Kajak-kenu-vb: Álmomban sem gondoltam volna – Medveczky

PIRCS ANIKÓ, BORBÉLY LÁSZLÓ (Racice)PIRCS ANIKÓ, BORBÉLY LÁSZLÓ (Racice)
Vágólapra másolva!
2017.08.24. 00:03
null
Ha kajak-kenu világverseny, akkor női kajakos aranyak? (Fotó: Földi Imre)
A válogatott női kajakos csapata alaposan átalakult a tavalyi Rio de Janeiró-i olimpia óta, a szakág új arcai a csütörtökön kezdődő racicei vb-n bizonyítanák, hogy méltók az örökségre.

 

Ha kajak-kenu világverseny, akkor női kajakos aranyak – írnánk a hagyományokra alapozva a világbajnokság felütéseként szinte automatikusan, miután azonban Hüttner Csaba szövetségi kapitány hangsúlyozta, nem szeretne terhet rakni a jelen épülőfélben lévő válogatottjára, mi se tegyük.

Nem szabad figyelmen kívül hagyni ugyanis, hogy a magyar csapat női kajakos szakaszának összetétele egy év alatt alaposan megváltozott: a riói olimpián diadalmaskodó klasszisok közül csupán Fazekas-Zur Krisztina maradt mutatóba. A nemzetközi mezőnynek új arcokkal kell ismerkednie a csütörtöktől vasárnapig a csehországi Racicében zajló világbajnokságon, igaz, a fiatalok az európai kolléganőknek már bemutatkoztak a júliusi kontinensbajnokságon, méghozzá stílusosan, magyarosan – aranyérmekkel.

A csapat tapasztalt tagja, Medveczky Erika távolról sem számít ismeretlennek a kajakos világban, ám a 29 éves versenyző az idén egy kicsit változtatott: az 1000 méter kétszeres világbajnokát ezúttal nem a megszokott távján láthatjuk, életében először sikerült elvinnie a „királynőszámot”, azaz a K–1500 métert. A szegedi kajakos szezonbeli pazar teljesítményével kivívta a jogot, hogy 500-on a négyes hajónak is tagja legyen, emellett K–2 1000 méteren is érdekelve lesz.

„Különösebben nem izgulok, de kíváncsian várom a versenyeimet, ahogyan azt is, hogy vége legyen az idénynek – mondta őszintén Medveczky Erika, aki arra utalt ezzel, hogy hosszú és rendkívül fárasztó versenysorozat végéhez érkezett. – Álmomban sem gondoltam volna, hogy én egyszer ötszáz egyesben indulok világbajnokságon, az elején picit meg is ütött a gondolat, de aztán hamar helyre tettem fejben a történteket, ahogyan azt is, hogy három számra kell felkészülnöm.”

Medveczky bevallotta, hogy az Európa-bajnokság végére – amelyen a négyessel aranyérmet szerzett – fizikailag és mentálisan is elfáradt, pedig ekkor még hátra volt a szezon kulcsfontosságú ütközete: az első válogatót, majd az Eb-t is megnyerő Takács Tamarával szétlövésben kellett döntenie a vb-indulásról.

„Nehezemre esett visszautazni Szolnokra, és odaállni egy újabb versenyre, de igyekeztem az azzal járó összes terhet ledobni. Úgy voltam vele, én csak nyerhetek azzal a futammal. A két válogató alapján biztos helyem volt a négyesben, az ezer páros részvételi joga is megvolt, az ötszáz egyes csak hab lehetett a tortán. Aztán nyertem…”

Ráadásul nem is akárhogyan, elképesztő, 1:46.5-ös időeredménnyel győzte le az újdonsült Európa-bajnokot – ilyen eredményre nagyon kevesen képesek a világon.

„Az álomszerű időeredmény hatalmas lökést és önbizalmat adott a vébéfelkészüléshez – ismerte el a kajakos, aki nem aggódik, hogy a legnagyobb presztízsű szám versenyzőjeként kiemelt figyelem övezi teljesítményét. – A kajak megtanított arra, hogy ne aggódjak a jövő problémái miatt, mert úgyis más nehézségek adódnak, mint ami miatt nyugtalankodik az ember. Különben is, egyszerre csak egy tökéletes húzást kell csinálni – a többi utána jön.”

Egyenlő pályák, egyenlő esélyek
Miközben a válogatott utolsó csoportja még kisbuszokkal az utakat rótta, a küldöttség kedden Racicébe érkező tagjai már belakták a versenyhelyszínt, szerda délután pedig a „későn érkezők” is megismerkedtek a Labe Arenával. A racicei versenypálya legszebb arcát mutatta: gyönyörű napsütéssel és nyugodt vízzel fogadta a világbajnokság főszereplőit.
„Régi, kedves ismerős a helyszín – kezdett rögtönzött idegenvezetésbe Kammerer Zoltán, akit szép emlékek kötnek Csehországhoz, a 2006-os Eb-n 1000 méteren arany-, 500-on ezüstérmet szerzett itt Kucsera Gáborral párosban. – Kevés olyan hely van, ahol semmit sem lehet a külső körülményekre fogni, Racice épített pályája minden versenyzőnek egyenlő esélyeket kínál, a szélirány kiszámítható, a légmozgás senkit sem hoz hátrányba.”
A csapat másik olimpiai bajnoka kétfrontos küzdelmet nyitott: Fazekas-Zur Krisztina a parton is kampányol.
„A Nemzetközi Kajak-kenu Szövetség sportolói bizottságába szeretnék bekerülni. Hárman pályáztunk, meglátjuk, kire szavaznak a legtöbben” – mondta Fazekas-Zur.
Parakenuban szerdán már érmeket is osztottak, Suba Róbert a VL1-es kategóriában a szám specialistájának számító brazil Cardoso da Silva mögött a második helyen végzett.

 

Ami a további olimpiai versenyszámokat illeti, K–1200 méteren ugyancsak éremesélyes a magyar induló: Lucz Dóra volt a fiatalok egyike, akik egy hónapja Eb-győzelemmel köszöntek be a „nagyoknak”. A másik a már említett Takács Tamara, aki K–4500 méteren Medveczkyvel, Fazekas-Zurral és Vad Ninettával együtt szeretné megmutatni, hogy a hagyományos magyar sikerszámban vadonatúj összeállításban is eredményesek a mieink. Az 500 párosunk is bivalyerős, Takács és Vad kettősének köszönhetően a kisebb csapathajóban is benne van a kiemelkedő szereplés lehetősége.

„Jól sikerült a felkészülés, hoztuk azokat az eredményeket, amelyeket az edzőink elvártak tőlünk – szögezte le Vad Ninetta. – Főként párosban éreztük úgy, hogy valamennyi edzésen jól mentünk. Tamival összeszoktunk, nagy összhangban dolgoztunk, ritka, hogy két versenyző ilyen jól egymásra találjon. A négyesben eleinte voltak apróbb hibák, amelyeket ki kellett javítani, de az utolsó edzésen már úgy szálltunk ki, hogy nem észleltünk problémát, és nagyon jól siklott alattunk a hajó. Tudom, a sportolók többsége nehezen fogalmazza meg konkrétan a célkitűzéseit, én optimista vagyok, és szeretném kimondani: nagyon bízom benne, hogy sikerül elhozni két aranyat…”

FAZEKAS-ZUR Krisztina (kétszeres olimpiai bajnok)
„Kicsit döcögősen indult az év, de végül sikerült teljesíteni a célomat: olimpiai számban kerültem be a vébécsapatba. Nem tagadom, az olimpia után nehéz volt motivációt találni, de a négyes új tagjainak lelkesedése pozitívan hatott rám. Az egységet dobogóra várom, a helyszínen kiderül, hogy az új-zélandiakat meg tudjuk-e verni.”

LUCZ Dóra a K–1200 m Európa-bajnoka
„Idén a vébé lesz az első olyan versenyem, amelyen csak egy számban indulok, így a kétszáz egyesre tudom összpontosítani minden figyelmemet. Kemény versenyre számítok, már az Európa-bajnokságon is nagyon szoros volt a befutó, a vébé mezőnyében pedig ott lesz az olimpiai bajnok új-zélandi Lisa Carrington is.”

A PROGRAM
Csütörtök: férfiak, 200 m: K–2 és C–1, elő- és középfutamok. 500 m: K–2 és C–2, elő- és középfutamok. 1000 m: K–1, K–2 és C–1, elő- és középfutamok. Nők: 500 m: K–1, K–2 és C–2, elő- és középfutamok. 1000 m: K–2 elő- és középfutamok
Péntek: férfiak, 200 m: K–1 és C–2, előfutamok. 500 m: K–1 és C–1, elő- és középfutamok, K–4, előfutamok. 1000 m: K–4 és C–4, elő- és középfutamok, C–2 előfutamok. Nők: 200 m: K–1, K–2 és C–1, előfutamok. 500 m: K–4, előfutamok. 1000 m: K–1, elő- és középfutamok
Szombat: férfiak, 200 m: K–2, C–1, döntő, K–1 és C–2, középfutamok. 500 m: K–2 és C–2, döntő, K–4, középfutamok. 1000 m: K–1, K–2 és C–1, döntő, C–2, középfutamok. Nők: 200 m: K–1, K–2 és C–1, középfutamok. 500 m: K–1, K–2 és C–2, döntő, K–4, középfutamok. 1000 m: K–2, döntő
Vasárnap: férfiak, 200 m: K–1 és C–2, döntő. 500 m: K–1, C–1 és K–4, döntő. 1000 m: K–4, C–2 és C–4, döntő. 5000 m: K–1 és C–1, döntő. Nők: 200 m: K–1, K–2 és C–1, döntő. 500 m: K–4, döntő. 1000 m: K–1, döntő. 5000 m: K–1, döntő

 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik