Kajak-kenu: Kozák Danuta a riói olimpiáig aláírt az Újpesthez

MTI MTIMTI MTI
Vágólapra másolva!
2013.01.22. 12:22
null
Kozák Danuta kétszeres olimpiai bajnok kajakozó és Őze István, az UTE klubigazgatója kezet fog szerződéskötésüket követően (Fotó: MTI)
Kozák Danuta kétszeres olimpiai bajnok kajakos kedden a 2016-os riói játékokig érvényes szerződést kötött az Újpesti Torna Egylettel.

„Azért választottam az újpesti klubot, mert patinás egyesület, ahol nyugodt szakmai hátteret és baráti közösséget tudnak nekem nyújtani” – fogalmazott Kozák a szerződés ünnepélyes aláírását követően.

Doma Gergő, az UTE kajak-kenu szakosztályának vezetője bejelentette: Kozák párja, Somogyi Béla irányításával készül majd fel a versenyekre.

Őze István, az UTE klubigazgatója elmondta, hogy másfél-két hónapos tárgyalás után állapodtak meg a kiváló kajakossal, majd kérdésre hozzátette: náluk volt lehetőség Somogyi szerződtetésére is.

„Ez is fontos szempont volt a döntésemnél, de nem az egyetlen” – válaszolta az ötszörös vb- és hétszeres Eb-győztes versenyző egy újságírói kérdésre.

Őze István hangsúlyozta: Kozák Danuta Újpesten több olimpiai bajnok mellé csatlakozhat, olyanokhoz, mint Berki Krisztián, Dombi Rudolf, vagy Gyurta Dániel.

A megállapodás ünnepélyes aláírásán jelen volt Wintermantel Zsolt, Újpest polgármestere is, aki arról beszélt, nem lehet véletlen, hogy a tavalyi olimpiát és a paralimpiát figyelembe véve az UTE volt a legsikeresebb magyar klub, mert sokak számára tud olyan feltételeket teremteni, amelyek nyugodt felkészülést biztosítanak.

„Mindez talán annak is köszönhető, hogy az önkormányzat és a klub között nagyon jó együttműködés alakult ki. Négyéves keretmegállapodást kötöttünk, amely kiszámítható és biztos feltételeket biztosít az UTE számára. Remélem, hogy ennek köszönhetően a klub hamarosan újra régi fényében tündökölhet” – tette hozzá a polgármester.

Storcz Botond szövetségi kapitány az MTI érdeklődésére elmondta, örül annak, hogy Kozák Danuta megtalálta a klubját.

„Ne feledjük, hogy egy olyan megbízható és jó klubhoz igazolt, ahol korábban már más versenyzők is szereztek olimpiai bajnoki címeket” – hangsúlyozta, majd az Urányi, Fábián kettőst és az 1992-es olimpiai aranyérmes női kajaknégyes tagjait említette.

Arról, hogy Somogyi Béla lett Kozák edzője, a kapitány így vélekedik:

„Én nem aszerint értékelném, hogy Béla a párja vagy sem. Ez mindenképpen új kihívás a számára, és csak utólag kapjunk meg a választ arra, hogy jó döntés volt-e. Ahogy én Danutát ismerem, nagyon öntudatos versenyzőről van szó, aki nem véletlenül nyert egyéni olimpiai bajnokságot, azt gondolom, hogy Bélával is fel tud készülni.”

Az ötszörös vb- és hétszeres Eb-győztes versenyző novemberben jelezte, hogy nem hosszabbítja meg 2012 végén lejáró szerződését korábbi egyesületével, a Honvéddal, ahol párja részére nem kívántak edzői állást biztosítani.

KLUBVÁLTÁSOK LONDON UTÁN
A londoni olimpián eredményesen szerepelt sportolók közül többen is klubot váltottak az elmúlt hónapokban: kedden az ötkarikás játékok legeredményesebb magyar versenyzője, a két aranyérmet nyert kajakos, Kozák Danuta jelentette be, hogy Újpesten folytatja.

Szintén az újpesti egyesületet erősíti immár a 200 méteres mellúszásban a brit fővárosban világcsúccsal diadalmaskodott Gyurta Dániel. Az Év férfi sportolójának szerződése augusztus végén járt le a Jövő SC-Veoliánál. Az új szerződése november 23-i aláírását követően – amellyel a Széles Sándor vezetőedző mellett Kovácshegyi Ferencet és Virth Balázst is magában foglaló Széles Team is váltott– Gyurta kiemelte, azért döntött az UTE mellett, mert ezt megelőzően ilyen nagy és erős klubhoz még nem tartozott.

Decemberben az újpestiekhez hasonlóan komoly erősítéseket hajtott végre a Vasas is. Előbb december 9-én a tavaly rövidpályás világ- és Európa-bajnoki címeket begyűjtött, olimpiai negyedik helyezett úszó, Hosszú Katinka jelentette be, hogy az angyalföldieknél folytatja pályafutását 2016-ig. Az egyezséget segítette, hogy november elején újjáalakult a piros-kékek úszószakosztálya, amely 1945 és 2002 között egyszer már eredményesen működött. Az úszás volt a 18. az egyesület által kínált sportági palettán. Hosszú korábban a Bajai Spartacusban versenyzett.

December 14-én a piros-kékeket választotta az olimpiai ezüstérmes férfi kajaknégyes három tagja, az MTK-tól távozó Tóth Dávid, Pauman Dániel és Kulifai Tamás, valamint edzőjük, Fábiánné Rozsnyói Katalin is. A tréner és összesen hat tanítványa 2016-ig, azaz a riói olimpiáig kötelezte el magát a Vasashoz, amelynél a kajak-kenuval 19-re bővült a szakosztályok száma. Fábiánné a szerződés aláírását követően elmondta, számára az volt a legfontosabb, hogy nyugodt körülmények között tudja megkezdeni az ötkarikás felkészülést versenyzőivel.

December 28-án sikerült a klubnak megállapodnia London első magyar aranyérmesével. A kardozó Szilágyi Áron, aki gyermekkora óta a Vasasban sportolt, Markovits Lászlóval, a klub elnökével és a vívó szakosztályt vezető Ferjancsik Domonkossal egyezett meg négyéves hosszabbításról.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik