Tokió 2020: új összetételű kajak négyest ígér a kapitány

PIRCS ANIKÓPIRCS ANIKÓ
Vágólapra másolva!
2021.06.08. 09:54
null
Ha a Béke Kornél, Varga Ádám kettős mellett dönt a vezetőség, és egyesben indul Kopasz Bálint is, a négyes egyik tagja nem utazik Tokióba (Fotó: Dömötör Csaba)
Hosszas mérlegelés és sakkozás előzi meg az olimpiai számok elosztását a magyar csapat versenyzői között. A férfi kajakosoknál már az egyesteljesítmények vannak középpontban.

 

A vasárnap befejeződött Európa-bajnoksággal lezárult a kajak-kenusok olimpiai válogatója – a poznani viadal után a legtöbb nyitott kérdés a férfi kajakszakágban maradt.

Mint korábban megírtuk, itt az eredeti elképzeléssel ellentétben a hangsúly a négyesről az egyesekre és páros(ok)ra kerül át, miután a huzamosabb ideje együtt készülő kvartett a vezérevezős Kuli István (NKM Szeged) sérülése miatt a válogatót jelentő szegedi világkupán és a kontinensbajnokságon sem tudott bizonyítani.

„Kuli István sérülése rendbe jött, de megjósolhatatlan, milyen teljesítményre lenne képes a következő hetekben a négyes, bizonytalanra pedig nem alapozhatunk – kezdte a legfontosabb kérdéssel Hüttner Csaba szövetségi kapitány. – Ha a Béke Kornél, Varga Ádám duó mellett voksolunk, és Varga mellett egyesben indul Kopasz Bálint is – akit észszerűtlen döntés lenne kihagyni a keretből, lévén egyike a világ három legjobb kajakosának –, a hattagú válogatottban nem marad hely a négyes valamennyi versenyzőjének. Tokióban minden bizonnyal új összetételű kvartett áll rajthoz.”

Hüttner Csaba hangsúlyozta, miután a különböző számok döntőit eltérő erősségű mezőnyben rendezték Lengyelországban, egyetlen futam alapján nem lehet objektív képet kapni az egységekről, és összevetni sem lehet a teljesítményüket.

„A csapat összeállításához az adhat támpontot, hogy végignézzük az egységek összes versenyét, és azt mérlegeljük, melyikben van még fejlődési lehetőség az olimpiáig, illetve melyik az a szám, amelyikben messzebb vagyunk a világ élvonalától”    – folytatta a kapitány, akinek a csapat összetételére vonatkozó javaslatát először a Magyar Kajak-kenu Szövetség versenysport bizottsága véleményezi. A végleges döntést a szervezet elnöksége hozza meg, várhatóan két hét múlva.

Női kajakban a válogató erősorrendje alapján körvonalazódik a tokiói válogatott. Hüttner Csaba korábban megerősítette, hogy az ötszörös olimpiai bajnok Kozák Danuta (FTC) és az ugyancsak ötkarikás győztes Csipes Tamara (Honvéd) biztos induló K–1 500 méteren, miként az is végleges, hogy kétszázon Lucz Dóra (UTE) versenyez. A fennmaradó három helyre az Eb-n Kozákkal párosban és a négyessel, valamint 5000 méteren is aranyérmes szolnoki Bodonyi Dóra, a poznani kvartettben ugyancsak evező szegedi Kárász Anna, illetve a csapathajóból ezúttal kimaradó Medveczky Erika (BHSE) pályázik eséllyel. Ebben a szakágban a négyes összeállítása okozhat fejtörést, további kérdés, van-e igény a sportolókban újabb pároskísérletekre.

„Miután tokiói ellenfelei megosztják figyelmüket a versenyszámok között, Lucz Dóra lépéselőnybe kerülhet riválisaival szemben, ha kizárólag a K–1 kétszáz méterre összpontosít. Az olimpiát megelőző edzőtábor fontos feladata lesz megtalálni a legjobb négyest. Ami a párosokat illeti, nem nagyon lesz idő újabb próbákra”    – mondta a kapitány, aki az Eb-n visszafogottabban teljesítő Balla Virág, Takács Kincső (Graboplast Győr) kenu párossal kapcsolatban megjegyezte, bízik az egységben, amelynek eredményessége nagy mértékben függ attól, tagjai elhiszik-e, hogy a tudásuk alapján kiemelkedő teljesítményre képesek.

 

KOPASZ BÁLINT TÖBB SZÁMOT IS VÁLLALNA
A válogatón ezer méteren Varga Ádámtól (KSI) vereséget szenvedő Kopasz Bálint az Európa-bajnokságon mutatott teljesítményével, a K–1 1000 és 500 méteren aratott biztos győzelmével egyértelműsítette: helye van az olimpiai csapatban. Sőt, a világbajnoki címvédő győri klasszis az egyes mellett csapathajó(k)ban is megméretné magát Tokióban.
„Idén most tudtam először megmutatni, milyen kajakos is vagyok. Az Eb-szereplésem megnyugtatott, az én helyzetemben nagyon kellett a két aranyérem – szögezte le Kopasz.– A verseny a sorokat is átrendezte a szakágunkban, úgy vélem, a válogatott összeállításánál előtérbe kerülhetnek az ezres kajakosok. És szóba jöhet a duplázás vagy a triplázás lehetősége is, mi is edzünk annyit, mint a női kajakosok, bírjuk a terhelést. A fő számom a K–1 1000 méter, hiszen az egyéni versenyeknek van a legnagyobb presztízsük, de párosban és a négyesben is el tudnám képzelni magam; jó sztrók vagyok, tudok dinamikusan és erőteljesen evezni elöl, és ötszáz méteren is képes vagyok magas szintű teljesítményre. Kíváncsian várom, hogyan alakul az olimpiai csapat összetétele.”
Kopasz Bálint (Fotó: Dömötör Csaba)
Kopasz Bálint (Fotó: Dömötör Csaba)

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik