Kajak-kenu-vk: „Csapatunk még nincs csúcsformában”

MTI MTIMTI MTI
Vágólapra másolva!
2017.05.25. 17:43
Bemutatkozott a média képviselőinek a szegedi kajak-kenu világkupán induló magyar válogatott: hazai részről 51 ép és 12 paraversenyző vesz részt az eseményen, amelyre hivatalosan 66 nemzet jelezte részvételét.

A csütörtök délutáni sajtótájékoztatón elhangzott, hogy a maty-éri pálya a következő években többször is vendégül látja a világot, első felvonásként ezen a hétvégén, az idei második gyorsasági vk-n, amelyen a tavalyi riói olimpia négy egyéni bajnoka is vízre száll. Az ötszörös ötkarikás bajnok kajakozó, az anyai örömök előtt álló Kozák Danuta a parton szorít majd a magyar versenyzők sikereiért.

„Hatvanhat ország legjobbjai jöttek el hozzánk, és ez az érdeklődés nemcsak a magyar kajak-kenunak, hanem Szeged városának is szól, amely mindig kiemelt figyelmet szentelt a sportágnak" – idézte a magyar szövetség hírlevele Schmidt Gábor elnököt, aki elmondta: júliusban sárkányhajó Európa-bajnokságnak, jövőre ismét gyorsasági vk-nak, valamint egyetemi és főiskolai világbajnokságnak, 2019-ben pedig a tokiói olimpiát megelőző legfontosabb versenynek, a kvalifikációs vb-nek ad otthont a város.

Szentgyörgyi Pál, Szeged alpolgármestere hozzátette: a közönség miatt összehasonlíthatatlan atmoszférájú a szegedi pálya, amelyen akár már most is olimpiát lehetne rendezni, 2019-ben azonban megújulva, fantasztikus körülmények között várja majd a világ legjobbjait.

Hüttner Csaba szövetségi kapitány egy vegyes összetételű magyar csapatot állít csatasorba, amellyel szemben ezúttal nem fogalmazott meg konkrét elvárásokat.

„Nagy részben erős, feltörekvő fiatalokat köszönthetünk a pályán, de itt lesznek rutinos olimpiai bajnokaink is. Csapatunk nincs még csúcsformában, hiszen versenyzőink a válogatók előtt állnak. A németek és több tengerentúli csapat is túl van már ezeken a versenyeken, így érkeztek a világkupára. A célunk, hogy kiszolgáljuk a közönséget és felmérjük, miben kell még fejlődnünk a nyári kontinensviadal és a racicei világbajnokság előtt" – fogalmazott a szakember.

Hüttner az olimpiai program változásáról elmondta, a legfontosabb, hogy két női kenus szám bekerült a tokiói programba.

„A férfi K-4 500 méterrel kapcsolatban azt tudom mondani, a nemzetközi szövetség ezt javasolja, ám a Nemzetközi Olimpiai Bizottság még nem mondta rá az áment. Egy biztos, az idei világbajnokságra ebben a számban készülünk majd" – közölte.

Weisz Róbert, a paraszakág szövetségi kapitánya arról beszélt, hogy a szakág és a magyar válogatott is átalakulóban van.

„Az ICF törekvése az, hogy a hat kajakos versenyszám mellé négy kenus szám is bekerüljön a paralimpia programjába, a jövőre nézve pedig a mi célunk az, hogy minél több versenyszámban jelen lehessünk" – mondta.

A vk már csütörtökön megkezdődött néhány paraversennyel, az épek futamai pénteken reggel rajtolnak.

A hétvégi világkupáról, amelyre a belépés ingyenes, az M4 Sport péntektől vasárnapig több mint hét órát közvetít élőben, míg a vk honlapján az egész versenyt élőben láthatják a nézők.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik