Kozák Danuta a múltat már lezárta, újabb vb-arany a célja

Vágólapra másolva!
2013.08.11. 11:32
Bejött a váltás a kétszeres olimpiai bajnok kajakos, Kozák Danuta számára, aki a válogató megnyerése után a duisburgi világbajnokságon bizonyítana. Kiválóságunk ötszörös világbajnokként háromszor párosban (2009-ben és 2010-ben az olimpiai számban, 500 m-en, 2011-ben 200 m-en) nyert, a diadalmas négyesben további két alkalommal (2009, 2011) ült benne. Ezúttal a négyes mellett az egyesre koncentrálhat, csakúgy mint tavaly, a londoni olimpián.
– Már csak néhány hét van a világbajnokság rajtjáig, általában ilyenkor szokták kiemelni a fejüket az utóalapozás fáradalmaiból. Várta már ezt az időszakot?
– Igen, végre túl vagyunk a kemény utóalapozáson. Most már a minőségi munka kerül előtérbe a mennyiséggel szemben. Ezt az időszakot nagyon szeretem. Úgy érzem, jó úton haladunk a világbajnoki felkészüléssel, bár javulni mindig lehet, a technikát és a koncentrációt például folyamatosan fejleszteni kell.

A vb-felkészülés hajrájában a minőség kerül előtérbe
a mennyiséggel szemben (Fotó: NS-archív, Mirkó István)
A vb-felkészülés hajrájában a minőség kerül előtérbe a mennyiséggel szemben (Fotó: NS-archív, Mirkó István)
– Az, hogy sikerült az idei tervét valóra váltania, és a rendkívül erős magyar női mezőnyben ismét megszerezte az egyesbeni indulás jogát, ad önnek önbizalmat a világbajnokság előtt?
– Örülök, hogy ki tudtam harcolni az egyest, ez bizonyítja, hogy az irány jó. A válogató óta egyébként teljesen megnyugodtam, kisimultam, így aztán remélem, hogy a világbajnokságon egy új Dana állhat rajthoz.

– Kitudja most jelenteni, hogy jó döntést hozott, amikor eljött Csipes Ferenctől?
– At egyértelműen ki tudom jelenteni, hogy szükségem volt az újfajta motivációra. Mivel nincs egy másik énem, aki ott maradt Ferinél, így nem tudhatom, hogy mi lett volna akkor, ha nála maradok. Lehet, hogy nem tudnék így menni egyesben, de az is lehet, hogy igen. De ha mindenképp össze akarjuk hasonlítani a mostani és korábbi eredményeimet, azok önmagukért beszélnek. Én ezzel már igazán nem foglalkozom, a múltat végérvényesen lezártam. Teszem a dolgomat, edzek, hogy még jobb lehessek, és jól érzem magam a bőrömben.

– Milyen célokat fogalmaztak meg az edzőjével – egyben párjával –, Somogyi Bélával a világbajnokságra?
– Egyesben még sohasem sikerült világbajnoki aranyat nyernem, nagyon örülnék, ha az idén sikerülne. Tudom, hogy nem lesz sétagalopp, de eléggé elszánt vagyok. Illetve szeretném, ha négyesben megvédenénk, most már más csapatösszeállításban, a világbajnoki címet.

– Hogy halad az új négyes munkája Szabó Gabriellával, Vad Ninettával és Fazekas-Zur Krisztinával?
– Szép fokozatosan összeáll az is. Edzésről edzésre egyre jobb az egység. Még van mit csiszolgatni, de szerintem mindannyian látjuk a fényt az alagút végén. Jó a lányokkal edzeni, mert tudom, hogy mindenki hajt a világbajnoki címre.

– Gondolom, örül a négyes edzéseknek, mert megtörik az egyes monotóniáját. Van már edzőpartnere vagy továbbra is egyedül készül?
– Korábban sem voltam egyedül. Tavasszal velünk edzett Kárász Anna, jelenleg pedig sokat segít, hogy beáll hozzánk Fazekas Kriszta. De Douchev-Janics Natasa is jelezte, hogy szívesen csatlakozna egy két edzés erejéig, amikor már abba a szakaszba lépett a felkészülésem. Ez a felállás egyaránt jó minden résztvevőnek.

– Pedig sokan úgy futottak neki ennek az esztendőnek, hogy London után amolyan pihenőnek szánják. Önnek azonban volt bizonyítani valója. Mennyire viselte, viseli meg ez a szezon?
– Én is azt terveztem, hogy idén pihenek egy kicsit, és bár végül másként alakult, ezt utólag nem bánom. Tudom, hogy lesz bőven időm pihenni a szezon után. A londoni lendület számomra Londonban véget ért, most már egy megújult riói lendületet élek meg, de hazudnék, ha azt mondanám, nem várom már az idény végét. Főleg mivel tavaly nem tudtam elmenni igazán kikapcsolódni. Egyelőre még nem tudom hová, de biztos, hogy a szeptemberi országos bajnokság után, egy hosszabb pihenőt beiktatok a naptáramba.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik