sarudi Pállal kiegészülve C–4 1000 méteren éremeséllyel szállhatnak vízre, míg a szegediek nagy öregje, Fürdök Gábor 5000 méteren ragad majd lapátot. A trasonai Európa-bajnokságon C–1 200 méteren ezüstérmes Marschalkó Alexandrának pedig ezúttal jóval keményebb dolga lesz, hiszen jó néhány tapasztaltnak mondható női kenus érkezik a tengerentúlról Poznanba.

Júliusban a vb-válogatót és a Sarudi Pál elleni szétlövést is megnyerte, így kedvenc számában, C–1 1000 méteren ismét ő teheti vízre a hajót.

„Nehéz erről beszélni, hiszen elég bonyolult ez a szezonom – válaszolta Vajda Attila a formájával kapcsolatos kérdésre. – A sérülésem ugyan elmúlt, de a Szolnokon eltöltött hetek jól megdolgoztattak, a keményebb víz miatt minden izmomat érzem. Úgy hiszem, jobb lett volna Szegeden, a megszokott színvonalú pályán, jobb körülmények között készülni, de ezen most már nem tudok változtatni. A lényeg, hogy megfelelő formában vagyok, és nagyon is dolgozik bennem a bizonyítási vágy. Mivel az Európa-bajnokság kimaradt, így mondhatom azt is, hiányzik a versenyzés, az izgalom, a világversenyek hangulata. És bár a poznani tóval kapcsolatban nincsenek jó tapasztalataim, öt évvel ezelőtt gyakorlatilag elsüllyedtem a hajómmal, most azért bízom benne, hogy jó pályákat tudok majd menni. Hogy mi a célom a világbajnokságon? Számomra most egy a fontos: az, hogy úgy szálljak ki a hajóból, hogy ne legyen hiányérzetem.”

A MAGYAR KENUSCSAPAT
Férfiak. 200 m. C–1: Kovács Gergely. C–2: Kovács Gergely, Végh Attila. Váltó: Kovács Gergely, Horváth Gábor, Nagy Péter, Bozsik Attila. 500 m. C–1: Korisánszky Péter. C–2: Széles Gábor, Varga Dávid. 1000 m. C–1: Vajda Attila. C–2: Tóth Márton, Mike Róbert C–4: Széles Gábor, Varga Dávid, Nagy Péter, Sarudi Pál. 5000 m. C–1: Fürdök Gábor
Nők. 200 m. C–1: Marschalkó Alexandra
Parakenu. 200 m. V1 – LTA: Fekete Balázs

Erre törekszik a Tóth Márton, Mike Róbert duó is, amely a trasonai Európa-bajnokságon a negyedik helyet szerezte meg C–2 1000 méteren. A párosnak ez lesz az első közös világbajnoksága, amelyről szeretnének éremmel hazatérni.

„Bizakodóak vagyunk, hiszen Szolnokon, ahol nem éppen ideális viszonyok között tudtunk készülni, az utolsó pályáink egész jól sikerültek – mondta Mike Róbert. – Az Európa-bajnokság óta sokat foglalkoztunk azzal, hogy jól összerakjuk a táv első felét, ami érzésünk szerint most már egészen rendben van. Azt hiszem, ha jó napot fogunk ki Poznanban, a dobogó is elérhető lesz számunkra.”

A harmadik olimpiai versenyszámban, C–1 200 méteren a nagyon rutinos Kovács Gergely képviseli a színeinket, aki nem mellesleg három számban (C–1, C–2 200 m és váltó) is rajthoz áll ezen a világbajnokságon.

ELLENFÉLMUSTRA
A kenus szakágról nem túlzás kijelenteni, hogy egyre erősebbé válik a kelet-európai nyomás. A tavalyi dartmouthi vb-n csak két szám aranyérmét engedték át más nemzeteknek az exszovjet államok versenyzői: C–2 1000 és 500 méteren a német egységek diadalmaskodtak. A trasonai Eb-n is hasonló volt a helyzet, amelyen C–2 500 méteren román, míg Vajda Attila számában C–1 1000 méteren Sebastien Brendelnek köszönhetően német győzelem született. Hogy mi várható Poznanban?
A legszínesebb szám a C–1 1000 méter lehet, amelyen Vajda Attila mellett az üzbég Menkov, a francia Goubel, a német Brendel, a román Mironcic és az orosz Fomicsev is esélyes a győzelemre, míg 500 méteren a fehérorosz Haraza a legnagyobb favorit. A C–2 500 és 1000 métere is a németeké lehet, míg 200 párosban a litván Gadeikis, Labuckas duó, valamint egyesben Jevgenyij Suklin veresége óriási meglepetés lenne.

Igaz, Vajdához hasonlóan az ő felkészülése is „nehezített” volt.

„Igen, nem ment minden egyszerűen. A válogató után volt egy kis sérülésem, a tavalyi hasizomszakadásom hegesedését éreztem, amelyet rendbe tettek azon a mozgásszervi ambulancián, ahol én is dolgozom – mondta Kovács Gergely. – Az Európa-bajnokság óta a rajt gyakorlása mellett főként az utolsó ötven méterre koncentráltam, hiszen korábban általában ez volt a kritikus szakaszom a táv során. Kemény állóképességi munkával most már sikerült teljessé tenni a kétszáz méteremet, a többi már azon múlik, hogy az adott pillanatban mentálisan milyen állapotban leszek. Olyan ez, mint az atlétikában a százméteres síkfutás, tényleg nüanszokon múlik minden. Bízom benne, hogy egyesben és Végh Attilával párosban is ott leszek a döntőben, no és hogy a harmadik számomban, a váltóban sikerül majd valami nagyot alkotni. Úgy hiszem, Bozsik Attilával, Horváth Gáborral és Nagy Péterrel elég erős csapatot mondhatunk magunkénak.”

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik