MTI 2016.12.19 21:30 Frissítve: 2016.12.20 10:12

Kajak-kenu: Kozák és edzője lett az év legjobbja

Az augusztusi, Rio de Janeiró-i olimpián három aranyérmet nyerő Kozák Danutát választotta az év legjobbjának a női gyorsasági kajakosok között a Magyar Kajak-Kenu Szövetség (MKKSZ).

 

 

Az UTE versenyzője az elismerést Szabó Tünde sportért felelős államtitkártól vehette át hétfő este, a sportág ünnepi évzáró gálavacsoráján. Az esztendő legjobb gyorsasági kajakedzője címet Kozák Danuta trénere, Somogyi Béla érdemelte ki.

A legjobb férfi kajakos Kopasz Bálint, a legjobb női kenus pedig Lakatos Zsanett lett. Férfi kenuban nem osztották ki idén a díjat. Az év parakajakosának Varga Katalint, parakenusának Suba Róbertet választották meg.

Schmidt Gábor, a szövetség nemrég megválasztott elnöke köszöntőjében hangsúlyozta, hogy az idén 75 éves magyar kajak-kenu sport regénye igazi sikertörténet. Mint a rendezvényen elhangozott, a magyar kajakosok és kenusok a hét és fél évtized alatt megrendezett 19 olimpián 22 arany-, 29 ezüst- és 26 bronzérmet nyertek.

„Ebből tudunk táplálkozni, ezt kell továbbvinnünk, de nagy a felelősségünk, hogy mindezt át tudjuk adni az új generációknak” – fogalmazott a főtitkári pozíciót is betöltő sportvezető, aki kitért arra is, hogy a kormánytól kapott megnövelt támogatásnak köszönhetően nagy lehetőségek és új távlatok nyíltak a sportág előtt.

A jövő feladatai között az edzők még nagyobb megbecsülését, a sportág utánpótlásbázisának kiszélesítését, az innováció nyújtotta lehetőségek kihasználását és a minőségi képzést nevezte meg. Az új elnök kiemelte, hogy a 2016-os minszki ifjúsági és U23-as világbajnokságon a magyar fiatalok 25 érmet nyertek, és ezzel minden idők legeredményesebb szereplését érték el.

Az ünnepség keretében három arany érdemrendet is kiosztottak. Ezeket több évtizedes tevékenységéért és sikereiért Kovács Katalin háromszoros olimpiai bajnok kajakozó, Kása Ferenc, a szegediek mesteredzője, valamint korszakalkotó munkájáért az MKKSZ közgyűlésének elnöki, valamint stratégiai bizottságának vezetői posztját betöltő Baráth Etele kapta meg, aki 21 év után nemrég köszönt le a szövetség elnöki posztról.

 

A Nemzeti Sport digitális formában - az e-újságért kattintson ide!

2018.03.10 13:02:40

Kajak-kenu LIPICZKY ÁGNES

„Tudom, hogy sokan cserélnének velem, viszont én azt hiszem, senkivel sem cserélnék.”

2018.01.03 22:50:58

Kajak-kenu nemzetisport.hu

Medveczky Erika teljes életmódváltáson ment keresztül, ami meghozta a várva várt sikert 2017-ben.

2017.11.03 08:58:28

Kajak-kenu PIRCS ANIKÓ

Olimpiai és kétszeres világbajnoki ezüstérmes kajakosunk a miniszterelnökkel „vacsoracsatázna”.

2017.10.18 08:39:42

Kajak-kenu PIRCS ANIKÓ

A háromszoros olimpiai bajnok a Győr fiatal kajakosaival közösen készül a szezonra.