Kajak-kenu: „A még elnyerhető öt kvótából négyre reális esélyünk van”

PIRCS ANIKÓPIRCS ANIKÓ
Vágólapra másolva!
2021.02.01. 13:19
null
Hüttner Csaba szerint a még elnyerhető öt kvótából négyre reális esélyünk van (Fotó: Karnok Csaba/Délmagyarország, archív)
Három országban, védett, biztonságos környezetben készülhetnek a következő hetekben a magyar kajak-kenusok, akik májusban Szegeden újabb olimpiai kvótákért küzdhetnek meg.

 

Száz nappal a szegedi olimpiai kvalifikációsvilágkupaversenyrajtja előtt sajtótájékoztatót tartott a Magyar Kajak-kenu Szövetség – a sportág hazai vezetői a kvótaszerző viadal előkészületeiről, a magyar válogatott felkészüléséről és az olimpiai válogatóversenyek menetrendjéről adtak tájékoztatást.

A sajtóeseményen Szabó Tünde, az EMMI sportért felelős államtitkára felidézte: asportágazatbanis rendkívül nehéz év után köszöntött be a 2021. esztendő, amelyben az újratervezés időszakát élik.

„Nekünk, sportvezetőknek az a legfőbb teendők, hogy az intézkedésekkel segítsük a sportolókat, a sportágazatban dolgozókat és a szervezeteket a kitűzött céljaik elérésében. A sportszektorban dolgozók az utóbbi időszakban is érezhették: nem maradtak egyedül. A felkészüléshez és a versenyeztetéshez a folytatásban is minden támogatást megadunk” – mondta Szabó Tünde, aki hozzátette: a magyar kajak-kenu élen jár a nemzetközi viadalok magas színvonalú rendezésében, és bízik benne, hogy a nagy sikerű 2019. évi olimpiai kvalifikációs világbajnokság után idén újabb eredményes és sikeres viadalnak ad otthont a Maty-ér.

Schmidt Gábor, az MKKSZ elnöke arról beszélt, a hazai kajak-kenu sport jól vette az elmúlt időszak akadályait, a tervezett programokat pedig maradéktalanul meg tudták valósítani.

„Idén nyolcvan éves a Magyar Kajak-kenu Szövetség, pont nyolcvan olimpia érmet nyertek eddig a sportág magyar képviselői, ami arra kötelez bennünket, hogy a 2021. évben is a hagyományokhoz méltóan szerepeljünk” – fogalmazta meg a célt Schmidt Gábor, aki arról is beszélt, hogy a május 12. és 16. között rendezendő, mintegy 250 millió forintos költségvetésből megvalósuló világkupa-viadal iránt hatalmas az érdeklődés, várhatóan több mint ezer versenyző méreti meg magát a Maty-éren, a tokiói olimpiát megelőző utolsó világversenyen, amelynek magas színvonalú megrendezéséhez minden feltétel adva van.

Hüttner Csaba, afelnőttválogatottszövetségi kapitánya hangsúlyozta: a magyar sportolók számára rendkívül előnyös, hogy az olimpiai pótkvalifikációs viadalon hazai környezetben szállhatnak vízre, a pályát ráadásul közvetlenül a versenyt megelőzően, a május eleji válogatón tesztelhetik a mieink.

„A maximális tizennyolc kvótából eddig tizenhármat szereztünk meg, a tavalyi világkupa-viadalon mutatott teljesítmény alapján a még elnyerhető ötből négyre reális esélyünk van – mondta Hüttner Csaba, aki arról is tájékoztatott, hogy a kajak-kenusokat sem kerülte el a koronavírus. – A pozitív teszteredmények még abban az időszakban, novemberben és decemberben születtek, amikor ez még a felkészülés szempontjából kezelhető volt, a folytatásban azonban már nagy nehézséget okozna, ha a sportolók megbetegednének. Jelenleg nincs koronavírusos a csapatban.”

Hütter hozzátette: a magyar kajak-kenusok folyamatosan utaznak a meleg égöviedzőtáborokba, a mieink Dél-Afrikában, Portugáliában és Sevillában készülnek majd a következő időszakban – valamennyi helyszínen szeparáltan, védett, biztonságos környezetben tudnak edzeni a sportolók.

Weisz Róbert, a parakenu-válogatott szövetségi kapitánya elmondta, szeretné, ha kvóták száma tovább bővülne a szegedi paralimpiai pótkvalifikációs viadalon, amelyen reményei szerint a meglévő három mellé további egy vagy két tokiói indulói jogot nyernek el a magyar versenyzők. A parakenu-válogatott tagjai február végén utaznak Horvátországba, ahol háromhetes edzőtáborozás keretében edzenek, majd itthon folytatják a felkészülést a világkupáig.

A sajtótájékoztatón Székely Dávid, az M4 sportcsatornaigazgatójakiemelte: a sportközvetítések terén mozgalmas és sűrű esztendő elé néznek, a kajak-kenusok világkupája például egybeesik a Tour de Hongrie kerékpárversennyel és a vizes Európa-bajnoksággal is. Székely Dávid arról is tájékoztatott, hogy az olimpia mellett a sportág többi viadalát, válogatókat, a duisburgi Eb-t és az ötkarikás játékok utánra tervezett koppenhágai világbajnokságot is közvetíti az M4 Sport.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik