Kajak-kenu: Szegeden, Kárásszal készül Kovács Katalin

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2015.10.07. 13:30
null
Kovács és Kárász – egy csapatban eveznek (Fotó: delmagyar.hu)
A háromszoros olimpiai bajnok kajakos, Kovács Katalin csatlakozott Kovács László szegedi csoportjához, így Kárász Annával közösen kezdte meg a felkészülést a következő idényre, amelynek fő versenye a riói olimpia lesz.





KÁRÁSZ KÉT OLIMPIAI SZÁMBAN INDULT AZ IDEI VB-N; KOVÁCS KATALIN LEMARADT MILÁNÓRÓL
A 24 éves Kárász Anna az idei milánói vb-n két olimpiai versenyszámban indulhatott (K–1 500 m és K–4 500 m), mindkettőben ezüstérmes lett. A 31-szeres világ- és 29-szeres Európa-bajnok, 39 évesen szülés után visszatérő Kovács Katalinnak ugyanakkor nem sikerült bekerülnie az utazó keretbe.
„Világéletemben csapatban dolgoztam, ám az elmúlt években erre nem volt lehetőségem. Utáltam is ezt az érzést – nyilatkozta a delmagyar.hu-nak a Honvéd versenyzője, Kovács Katalin. – Felhívtam Kovács László edzőt, és szerencsére megkaptam a lehetőséget a közös munkára Annával. Jobb a kontroll, pluszt ad a csapatban edzés, pozitív dolgokat is kihozhat az emberből. A második válogató után csak két hetet hagytam ki, azóta napi szinten edzek, így a vízi munka mellett futok, kondizok. Az elkövetkező hetekben a Maty-éren lakom és dolgozom, majd november másodikán utazom el a sevillai edzőtáborba. Annyira még nem gondolkodom előre, hogy összeülök-e a versenyeken Annával.”

NAGY KÜZDELEM RIÓIÉRT
Az erőviszonyok ismeretében kétszáz egyesben Kozák Danuta és Kárász lehet harcban egymással, de a szezon végére régi fényében csillogó Douchev-Janics is érdemben beleszólhat a páros csatájába. A hosszabb olimpiai távon (500 m) erre kevesebb az esélye, a többi riválisnak pedig vélhetően még annyi sincs: ahogy idén, úgy jövőre is Kárász és Kozák versenyfutása várható. Párosban, ha az élet úgy hozza, mint idén, akkor Kozáknak a Szabó Gabriellával alkotott párosa alighanem legyőzhetetlen. Nemcsak a honi mezőny számára, hiszen a vb-n is magabiztosan lettek aranyérmesek. A négyesért viszont komoly ütközet várható, főként annak ismeretében, hogy Szabó, Kozák és Kárász helye a fentiek ismeretében biztosra vehető. Tehát csupán egy hely kiadó, jelentkező viszont bőven akad. Fazekas-Zur Krisztina és Douchev-Janics mellett az 1000 m-en egyesben nagy fölénnyel vb-aranyérmes Medveczky Erikára, a már felnőttek között is megvillanó Vad Ninettára, valamint tehetséges fiatalokra (Homonnai, Bodonyi Dóra) is figyelni kell. A szakág lehetséges hat olimpiai kvótájából ötöt már megszerzett a magyar válogatott a riói vb-n, de adott esetben ebből a versenyzői létszámból is megoldható Rio.
„Az elmúlt héten már én is edzettem, így jobb elkezdeni a felkészülést, mint az abszolút nulláról. Nagy öröm és megtiszteltetés, hogy Kati minket választott, sokat tanulhatok tőle” – vélte a kétszeres világ- és egyszeres Európa-bajnok Kárász Anna, az utóbbi évek legnagyobb magyar tehetsége.

„Amikor Kovács Kati felhívott, arra kértem, egyeztessen Annával. Ez megtörtént, most pedig együtt kezdték el a munkát, s örülök, hogy így alakult – mondta Kovács László. – Kihívás egy ilyen klasszissal együtt készülni, bár amikor még Douchev-Janics Natasa velem edzett, gyakran dolgoztam együtt Katival is. A világ egyik legeredményesebb versenyzőjéről van szó, akitől bőven lehet tanulni. Annának az egyik példaképe, akit közvetlen közelről láthat majd. November elsején utazunk el egy hónapra Floridába, addig együtt készülnek Katival a kajakosaim, így Anna mellett Horváth Alexandra, Sós Viktória és Szénási Zsófia is.”

A sportághoz kapcsolódó hír, hogy az idei vb-n 200 m párosban ezüstérmes Homonnai Luca, feladva a háromszoros olimpiai bajnok Douchev-Janics Natasával folytatott közös munkát, az egyéni felkészülésre helyezi a hangsúlyt a következő hónapokban. Ráadásul tavasszal az Egyesült Államokban készül.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik