Mike Róbert: Ahhoz, hogy olimpiát nyerjünk, sokat kell még javulnunk

PIRCS ANIKÓPIRCS ANIKÓ
Vágólapra másolva!
2017.08.22. 12:42
null
Mike Róbert (balra) és Korisánszky Dávid jó pályákat szeretne teljesíteni a vébén (Fotó: Koncz György)
Férfi kenuban az építkezés fázisában is odaérhetnek a dobogóra a magyar versenyzők a csütörtökön kezdődő csehországi világbajnokságon. Női kenupárosunk egyértelműen éremesélyes.

 

Új alapokról kezdődött meg az építkezés a tavalyi riói játékokat követően a férfikenu szakágban, amelyben az olimpiai ciklus első éve kihirdetetten a kísérletezésről, az útkeresésről szól. A változások mindkét ötkarikás versenyszámot érintik: a C–1 1000 méter hangsúlyos kérdése, hogy a korábban Mike Róberttel párosban eredményes – de Brazíliában már egyesben is bemutatkozó, az idei Európa-bajnokságon pedig ötödik – Vasbányai Henrik képes lesz-e egyesmenővé válni, ezáltal tartósan Vajda Attila örökébe lépni.

A csütörtökön kezdődő racicei világbajnokságon is a KSI kenusa képviselheti a magyar színeket, a kérdés azonban, hogy Vasbányai jelentheti-e a megoldást C–1 1000 méteren, továbbra is nyitott. A Rióban C–2 1000 méteren negyedikként végző kenus érezhetően kevésbé magabiztos egyesben, amelyben csekély nemzetközi rutinnal rendelkezik, a szezon versenyein hullámhegyek, de leginkább hullámvölgyek követték nála egymást ebben a számban.

Bizakodásra adhat okot, hogy nemrégiben úgy nyilatkozott: „…a júliusi Európa-bajnokság és a szövetségi kapitány által velem szemben támasztott eredménykényszer kihozott a gödörből, visszazökkentett fejben.”

Ami azt illeti, volt miből visszazökkennie a riói játékok után felbomló páros másik tagjának, Mike Róbertnek is, aki bevallotta, csak mostanra sikerült feldolgoznia az olimpiai szereplés kudarcát. A világ- és Európa-bajnok versenyző csalódottságában is próbált előre nézni, KSI-s csapattársával Korisánszky Dáviddal épített új duót, és az Eb-n szerzett pozitív tapasztalatokkal várja az év fő versenyét, amelyen egy kilométer mellett 500 méteren is versenyez a kettős.

Korisánszky Dávid a világbajnoki bronzérmes kenus párostársáról:
„Tisztában vagyok vele, hogy messziről indultunk Robival, aki nehéz időszakon van túl, de az elmúlt hónapokban megtapasztaltam, hogy a gondjait képes a parton hagyni, és amikor vízre tesszük a hajót, csak a kenuzás létezik számára. Olyannyira profin és magas szinten dolgozik, hogy amikor fáradtabb vagyok, elég csak ránéznem, és én is maximálisan oda tudom tenni magam.”

A világbajnokság már sokkal jobb képet mutat arról, hol is tartunk, mint az Európa-bajnokság, amelyre a riválisokhoz hasonlóan munkából, fáradtan érkeztünk. Persze ahhoz, hogy olimpiát nyerjünk, sokat kell még javulnunk – szögezte le határozottan és régen látott derűvel Mike Róbert. – Bevallom, az Eb-szereplés jobban sikerült, mint vártam, ha a döntőben nem billenünk meg a végén, éremmel nyitottunk volna, de a negyedik hely is rendben volt.”

Mike hozzátette: a plovdivi kontinensbajnokság legfőbb tanulsága, hogy a nemzetközi mezőnyben bátrabban kell versenyezni.

Ez nekem nem jelent újdonságot, régóta versenyzek ezer méteren, így kellően bízom magamban ahhoz, hogy tudjam, a táv végét is bírni fogom. Korisnak viszont ebben előbbre kellett lépnie. Rutint kell szereznie a nemzetközi mezőnyben, amelyben az ellenfelek olykor őrülten versenyeznek. Ki kell tudni zárni, hogy vannak egységek, amelyek öngyilkos taktikával húznak el mellettünk az elején – én már tudom, ilyenkor nem kell pánikba esni, mert legfeljebb ötszáz méterig bírják. Magunkra kell csak figyelni, szeretném, ha Csehországban jó pályákat mennénk és kihoznánk magunkból a maximumot, ha ez érmet vagy dobogó közeli helyet ér, egyaránt elégedett leszek” – fogalmazta meg várakozásait Mike, aki 2006-ban éppen Racicében állt rajthoz először felnőttvilágversenyen, és szerzett Eb-bronzérmet a kenu négyes tagjaként 1000 méteren.

Balla Virág, Európa-bajnok kenus:
„Izgatott vagyok, miután az idei lesz az első felnőtt-világbajnokságom. Szeretnék minél jobb eredményt elérni, örülnék, ha Kincsővel olyan pályát mennénk, mint az Európa-bajnokságon. Sokat beletettünk ebbe a szezonba, szeretném, ha mások is látnák, hogy a női kenusoknak is megérdemelten van helyük a világversenyeken.”

Az Európa-bajnokság tapasztalatait felhasználva készült fel a világbajnokságra két női kenusunk, Devecseriné Takács Kincső és Balla Virág is – a páros optimistán és nem mellékesen Európa-bajnokként várja a racicei rajtot.

Hasonló taktikával versenyzünk a vébén, mint Plovdivban: az Eb megerősítette bennünk, hogy az első háromszáz métert kell nagyon megnyomni, mert ott tudunk meglépni a többiektől, ha ez sikerül, egy indítás után már nem lesz gond a hátralévő kétszáz méteren – vágott a közepébe Devecseriné Takács Kincső, aki a C–2 500 méter mellett C–1 200 méteren is versenyez.Az ellenfeleket persze nem becsüljük le, a fehéroroszok mellett az oroszokra is figyelni kell, a vébémezőny pedig a rendkívül erős kanadaiakkal bővül.”

A kivételes összhangban dolgozó páros tagjai szerint egységük ereje abban rejlik, hogy jól kiegészítik egymást, a hajóban összeadódnak a versenyzők erősségei, egyaránt jelen van benne a gyorsaság, az állóképesség, az erő és a technika.

Az edzéseken húzzuk egymást előre, túllendítjük a másikat holtpontokon, és amióta összetérdeltünk, folyamatosan azt érezzük, mindig tudunk javulni. Egy-egy érem jó visszajelzést jelent, de azt valljuk, egy négyéves ciklus elején nem kell feltétlenül mindent megnyerni. Apró célokkal haladunk előre, a világversenyeken egyelőre az a legfontosabb, hogy tapasztalatokat szerezzünk, és kiderüljön, miben tudunk tovább és tovább fejlődni” – tette hozzá a győri versenyző.

A MAGYAR VB-CSAPAT

Férfiak. 200 m. K–1: Horváth Bence (Graboplast Győr). K–2: Balaska Márk (Bp. Honvéd), Birkás Balázs (Démász Szeged). C–1: Hajdu Jonatán (Dunaferr). C–2: Hajdu Jonatán (Dunaferr), Fekete Ádám (UTE). 500 m. K–1: Kopasz Bálint (Algyő SE). K–2: Nádas Bence (UTE), Tótka Sándor (UTE). K–4:Nádas Bence (UTE), Tótka Sándor (UTE), Molnár Péter (Bp. Honvéd), Mozgi Milán (Graboplast Győr). C–1: Fekete Ádám (UTE). C–2: Korisánszky Dávid (KSI SE), Mike Róbert (KSI SE). 1000 m. K–1: Kopasz Bálint (Algyő SE). K–2: Hufnágel Tibor (Bp. Honvéd), Ilyés Róbert (Bp. Honvéd). K–4: Kammerer Zoltán (Graboplast Győr), Tóth Dávid (UTE), Ceiner Benjámin (Bp. Honvéd), Pauman Dániel (UTE). C–1: Vasbányai Henrik (KSI SE). C–2: Korisánszky Dávid (KSI SE), Mike Róbert (KSI SE). C–4: Vasbányai Henrik (KSI SE), Kiss Tamás (Csepel), Sarudi Pál (Közgép SE), Varga Dávid (Graboplast Győr). 5000 m. K–1: Noé Bálint (Bp. Honvéd). C–1: Varga Dávid (Graboplast Győr). Nők. 200 m. K–1: Lucz Dóra (UTE). K–2: Hagymási Réka (Bp. Honvéd), Szabó Ágnes (KSI SE). C–1: Takács Kincső (Graboplast Győr). 500 m. K–1: Medveczky Erika (Démász Szeged). K–2: Takács Tamara (Vasas SC), Vad Ninetta (Vasas SC). K–4: Medveczky Erika (Démász Szeged), Takács Tamara (Vasas SC), Fazekas-Zur Krisztina (Graboplast Győr), Vad Ninetta (Vasas SC). C–2: Balla Virág (Graboplast Győr), Takács Kincső (Graboplast Győr). 1000 m. K–1: Bodonyi Dóra (Közgép SE). K–2: Farkasdi Ramóna (Bp. Honvéd), Medveczky Erika (Démász Szeged). 5000 m. K–1: Bodonyi Dóra (Közgép SE)

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik