Vajda Attila: Kívül-belül fáj az eredmény

Vágólapra másolva!
2010.05.29. 22:05
null
Az olimpiai bajnok Vajda Attila sérülten versenyezve nem tudott a dobogóra lépni (Fotó: Tumbász Hédi)
Címkék
A sérülten versenyző Vajda Attilát leszámítva alighanem minden egységünk elégedett lehetett a szombati versenynapot követően. A szegedi kajak-kenu MOL világkupán a magyarok mind a tizenkét döntőben érdekeltek voltak, nyolcban dobogóra is sikerült felállniuk, hatszor mindjárt annak legfelső fokára.

Éremkollekciónkat további három ezüst-, valamint egy bronzérem tette teljessé. És ezzel máris teljesült Strocz Botond felnőtt kapitány vk előtt tett tízérmes elvárása. Nem szerzett magyar versenyző érmet 1000 méteren egyik egyesben sem, valamint 5000 méteren a férfi kajakosok között.

Újdonság volt a három 5000 méteres verseny, a nap záróeseménye, amely az 500 méteres négyesek viadalát volt hivatott felváltani. Storcz Botond is érdeklődve nézte a küzdelmet, amelyben mindhárom szakágban volt magyar tagja az élmezőnynek. A szakember a sajtótájékoztatón elmondta: kifejezetten tetszett neki, és izgalmasnak látta a futamokat, amelyek látványban is hozták, amit elvárt.

„A mostani világkupa remek alkalom, hogy mindenki képbe kerüljön, hiszen itt a nemzetközi mezőny és lehet tájékozódni. Így magában mindenki eldöntheti, hogy az egyesre koncentrál, vagy valamelyik csapathajóra" – mondta Strocz, aki elárulta: kapitányként nem lett könnyebb a dolga azzal, hogy a vb-menetrend teljesen borul a korábban megszokotthoz, így az olimpiai műsorrendhez képest is, amely számára nélkülöz mindenfajta logikát.

„Bár ez nemcsak a mi problémánk, hanem mondjuk a németeké is, akiknek az erőiket szintén meg kell osztani a különböző számokban."

SZAVAZÁS

Ki lesz a szegedi kajak-kenu vk legeredményesebb magyar versenyzője?

KÖSZÖNJÜK, HOGY SZAVAZOTT!

Strocz Botondnak tetszett a kajak egyesben 1000 méteren hatodik helyen célba érő Kucsera Gábor versenyzése, míg a szám olimpiai bajnokaként hetedik helyen végző, sérülésével továbbra is erőteljesen bajlódó kenus Vajda Attila számára jó kis tükör a vk-szereplés. A kapitány kocsiban ülve nyolcszáz méteren át a partról kísérte a magyarokat.

Az 1000 méteres férfi kenu egyes minden méterét végigküzdötte Vajda Attila, aki végül a hetedik helyen ért be a célba. Többször írtuk már, hogy sérült háta hátráltatta a vk-felkészülés záró időszakában, és bár mindent megtett a döntőbe kerülésért, valamint az ottani jó szereplésért, az elő- majd a középfutam során az akarata még legyűrte a testet, a fináléban utóbbi került ki győztesen ebből a külön csatából.

„Kívül-belül fáj az eredmény – mondta a döntőt követően Vajda Attila. – Úgy érzem, mindent megtettem a jobb helyezésért, és hálás vagyok a nekem szurkoló közönségnek, mert az ő szurkolásuk eredménye, hogy a hajrában a nyolcadikról fel tudtam jönni a hetedik helyre. A pálya egyébként jó volt, örültem a szélen való pozíciómnak, hogy nem kell a közepén verekednem. Jól is kezdtem, de hosszú volt a táv. Nagyon remélem, holnap az ötszáz méter jobban sikerül majd, már csak azért is, mert fele ennyit kell eveznem. Ráadásul a vk-n most kivételesen nekem ugye az a fő számom, a Kolonics-vándorkupa miatt, amit a tavalyi győzelmet követően nagyon szeretnék az idén is megtartani."

A női négyes biztosan győzött, Kovács Katalin is hasonlóképpen kommentálta a látottakat: a tavalyi vb-n látott éles meccs a németekkel ezúttal elmaradt.

„Nyugodtan versenyeztünk, jó utazósebességet mentünk, aztán a féltávot követően eljöttünk a mezőnytől" – nyilatkozta kétszeres olimpiai bajnokunk, Kovács Katalin. Kozák Danuta és Benedek Dalma szintén a nyugodt versenyzést emelte ki a futamot követően – ezt mondjuk elősegítette, hogy a németek nem a legjobbjaikkal vonultak fel –, Janics Natasa viszont türelmetlennek bizonyult, mert már a megbeszéltekhez képest korábban meg akarta nyitni a hajrát.

Vasárnap az 500, illetve a 200 méteres döntőkkel zárul a világkupa. Az időjárás változó ugyan – szombaton reggel szakadt, délelőtt szemerkélt az eső a Maty-éren. Kora délután viszont nyári napsütésben evezhettek az érintettek, hogy aztán később, az 5000 méteres döntők alatt megint az eget kelljen bámulni: vajon mikor szakad le újra. Az újabb zápor viszont elmaradt, nem úgy a magyar éremeső, ami holnap is garantált. Döntsön bárhogyan a Janus-arcú időjárás...

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik