HIRDETÉS
HIRDETÉS
Nemzetisport.hu 2011.12.01 12:58 Frissítve: 2015.02.27 01:16

Janics Natasa három számot is vállalna Londonban

Douchev-Janics Natasa nem pihen. Nemrég tért haza bulgáriai edzőtáborozásából, de hamarosan továbbmegy Portugáliába. Elszántan készül a londoni olimpiára, amelyen minden lehetőséget szeretne kihasználni. Ha rajta múlik, háromszoros olimpiai bajnokunk jövőre a lehetséges négy számból háromban rajthoz állna.

HIRDETÉS

 

Janics Natasa három számot is vállalna Londonban (Fotó: Tumbász Hédi)

A szegediek kiválósága a péntekre meghirdetett sajtótájékoztatója előtt a mob.hu-nak nyilatkozott a mögötte hagyott, illetve az előtte álló hetekről.

„Eltekintve a szépen gyógyuló csípőideg-becsípődésemtől, sikeres hetekre tekinthetek vissza. Jól halad a felkészülés, s hála édesanyám odaadó segítségének, közben a kislányomat is magam mellett tudhattam, a lassan három hónapos Milana velem edzőtáborozott” – összegezte tapasztalatait a háromszoros olimpiai bajnoknő, aki hozzátette, fogadott fia, a 19 éves Cristian jövőre magyar versenyeken is indulhat. A tehetséges fiatalember az idei szegedi világbajnokságon (még török színekben) megnyerte kajak 500 méteren a B-döntőt.

De visszatéve Natasára, ő december 5-én pályafutása leghosszabb külföldi edzőtáborába utazik, amely nemcsak a karácsonyi ünnepeket, hanem szilvesztert is magában foglalja, és csak március utolsó napján fejeződik be. Vagy talán még később...

„Minden az időjárástól, az itthonról érkező hírektől függ – folytatta Douchev-Janics. – Ha túl hosszúra nyúlik a tél, maradunk Portugáliában, és ott várjuk ki a tavaszt. Remélem, két nagyon tehetséges szegedi versenyzőtársnőm is velünk tarthat, Milana gondozásába és felügyeletébe pedig ezúttal az egyik legkedvesebb szegedi barátnőm segít be. Annyit szeretnék evezni, amennyit csak lehet, és emellett természetesen az erősítő munka, a futás és az úszás mennyiségéből sem veszünk vissza. Hamarosan újra százhúsz kilót tudok kinyomni a fekvőpadon, ötven méter gyorson pedig már most is sorozatban úszom harmincöt-harminchat másodperces időket. Vigyázok az egészségemre, a csípőmet és az izmaimat is jól bemelegítem, és alaposan bekenem magam a szükséges krémekkel.”

Nem titkolja, ha nem teszik kötelezővé, szíve szerint kihagyná a jövő évi Európa-bajnokságot, hogy csúcsformában csak egyszer, a londoni olimpián kelljen versenyeznie.

„A válogatókon meggyőző teljesítményt szeretnék nyújtani. Három lehetőség áll előttem: az egyes, a kettes és a négyes. Ha csak rajtam múlik, mindhárommal élnék. Tudom, hogy lesz erőm még a triplázáshoz is” – jelentette ki Douchev-Janics Natasa.

TRIPLÁZÁS CSAK INDOKOLT ESETBEN
Storcz Botond, a felnőttválogatott szövetségi kapitánya az esetleges olimpiai duplázással, illetve triplázással kapcsolatban a közelmúltban elmondta: a szoros időbeosztás miatt csupán az 500 méteres egyesben és párosban nem engedélyezett a duplázás. Minden további beülés a jövő évi forma, valamint válogatók függvényében dől majd el. Elméletben tehát a duplázás, sőt, még a triplázás sincs kizárva. Utóbbival kapcsolatban Storcz annyi kiegészítést tett: nem tartja szerencsésnek, de indokolt esetben elképzelhetőnek tartja.

A realitásokat figyelembe véve az idei versenyszezont kihagyó Janics mint a legjobb sprinterünk különösen jó eséllyel pályázik az új olimpiai egyes számra, a 200 méterre. Az elmúlt világbajnokságokon amikor rajthoz állt, nyert is (2007, 2009, 2010). Korábban Paksy Tímea volt itthon a legnagyobb ellenfele a válogatókon, aki jelenleg is versenyben van még, de kettejük páros küzdelme vélhetően kibővül a magának egyre nagyobb teret követelő, immár ötszörös világbajnok Kozák Danutával. Utóbbi szintén jó eséllyel pályázik akár mind a négy olimpiai számra.

Az 500 méteres egyes még ennél is többesélyes, hiszen Benedek Dalma évek óta szorosan ott van a legjobbak nyakán, és Kovács Katalint sem lehet leírni. Janics vélhetően a 200 egyesre koncentrál inkább, így viszont biztosan maradna lehetősége beülni a párosba és a négyesbe is.

Párosban Kováccsal 2004-ben és 2008-ban is győztek az olimpián, duójukra vélhetően egyetlen egység jelenthet nagy veszélyt. Az is magyar… Szabó Gabriella Kozákkal párban kétszeres világbajnok K–2 500 m-en (2009, 2010), ha Kozák jövőre is elviszi az egyest – csakúgy, mint az idén –, Csipes Tamara helyettesítheti. A párosunk az 500 egyes függvényében ebből az öt versenyzőből állhat majd össze 500 m-en.

A négyesbe való beülésért még élesebb lehet a verseny, tekintve, hogy akkor már a kvóták számával – hat – is sakkozniuk kell a szakvezetőknek. Az elmúlt három évben vb-t nyerő magyar négyes mindannyiszor más összeállításban tudott győzni. Ült a hajóban, és nyert a négyessel Benedek, Csipes, Janics, Kovács, Kozák és Szabó is. Ezt tekintve tehát nagy aggodalomra nincs okunk. Az viszont figyelmeztető, hogy az elmúlt három olimpián is mi számítottunk a legnagyobb favoritoknak, a papírformát azonban egyik alkalommal sem sikerült igazolnunk. Peking, de különösen Athén előtt ugyancsak nagy sakkozás jellemezte a szakágat. Bízzunk benne, hogy levontuk azok szakmai tanulságait.
HIRDETÉS

A Nemzeti Sport digitális formában - az e-újságért kattintson ide!

HIRDETÉS
2018.05.05 11:40:08

Kajak-kenu PIRCS ANIKÓ, TUMBÁSZ HÉDI (fotó)

Az eddig öt olimpián három aranyat szerző 35 éves klasszis 2020-ban Tokióban is érmet szeretne nyerni.

2018.05.04 23:09:24

Kajak-kenu PIRCS ANIKÓ

NS-VÉLEMÉNY. Visszatérésével nemcsak egy színfolttal lett gazdagabb a magyar kajak-kenu sport…

2018.03.10 13:02:40

Kajak-kenu LIPICZKY ÁGNES

„Tudom, hogy sokan cserélnének velem, viszont én azt hiszem, senkivel sem cserélnék.”

2018.01.03 22:50:58

Kajak-kenu nemzetisport.hu

Medveczky Erika teljes életmódváltáson ment keresztül, ami meghozta a várva várt sikert 2017-ben.

2017.11.03 08:58:28

Kajak-kenu PIRCS ANIKÓ

Olimpiai és kétszeres világbajnoki ezüstérmes kajakosunk a miniszterelnökkel „vacsoracsatázna”.

HIRDETÉS
HIRDETÉS