Kajak-kenu vk: kettős magyar siker női K–1 1000 méteren

MTI/P. A.MTI/P. A.
Vágólapra másolva!
2018.05.18. 17:48
null
Kárász Anna (jobbra) nyert női K–1 1000 méteren, Takács Tamara lett a második (Fotó: Tumbász Hédi)
Kettős magyar sikert hozott a női K–1 1000 méter döntője a Szegeden zajló kajak-kenu világkupán: az aranyérmet Kárász Anna szerezte meg, míg másodikként Takács Tamara érkezett a célba.

Az egyetlen pénteki női fináléban két világ- és Európa-bajnok magyar versenyzőért szoríthatott a Maty-ér közönsége, és a két kajakos merőben más taktikát választott. A szegediként duplán hazai pályán versenyző, sérülésből visszatérő, 26 éves Kárász erősen kezdett, fél táv után az élre állt, és egyenletes tempóban haladt a cél felé.

Eközben a Vasas 21 esztendős sportolója, Takács messze lemaradva „felült” két szomszédos ellenfele vizére, és a hullámokon „utazva” a hajrára tartalékolt. Körülbelül 300 méterrel a befutó előtt kezdett el finiselni, sorra ment el a riválisok mellett, de az erejét jól beosztó honfitársat már nem tudta utolérni, így a célban Kárász, Takács volt a sorrend.

VÉLEMÉNYEK
TAKÁCS Tamara, a K–1 1000 m ezüstérmese: „Ezúttal egyfajta bemelegítés volt a K–1 1000 méteres finálé, másfél órával később ugyanis újra versenyeznem kellett, mégpedig olimpiai számban, Vad Ninettával az ötszáz páros középfutamában. Úgy taktikáztam, hogy az elején nem lövöm el az erőmet, a hajrámra bízom a versenyt. És bár Annát nem sikerült befogni, semmiképpen sem engedtem el a döntőt, hazai közönség előtt szeretek dobogóra állni.”
MIKE Róbert, a C–2 1000 m 6. helyezettje: „Nagyon rosszul indult a nap, az előfutamban – nincs rá jobb szó – bénáztunk, miközben mindenki nagyon megnyomta, mert csak az első páros juthatott közvetlenül a fináléba. Meglehetősen szokatlan nekünk az egynapos verseny, olyan, mint egy rodeó, amelyen alig kétóránként versenyezni kell, nem is igen tudtuk, mihez kezdjünk a köztes időben. Annak viszont örülök, hogy folyamatosan sikerült előrelépnünk, a középfutam sokkal jobb volt, mint az előfutam, a döntőben pedig az utolsó 50-80 méterig esélyünk volt a dobogós helyezésre. A vége így sikerült, van ilyen, a világkupák lényege, hogy versenykörülmények között gyakoroljuk a pályát.”
KUGLER Attila, a K–2 1000 m 7. helyezettje: „Elégedettek vagyunk a hetedik hellyel, mert rendkívül erős mezőnyben szereztük. Egy-két összeüléssel a hátunk mögött, a felkészülésünk jelenlegi szakaszában ez jó eredmény. A szezon felépítésénél szem előtt tartottuk, hogy hosszú idény elé nézünk, amelyben nem most kell csúcsformában lenni. A Gacsal Ákossal alkotott párosunk folyamatosan fejlődik, van még bennünk tartalék, kifejezetten jó úton haladunk. Bizakodóan várjuk az első válogatóversenyt.”

„Meglepő, de jólesett! Nagyon örülök a győzelemnek, mindent meg tudtam valósítani a döntőben, amit elterveztem, igaz, egy kicsit jobb időeredményre számítottam. A befutóból nem sokat érzékeltem, azt azonban igen, hogy Takács Tamara nagyot indított, de szerencsére maradt még erőm a végére. Ezúttal nyugodtan tudtam versenyezni, nem volt rajtam semmiféle teher. A győzelemhez arra is szükség volt, hogy ráéreztem az ezer méter ritmusára, ehhez kitűnő tanácsokat kaptam az edzőmtől és az ezres versenytársaimtól, amelyek nagyon kellettek, mert az én ötszáz méterre szabott kamikazetaktikámmal nemigen lehet egy kilométeren nyerni" – mondta a Nemzeti Sportnak Kárász Anna, akinek ez volt az egyetlen száma a vk-n, és mint mondta, mostantól szurkol a társaknak. Az aranyérmet Kulcsár Krisztián, a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke adta át neki.

Takács Tamara úgy fogalmazott: most nem jött össze ez a taktika, az elején talán nagyobb tempóban kellett volna lapátolnia. Hozzátette ugyanakkor, hogy nincs elkeseredve, edzőjével, Fábiánné Rozsnyói Katalinnal amolyan edzésnek fogják fel a most hétvégi versenyt, amelyen még 500 méter párosban és négyesben érdekelt.

Pénteken további két A-döntőt bonyolítottak le Szegeden.

A férfi kenu párosok 1000 méteres versenyében Korisánszky Dávid és Mike Róbert középfutam-győzelemmel hangolt a fináléra, amelyben aztán óvatosan kezdett. A páros fél távnál nem volt az élboly tagja, majd 250 méterrel a befutó előtt feljött a negyedik helyre, és úgy tűnt, lesz esélye az éremszerzésre, de végül nem sikerült. A győztes kubai duó mögött szoros volt a csata, a magyarok hatodikként értek célba. A szám másik magyar indulója, a Lelovics Dávid, Némedi Konrád duó a B-döntőben hetedik lett.

A férfi kajakosok hasonló számában Gacsal Ákos és Kugler Attila – miután harmadikként zárt a középfutamában – bátran kezdett az erős döntős mezőnyben, ám a végére elfogyott a lendület, és maradt a hetedik hely. Hufnágel Tibor és Ilyés Róbert kettősének nem sikerült a legjobb kilenc közé kerülés, és kissé kiengedve a B-döntőben is csak a kilencedik pozícióban végzett.

A további pénteki program során hét magyar hajó lesz érdekelt az elő-, illetve középfutamokban.

A vasárnapig tartó szegedi versenyre 60 ország közel 700 sportolója nevezett, a magyar csapat 62 fős. A viadalra a belépés ingyenes.

KAJAK-KENU VK
A PÉNTEKI A DÖNTŐK EREDMÉNYEI
FÉRFIAK
K–2 1000 M

1. Marko Tomicsevics, Milenko Zorics (szerb) 3:09.667 p
2. Inigo Pena, Francisco Cubelos (spanyol) 3:12.511
3. Daniel Havel, Jakub Spicar (cseh) 3:12.839
...7. Kugler Attila, Gacsal Ákos 3:15.695

C–2 1000 M
1. Serguey Torres Madrigal, Fernando Dayán Jorge Enriquez (kubai) 3:35.734
2. Liu Hao, Vang Hao (kínai) 3:36.712
3. Ilja Pervuhin, Kirill Samsurin (orosz) 3:36.823
...6. Korisánszky Dávid, Mike Róbert 3:37.240

NŐK
K–1 1000 M

1. Kárász Anna 3:56.180
2. Takács Tamara 3:57.214
3. Tabea Medert (német) 3:59.908


A TOVÁBBI PROGRAM

SZOMBAT
elő- és középfutamok 8.00
paradöntők 11.00
döntők 12.20
elő- és középfutamok 15.40

VASÁRNAP
középfutamok 8.00
döntők 11.30 és 14.50

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik