LIPICZKY ÁGNES 2019.10.10 12:11 Frissítve: 2019.10.10 12:33

Kajak-kenu: A szezon végére besokalltam, beleszürkültem – Kozák

Megújult az UTE Urányi Jánosról és Fábián Lászlóról elnevezett vízitelepe, amelynek átadóünnepségén az emlékezés fáját, páfrányfenyőt ültethetett el Szabó Tünde államtitkár társaságában Kozák Danuta.

Kozák Danuta igyekezett feltöltődni, sőt még most is töltődik (Fotó: Tumbász Hédi)

 

– Az ünnepségen levetítettek egy múltidéző filmet az UTE olimpiai bajnokairól. Az 1992-ben győztes női négyes vezérevezőse, Dónusz Éva meghatódva nézte a filmkockákat, önnek azonban szúrós volt a tekintete a riói győzelmét látva. Valami nem tetszett?
– Dehogynem tetszett! – nevetett Kozák Danuta. – Egyik oldalról jó volt visszaemlékezni, megidézni azt a pillanatot, ugyanakkor egyben azt is figyeltem, hogy hogyan evezek, mert hát nagyon jó lenne úgy kajakozni, mint a riói olimpián. Azért néztem olyan szúrósan, mert azt figyeltem, hol van az a támasz, hol van a szabadítás, ami ilyen eredményt hozott. Azt a technikát kellene ismét előhozni magamból.

MEGÚJULÁSBAN

Megújult az UTE Urányi Jánosról és Fábián Lászlóról elnevezett Tímár utcai vízitelepe. A bruttó 180 millió forintos, tíz hónapig tartó beruházás keretében az MKKSZ vagyonkezelésében működő telep új épületrésszel gazdagodott. Új emeletet építettek a tanmedence és a konditerem épületének tetejére, ahol egy tornatermet, valamint egy komplett női szárnyat alakítottak ki öltözőkkel és szociális helyiségekkel.

„Nagyon örülök annak, hogy egyre jobb körülmények fogadják a versenyzőket, a gyerekeket itt, a Tímár utcában. Jó érzés, hogy nem tíz fokban edz az ember, vagy éppen normális tanmedencében végezheti a téli edzésmunkát” – mondta Kozák Danuta, aki a szerdai átadóünnepségen facsemetéket ültethetett el Szabó Tündével, az Emmi államtitkárával, Bús Balázzsal, Óbuda polgármesterével, Fábiánné Rozsnyói Katalin mesteredzővel, az újpesti jegyzővel, Tahon Róberttel, valamint az 1992-es olimpia két bajnokával, Dónusz Évával és Mészáros Erikával.

– Mert elment a technikája?
– Nem mondom, hogy elment. Nem ment el, de mindig törekszem a tökéletességre, szeretnék fejlődni és a riói formám tényleg nagyon jó volt. A 2016-os esztendőre és a múlt évem elejére etalonként tudok tekinteni. Ez az idényem kicsit más volt, megvoltak benne azok az elemek, amelyek szükségesek a sikerhez, de mondjuk azt, nem volt százszázalékos minden, maradt bennem hiányérzet.

– A vb után jutott ideje a pihenésre?
– Hál' istennek, jutott. Sokat pihentünk itthon és külföldön is, próbáltam a családommal kimozdulni és feltöltődni, sőt, még töltődöm most is.

– A tenyere azért más mutat. Látszanak a vérhólyagok...
– És van már izomláz is. Egy hete elkezdtük a munkát, most még Budapesten, de hamarosan költözünk vissza Szolnokra. Most reggel például itt, a nagy Dunán eveztem...

– Azt sokan nem szeretik. Ön hogy van vele?
– Ritkán kajakozom ezen a szakaszon. Legutóbb talán még honvédosként Csipes Ferivel eveztünk át a Hajógyári-szigetről az újpesti kisöbölbe. Nem mondom, hogy most nem kapaszkodtam a lapátomba, de csoda szép idő volt, és nagyon élveztem.

– Ennyi év és sok-sok megélt győzelem után egy olimpia előtti évben mennyire kell nagy levegőt vennie az embernek a felkészülés elején?
– Nagyon nagyot kell venni. Egyrészt élveztem a pihenést, jó volt együtt lenni a kislányommal, és ilyenkor mindig nehezebb elszakadni tőle. Másrészt... Másrészt ne is beszéljünk róla, egyelőre a kajakozás szépségeivel szeretnék törődni, azzal, hogy élvezzem a munkát a vízen és összeálljon a mozgásom.

– Vagyis, mondjuk, a párossal kapcsolatos kérdéseket is dobjuk sutba?
– Beszélhetünk róla. Azt tudom mondani, hogy nyitott kérdés. Egy biztos, a legjobb párosban szeretnék indulni, de az is megeshet, hogy én nem is ülök benne a legjobb párosban. Szeretném, ha több emberrel is kipróbálnánk a párost, hiszen az a cél, hogy a legjobb egység induljon. De most, október elején szerintem erről is korai beszélni még.

– Ha most, lassan másfél hónappal a szezon vége után egy mondatban értékelnie kellene az idényét, mit mondana?
– Hullámzó volt, és a végén ellaposodott. De ezt egy mondatban nem tudom megfogalmazni.

– Akkor kettőben?
– A lényeg, hogy nagyon jól indult az ősz, és jól sikerült a tavaszi felkészülésem is, de a szezon végére besokalltam, feszült lettem, beleszürkültem talán.

– Ami egy több mint egy évtizede tartó sikerszéria után megeshet az emberrel, még ha ötszörös olimpiai bajnok is, nem?
– Nem tudom, hogy megengedheti-e magának az ember. De megmondom őszintén, nem is akarok már a múltra gondolni, nem akarok az ezzel kapcsolatos érzéseimről beszélni, mert a múlt az már a múlt. A lényeg pedig az, hogy mi lesz.

2019.10.18 08:37:59

Kajak-kenu LIPICZKY ÁGNES

Mástól tudta meg, hogy volt csapattársai nem számítanak rá a vb-n – „akkor eltört a mécses”.

2019.08.28 20:47:09

Kajak-kenu N. PÁL JÓZSEF

ALAPVONAL. Most, hogy Kopasz Bálint azt mondja, erre az utolsó kétszázra készítette föl elméjét, lelkét, szervezetét, s hogy semmit, de semmit sem hallott, hogy különleges érzés kerítette hatalmába, s csak a célt látta – nos, mintha szóról szóra Hesz Mihályt hallanám.

2019.08.26 09:57:38

Kajak-kenu LIPICZKY ÁGNES, PIRCS ANIKÓ

„Még az interjúimat is elképzeltem, hogy mit mondok majd, ha megnyerem a versenyt.”

2019.08.25 23:49:19

Kajak-kenu LIPICZKY ÁGNES

NS-VÉLEMÉNY. Nem volt fal, takargatnivaló, védekező, vagdalkozó vagy éppen sértődött manír sem.

2019.08.24 09:23:06

Kajak-kenu Pircs Anikó, Lipiczky Ágnes, Koncz György (fotó), Tumbász Hédi (fotó), Pusztai Viola (videó)

Lucz Dóra kevéssel maradt le az olimpiai kvótáról • Noé Zsombor és Bogár Gábor ötödik lett.