Kajak-kenu: Szabó és Vad párosát szétszedte a Honvéd

L. Á.L. Á.
Vágólapra másolva!
2014.05.08. 13:23
null
Jó kezdés után maradt a kérdőjel: ideje sem volt összeérni a milánói vk-n győztes párosnak (Fotó: ICF/Vékassy Bálint)
Itt a tavasz, mi sem bizonyítja ezt jobban, mint hogy ismét feszült a helyzet a kajak-kenu sportban. Az idény szinte még el sem kezdődött, a női mezőnyben már „válik” egy alig megalakult páros. Hiába nyerte meg a milánói világkupán a K–2 500 métert Szabó Gabriella és Vad Ninetta, Szabó klubjában, a G4S-Honvédban úgy döntöttek, nem támogatják az egységet.

 


„Valóban köteleztük Gabit, hogy mondjon le erről a formációról, hiszen időközben hazatért Ausztráliából és ismét klubunkhoz igazolt Csipes Tamara, akivel korábban már bizonyították, jól összeillenek – mondta Horváth Gábor, a Honvéd szakosztály-igazgatója. – Az egyesületi érdekek mindennél fontosabbak, nekünk sem mindegy, hány versenyzőnk jut ki egy világversenyre. Tamara egyébként kezd nagyon jó formába kerülni, nagyon elszántan vág neki ennek az idénynek.”

SZABÓ GABRIELLA: MEGÉRTEM AZ EGYESÜLETEMET
„Úgy érzem, nagyon jó párost találtunk Ninettával, könnyen, felszabadultan edzettünk és versenyeztünk, de megértem az egyesületem álláspontját is. Logikus, hogy szeretnék újra megnézni a párosunkat, mivel Tamarával annak idején világbajnokságot tudtunk nyerni.”
Hogy külsőre milyen formában van Csipes Tamara, azt a szerencsésebbek már elcsíphették az anyai örömök előtt álló Kovács Katalin kedd esti üzletmegnyitóján, amelyen edző-édesapjával, Csipes Ferenccel részt vett a négyszeres világbajnok kajakos is, bár hangsúlyozta: az első válogatóig semmiképpen sem kíván nyilatkozni. Hogy a vízen mire képes, arról nincsenek információk, hiszen a válogatott keret számára szervezett áprilisi időmérőkön nem vett részt, és feltehetőleg a szegedi világkupán sem rajtol, csak a június eleji első válogatón mutatkozik be.

VAD NINETTA: LEHANGOLT A HÍR
„Boldogan és sikeresen tértem haza Milánóból a világkupáról. Az edzőmmel egyértelműen éreztük, jó úton járunk és az időszaknak megfelelő állapotban vagyok. A szövetségtől is sok gratulációt kaptam, ez a páros győzelem szép sorozatot vetített előre. Lehangolt a hír. Beszéltünk Gabival, az edzőink is egyeztettek egymással, de a szövetségtől hivatalos állásfoglalást nem kaptunk. Bízom benne, hogy folytathatjuk az eredményes munkát, és ebben semmilyen külső körülmény nem befolyásol bennünket.”

„Éppen ezért nem értem, miért kellett egy jól induló párost szétrobbantani. Tisztelem Tamara tudását, ismerem a képességeit, de úgy szedték ki Gabit ebből a hajóból, hogy igazából nem tudja, mire számíthat – mondta Mórocz István, a hoppon maradt Vad Ninetta edzője. – Sajnos azt érzékelem, hogy még mindig nem a valódi csapatépítésen van a hangsúly, hanem egyéni érdekek határoznak meg formációkat, és ilyen döntések gerjesztenek felesleges feszültséget. Tudjuk, összement a női élmezőny, érzékelhető az is, hogy kik kerülhetnek ki az idei világversenyekre, és megeshet, hogy akik most ebben a helyzetben szembekerülnek, kénytelenek lesznek a női a csapathajóban együtt dolgozni. Hogy van-e B-tervünk? Nincs, és nem is kívánunk kapkodni, hogy Ninettának mindenképpen párt kerítsünk. Ha Gabinak más irányt szab az egyesülete, mi folytatjuk a felkészülést az ötszáz és kétszáz egyesre.”

Ezek után felvetődik a kérdés, hogy a május 23. és 25. között rendezendő világkupára milyen egységet nevez be Storcz Botond vezetőedző.

„Erre még nem tudok választ adni, több szempontot is figyelembe kell venni – mondta Storcz, aki értékelte a jelenlegi ügyet is. – Nyilván szövetségi érdek, hogy a legerősebb formáció vegyen részt a világversenyeken, ám abba nem szólhatunk bele, az egyesületek milyen egységeket neveznek a válogatókra.”

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik