Kajak-kenu: az MKKSZ elfogadta az új felkészülési programot

Vágólapra másolva!
2020.07.16. 16:45
null
Megvan a kajakosok és a kenusok programja (Fotó: Tumbász Hédi)
A Magyar Kajak-Kenu-szövetség (MKKSZ) elnöksége elfogadta a koronavírus-járvány okozta helyzet miatt módosított szakmai előterjesztéseket, így egészen 2021 végéig megvan a felnőtt és a para gyorsasági válogatott felkészülési programja.

Az MKKSZ csütörtöki hírlevelében kiemeli: a sportág szakmai vezetése a vírushelyzet kezdete óta azon dolgozik, hogy a versenyzők felkészülése zökkenőmentes legyen a tokiói játékokra. Jövőre rendkívül mozgalmas szezon vár a mezőnyre, mert az ötkarikás játékok mellett pótkvalifikációs versenyt, világkupákat, Európa-bajnokságot és gyorsasági világbajnokságot is rendeznek.

A válogatott kerettagok március végétől hazai edzőtáborokban készültek, az olimpia halasztásának hírére pedig Hüttner Csaba felnőtt szövetségi kapitány az edzők véleményét kikérve tesztverseny-sorozatot szervezett, hogy a sportolók motivációját fenntartsa, edzettségüket felügyelje, és megtalálja az ideális összeállításokat a csapathajókban.

„Boros Gergely szakmai igazgató, valamint a két szövetségi kapitány, Hüttner Csaba és Weisz Róbert azt is nagyon fontosnak tartotta, hogy már most kijelölje a versenyzőknek azt az utat, amely a jövő nyárra halasztott olimpiára vezet – mondta Schmidt Gábor, az MKKSZ elnöke. – Az általuk előterjesztett, következő év végéig szóló felkészülési programokat a sportág elnöksége tegnap egyhangúlag elfogadta.”

A május óta tartó tesztverseny-sorozat rövidesen lezárul. Az év legfontosabb hazai versenye az augusztusi felnőtt gyorsasági és parakenu magyar bajnokság, ami szintén fontos szintfelmérő és válogató lesz a szeptember végi szegedi gyorsasági és parakenu világkupára.

„Nagy segítség, hogy lesz világkupa idén, ezen a hazai rendezésű nemzetközi viadalon versenyzőink felmérhetik tudásukat, ami fontos támpont az olimpiai felkészülés szempontjából – idézte Hüttner Csaba szövetségi kapitányt az MKKSZ hírlevele. – Az őszi verseny után pedig arra fogunk koncentrálni, hogy a jövő évi pótkvalifikáción megszerezzük a hiányzó kvótákat. Mondanom sem kell, mekkora előny, hogy annak az eseménynek szintén Szeged adhat otthont májusban."

Ezen az európai pótkvalifikációs versenyen női C–1 200, férfi C–1 1000, valamint férfi K–1 200 méteren az az egység állhat rajthoz, amelyik megnyeri a jövő tavaszi pótkvalifikációs válogatót. Férfi K–2 és C–2 1000 méteren pedig azok a párosok indulhatnak, melyek az idei edzésversenyeken, valamint az augusztusi magyar bajnokságon kiemelkednek az itthoni mezőnyből. A két szám közül amelyikben nem lesz ilyen kiemelkedő egység, abban szintén a 2021-es pótkvalifikációs válogató eredménye dönthet.

Az olimpiára utazó csapatot a pótkvalifikációs versenyeken megszerzett további kvóták, valamint a két jövő májusi válogatóversenyen és a júniusi Európa-bajnokságon elért helyezések alapján alakítják ki.

A gyorsasági vb 2021 szeptemberében Koppenhágában lesz. Erre az eseményre szintén a májusi olimpiai válogatóversenyek, valamint a jövő augusztusi ob eredményei alapján jelöl csapatot Hüttner Csaba.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik