HIRDETÉS
HIRDETÉS
nemzetisport.hu 2018.01.06 22:37 Frissítve: 2018.01.06 22:53

Kajak-kenu: sífutással készülnek a szezonra a magyar fiatalok

Két fiatal magyar kajak-kenu reménység, a kétszeres Európa-bajnok 23 éves Lucz Dóra és a 20 éves Eb-bronzérmes Kopasz Bálint egy ausztriai, magaslati sífutó-edzőtáborban folytatja a felkészülést a szezonra.

HIRDETÉS
Lucz
Lucz Dóra gyerekkorában gyakran síelt (Fotó: Dömötör Csaba)

 

 

Kajakosaink szombaton indulnak Ramsauba, ahol jövő péntekig maradnak. Kopasz Bálint szülei, azaz edzői, valamint Lucz Dóra trénere, Almási Nándor is velük utaznak Ausztriába, írja a Kajakkenusport.hu.

„Amikor még az osztrák válogatottat edzettem, minden évben három hetet sífutó-edzőtáborban töltöttünk, aminek meg is lett az eredménye, mert 2011-ben Szegeden az osztrák női kajak páros világbajnok lett 500 méteren” – kezdte Almási Nándor, aki nagyon hasznosnak tartja a magaslati edzőtáborokat.

Ugyan 1500 méter felett szokás a magaslati jelzőt használni, és Ramsauban csak valamivel 1200 méter fölött lesz a szállásuk, de 1600 méteren is van sífutópálya, így oda is felmehetnek edzeni. Mindennap két tréning szerepel majd a programban, délelőtt egy kétórás sífutás, délután pedig egy körülbelül másfél órás konditermi edzés vagy úszás vár a fiatalokra.

„Elég nagy megterhelést kap majd a szervezet az oxigénhiányosabb környezetben, de nem csak ezért tartom hasznosnak a sífutást, a két sportág ugyanis mozgásban nagyon hasonlít egymásra. A sífutásban az úgynevezett botozás olyan, mint az evezés, ahogy elfordul a törzs, és vállal, háttal leterheli a botot. A norvég kajakosok például egész télen sífutnak” – mondta Almási.

Kopasz
Kopasz Bálintra is napi két edzés vár Ramsauban (Fotó: Földi Imre)

 

A szakember elárulta azt is, hogy az első két-három nap Kopasz Bálint számára a technikai gyakorlásról fog szólni, Lucz Dóra azonban nem először fog sífutni.

„Korábban voltam már két ilyen edzőtáborban a magyar szövetség jóvoltából, az nagyon jól szolgálta a felkészülést, mert fejlesztettük az állóképességet, ráadásul ilyenkor magaslaton is vagyunk. Ha jól tudom, Bálint még nem próbálkozott a sífutással, szóval remélem, hogy tudom majd tartani a lépést így, hogy van egy kis előnyöm vele szemben” – fogalmazott az Európa-bajnok kajakos, aki egyébként gyerekkora óta síel. A múlt héten ugyancsak Ausztriában töltött néhány napot, ezért nem lesz neki újdonság a környezet sem.

„Amíg nem kajakoztam, addig gyerekkoromban többet síeltem, de mióta versenyszerűen kajakozom, azóta csak évente néhány nap jut rá” – mondta Lucz Dóra, aki márciusban Dél-Afrikába utazik meleg égövi edzőtáborba.

HIRDETÉS
HIRDETÉS
2018.08.29 11:34:12

Kajak-kenu ROSKA EMESE BOGLÁRKA

Néhány hónapja még nem gondolta volna, hogy két győzelmet arat a portugáliai vb-n.

2018.05.05 11:40:08

Kajak-kenu PIRCS ANIKÓ, TUMBÁSZ HÉDI (fotó)

Az eddig öt olimpián három aranyat szerző 35 éves klasszis 2020-ban Tokióban is érmet szeretne nyerni.

2018.05.04 23:09:24

Kajak-kenu PIRCS ANIKÓ

NS-VÉLEMÉNY. Visszatérésével nemcsak egy színfolttal lett gazdagabb a magyar kajak-kenu sport…

2018.03.10 13:02:40

Kajak-kenu LIPICZKY ÁGNES

„Tudom, hogy sokan cserélnének velem, viszont én azt hiszem, senkivel sem cserélnék.”

2018.01.03 22:50:58

Kajak-kenu nemzetisport.hu

Medveczky Erika teljes életmódváltáson ment keresztül, ami meghozta a várva várt sikert 2017-ben.

HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS