HIRDETÉS
HIRDETÉS
PIRCS ANIKÓ 2017.08.22 12:42 Frissítve: 2017.08.22 13:46

Mike Róbert: Ahhoz, hogy olimpiát nyerjünk, sokat kell még javulnunk

Férfi kenuban az építkezés fázisában is odaérhetnek a dobogóra a magyar versenyzők a csütörtökön kezdődő csehországi világbajnokságon. Női kenupárosunk egyértelműen éremesélyes.

HIRDETÉS
Mike Róbert (balra) és Korisánszky Dávid jó pályákat szeretne teljesíteni a vébén (Fotó: Koncz György)

 

Új alapokról kezdődött meg az építkezés a tavalyi riói játékokat követően a férfikenu szakágban, amelyben az olimpiai ciklus első éve kihirdetetten a kísérletezésről, az útkeresésről szól. A változások mindkét ötkarikás versenyszámot érintik: a C–1 1000 méter hangsúlyos kérdése, hogy a korábban Mike Róberttel párosban eredményes – de Brazíliában már egyesben is bemutatkozó, az idei Európa-bajnokságon pedig ötödik – Vasbányai Henrik képes lesz-e egyesmenővé válni, ezáltal tartósan Vajda Attila örökébe lépni.

A csütörtökön kezdődő racicei világbajnokságon is a KSI kenusa képviselheti a magyar színeket, a kérdés azonban, hogy Vasbányai jelentheti-e a megoldást C–1 1000 méteren, továbbra is nyitott. A Rióban C–2 1000 méteren negyedikként végző kenus érezhetően kevésbé magabiztos egyesben, amelyben csekély nemzetközi rutinnal rendelkezik, a szezon versenyein hullámhegyek, de leginkább hullámvölgyek követték nála egymást ebben a számban.

Bizakodásra adhat okot, hogy nemrégiben úgy nyilatkozott: „…a júliusi Európa-bajnokság és a szövetségi kapitány által velem szemben támasztott eredménykényszer kihozott a gödörből, visszazökkentett fejben.”

Ami azt illeti, volt miből visszazökkennie a riói játékok után felbomló páros másik tagjának, Mike Róbertnek is, aki bevallotta, csak mostanra sikerült feldolgoznia az olimpiai szereplés kudarcát. A világ- és Európa-bajnok versenyző csalódottságában is próbált előre nézni, KSI-s csapattársával Korisánszky Dáviddal épített új duót, és az Eb-n szerzett pozitív tapasztalatokkal várja az év fő versenyét, amelyen egy kilométer mellett 500 méteren is versenyez a kettős.

Korisánszky Dávid a világbajnoki bronzérmes kenus párostársáról:
„Tisztában vagyok vele, hogy messziről indultunk Robival, aki nehéz időszakon van túl, de az elmúlt hónapokban megtapasztaltam, hogy a gondjait képes a parton hagyni, és amikor vízre tesszük a hajót, csak a kenuzás létezik számára. Olyannyira profin és magas szinten dolgozik, hogy amikor fáradtabb vagyok, elég csak ránéznem, és én is maximálisan oda tudom tenni magam.”

 „A világbajnokság már sokkal jobb képet mutat arról, hol is tartunk, mint az Európa-bajnokság, amelyre a riválisokhoz hasonlóan munkából, fáradtan érkeztünk. Persze ahhoz, hogy olimpiát nyerjünk, sokat kell még javulnunk – szögezte le határozottan és régen látott derűvel Mike Róbert. – Bevallom, az Eb-szereplés jobban sikerült, mint vártam, ha a döntőben nem billenünk meg a végén, éremmel nyitottunk volna, de a negyedik hely is rendben volt.”

Mike hozzátette: a plovdivi kontinensbajnokság legfőbb tanulsága, hogy a nemzetközi mezőnyben bátrabban kell versenyezni.

Ez nekem nem jelent újdonságot, régóta versenyzek ezer méteren, így kellően bízom magamban ahhoz, hogy tudjam, a táv végét is bírni fogom. Korisnak viszont ebben előbbre kellett lépnie. Rutint kell szereznie a nemzetközi mezőnyben, amelyben az ellenfelek olykor őrülten versenyeznek. Ki kell tudni zárni, hogy vannak egységek, amelyek öngyilkos taktikával húznak el mellettünk az elején – én már tudom, ilyenkor nem kell pánikba esni, mert legfeljebb ötszáz méterig bírják. Magunkra kell csak figyelni, szeretném, ha Csehországban jó pályákat mennénk és kihoznánk magunkból a maximumot, ha ez érmet vagy dobogó közeli helyet ér, egyaránt elégedett leszek” – fogalmazta meg várakozásait Mike, aki 2006-ban éppen Racicében állt rajthoz először felnőttvilágversenyen, és szerzett Eb-bronzérmet a kenu négyes tagjaként 1000 méteren.

Balla Virág, Európa-bajnok kenus:
 „Izgatott vagyok, miután az idei lesz az első felnőtt-világbajnokságom. Szeretnék minél jobb eredményt elérni, örülnék, ha Kincsővel olyan pályát mennénk, mint az Európa-bajnokságon. Sokat beletettünk ebbe a szezonba, szeretném, ha mások is látnák, hogy a női kenusoknak is megérdemelten van helyük a világversenyeken.”

 Az Európa-bajnokság tapasztalatait felhasználva készült fel a világbajnokságra két női kenusunk, Devecseriné Takács Kincső és Balla Virág is – a páros optimistán és nem mellékesen Európa-bajnokként várja a racicei rajtot.

Hasonló taktikával versenyzünk a vébén, mint Plovdivban: az Eb megerősítette bennünk, hogy az első háromszáz métert kell nagyon megnyomni, mert ott tudunk meglépni a többiektől, ha ez sikerül, egy indítás után már nem lesz gond a hátralévő kétszáz méteren – vágott a közepébe Devecseriné Takács Kincső, aki a C–2 500 méter mellett C–1 200 méteren is versenyez.Az ellenfeleket persze nem becsüljük le, a fehéroroszok mellett az oroszokra is figyelni kell, a vébémezőny pedig a rendkívül erős kanadaiakkal bővül.”

A kivételes összhangban dolgozó páros tagjai szerint egységük ereje abban rejlik, hogy jól kiegészítik egymást, a hajóban összeadódnak a versenyzők erősségei, egyaránt jelen van benne a gyorsaság, az állóképesség, az erő és a technika.

Az edzéseken húzzuk egymást előre, túllendítjük a másikat holtpontokon, és amióta összetérdeltünk, folyamatosan azt érezzük, mindig tudunk javulni. Egy-egy érem jó visszajelzést jelent, de azt valljuk, egy négyéves ciklus elején nem kell feltétlenül mindent megnyerni. Apró célokkal haladunk előre, a világversenyeken egyelőre az a legfontosabb, hogy tapasztalatokat szerezzünk, és kiderüljön, miben tudunk tovább és tovább fejlődni” – tette hozzá a győri versenyző.

 A MAGYAR VB-CSAPAT

Férfiak. 200 m. K–1: Horváth Bence (Graboplast Győr). K–2: Balaska Márk (Bp. Honvéd), Birkás Balázs (Démász Szeged). C–1: Hajdu Jonatán (Dunaferr). C–2: Hajdu Jonatán (Dunaferr), Fekete Ádám (UTE). 500 m. K–1: Kopasz Bálint (Algyő SE). K–2: Nádas Bence (UTE), Tótka Sándor (UTE). K–4: Nádas Bence (UTE), Tótka Sándor (UTE), Molnár Péter (Bp. Honvéd), Mozgi Milán (Graboplast Győr). C–1: Fekete Ádám (UTE). C–2: Korisánszky Dávid (KSI SE), Mike Róbert (KSI SE). 1000 m. K–1: Kopasz Bálint (Algyő SE). K–2: Hufnágel Tibor (Bp. Honvéd), Ilyés Róbert (Bp. Honvéd). K–4: Kammerer Zoltán (Graboplast Győr), Tóth Dávid (UTE), Ceiner Benjámin (Bp. Honvéd), Pauman Dániel (UTE). C–1: Vasbányai Henrik (KSI SE). C–2: Korisánszky Dávid (KSI SE), Mike Róbert (KSI SE). C–4: Vasbányai Henrik (KSI SE), Kiss Tamás (Csepel), Sarudi Pál (Közgép SE), Varga Dávid (Graboplast Győr). 5000 m. K–1: Noé Bálint (Bp. Honvéd). C–1: Varga Dávid (Graboplast Győr). Nők. 200 m. K–1: Lucz Dóra (UTE). K–2: Hagymási Réka (Bp. Honvéd), Szabó Ágnes (KSI SE). C–1: Takács Kincső (Graboplast Győr). 500 m. K–1: Medveczky Erika (Démász Szeged). K–2: Takács Tamara (Vasas SC), Vad Ninetta (Vasas SC). K–4: Medveczky Erika (Démász Szeged), Takács Tamara (Vasas SC), Fazekas-Zur Krisztina (Graboplast Győr), Vad Ninetta (Vasas SC). C–2: Balla Virág (Graboplast Győr), Takács Kincső (Graboplast Győr). 1000 m. K–1: Bodonyi Dóra (Közgép SE). K–2: Farkasdi Ramóna (Bp. Honvéd), Medveczky Erika (Démász Szeged). 5000 m. K–1: Bodonyi Dóra (Közgép SE)

 

HIRDETÉS

A Nemzeti Sport digitális formában - az e-újságért kattintson ide!

HIRDETÉS
2018.05.05 11:40:08

Kajak-kenu PIRCS ANIKÓ, TUMBÁSZ HÉDI (fotó)

Az eddig öt olimpián három aranyat szerző 35 éves klasszis 2020-ban Tokióban is érmet szeretne nyerni.

2018.05.04 23:09:24

Kajak-kenu PIRCS ANIKÓ

NS-VÉLEMÉNY. Visszatérésével nemcsak egy színfolttal lett gazdagabb a magyar kajak-kenu sport…

2018.03.10 13:02:40

Kajak-kenu LIPICZKY ÁGNES

„Tudom, hogy sokan cserélnének velem, viszont én azt hiszem, senkivel sem cserélnék.”

2018.01.03 22:50:58

Kajak-kenu nemzetisport.hu

Medveczky Erika teljes életmódváltáson ment keresztül, ami meghozta a várva várt sikert 2017-ben.

2017.11.03 08:58:28

Kajak-kenu PIRCS ANIKÓ

Olimpiai és kétszeres világbajnoki ezüstérmes kajakosunk a miniszterelnökkel „vacsoracsatázna”.

HIRDETÉS
HIRDETÉS