Prima Primissima: Fábiánné Rozsnyói Katalin kapta a díjat

Vágólapra másolva!
2017.12.02. 09:54
null
Az egyaránt többszörös olimpiai bajnok Kulcsár Győző és Keleti Ágnes mellett Szegő András újságíró, valamint Haumann Péter színész is megjelent a díjátadón (Fotó: Róth Tamás)
Péntek este a Művészetek Palotája Bartók Béla hangversenytermében átadták a 2017-es Prima Primissima-díjakat. A magyar sport kategóriában Fábiánné Rozsnyói Katalin lett a Prima Primissima – olvasható a Magyar Olimpiai Bizottság honlapján.

 

A Prima Primissima küldetése, hogy példaképeket állítson a társadalom elé: azokat a kiválóságokat, akiknek teljesítménye, emberi tartása, értékrendje követendő lehet mindannyiunk számára – olvasható az olimpia.hu-n.

A magyar sport kategória három jelöltje Fábiánné Rozsnyói Katalin olimpiai ezüstérmes kajakos, mesteredző, Kocsis Ferenc olimpiai bajnok birkózó, mesteredző és Wichmann Tamás világbajnok, olimpiai ezüstérmes kenus volt.

A Prima Primissima-díjas Fábiánné Rozsnyói Katalin lett. A díjat lánya vehette át.

FÁBIÁNNÉ ROZSNYÓI KATALIN
(olimpiai ezüstérmes kajakos, mesteredző)

„Hogy mennyi van még bennem? Hány év, hány olimpia? Ki tudja azt előre megmondani… Most úgy gondolom, ameddig nyitva van a szemem, és képes vagyok beszélni, csinálom. Mert ez nem a megélhetésem, én már nem függök sem juttatásoktól, sem versenyzőktől. Senkitől. Azért csinálom, mert kikapcsol, mert szeretem. Nekem már senki sem tesz szívességet. Én teszek szívességet azzal, hogy átadom a tudásom” – így nyilatkozott 2015-ben edzői pályájáról Fábiánné Rozsnyói Katalin. A kajak-kenu sportág mesteredzője – aki 1968-ban Pfeffer Annával ezüstérmet nyert K–2 500 méteren a mexikóvárosi olimpián – idén novemberben ünnepelte 75. születésnapját, ám nem nyugdíjasként, továbbra is a magyar kajak-kenu sport sikerkovácsaként tölti mindennapjait. 1977-ben kezdte edzői pályáját, öt olimpiai aranyérem és számtalan világbajnoki cím fűződik a nevéhez, a magyar sport kiválóságai közül többek között neki is köszönheti sikereit Dónusz Éva, Kőbán Rita, Douchev-Janics Natasa, Kovács Katalin, Kozák Danuta, Szabó Gabriella vagy éppen Fazekas-Zur Krisztina. Az elmúlt évek során férfi versenyzőkkel foglalkozott, a Kammerer Zoltán, Tóth Dávid, Kulifai Tamás, Pauman Dániel alkotta négyese Londonban olimpiai ezüstérmes lett. Az idei szezonnak egyetlen kajakossal, Takács Tamarával vágott neki, aki világ- és Európa-bajnoki győzelmet is ünnepelhetett, s aki egyik nagy reménysége lehet a 2020-as tokiói olimpiának.

A magyar sajtó kategóriában is volt egy sportos jelölt, Kopeczky Lajos újságíró, sportriporter, aki a Magyar Televízió Telesport, majd csaknem húsz évig a Televízió Híradójának sportkommentátora volt. Ő ennek a kategóriának Prima-díját vehette át, a fődíjas Baló György lett.

Kopeczky Lajos a magyar sajtó kategóriában volt jelölt (Fotó: Róth Tamás)
Kopeczky Lajos a magyar sajtó kategóriában volt jelölt (Fotó: Róth Tamás)
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik