Janics a számhalmozó: meglehet az öt arany?

Vágólapra másolva!
2010.08.18. 16:26
null
Janics Natasa (térdel) nagy dobásra készül (Fotó: Tumbász Hédi, archív)
Csütörtökön megkezdődik Poznanban a kajakosok és kenusok idei fő versenye, a világbajnokság. Női kajakban Janics Natasára nagy feladat hárul. Háromszoros olimpiai bajnokunk öt számban is megküzd az aranyért.

Májusban a szegedi világkupán a parton többen is megjegyezték: Janics Natasa újra a régi. Bár az Eb-válogatón csak részben igazolta ezt, a világbajnoki indulásért folytatott versenyfutásban tökéletes volt, így öt számban is szerepelhet majd Poznanban.

 KIKNEK SZORÍTHATUNK MÉG?
A 200-as váltóban Janics mellett Paksy Tímea, Hegyi Zomilla és Vad Ninetta jut szóhoz, míg 5000 méteren Folláth Vivien képviseli a színeinket. Mindkét számban éremesélyesek a magyarok.

A szegediek háromszoros olimpiai bajnoka magyar színekben most indul először K–1 500 méteren világbajnokságon.

Sőt ez lesz a harmadik nemzetközi szereplése magyarként egyesben, hiszen korábban a 2004-es athéni olimpián és ugyanebben az évben az Európa-bajnokságon nyert. Hogy hol? Éppen Poznanban.

 A MAGYAR NŐI KAJAKCSAPAT
200 m. K–1: Janics Natasa. K–2: Kovács Katalin, Janics. Váltó: Janics, Paksy Tímea, Hegyi Zomilla, Vad Ninetta. 500 m. K–1: Janics. K–2: Kozák Danuta, Szabó Gabriella. K–4: Janics, Kovács, Csipes Tamara, Benedek Dalma. 1000 m. K–1: Kovács. K–2: Szabó, Csipes. 5000 m: K–1: Folláth Vivien.

„Szerintem jó esélyem van rá, hogy ezúttal is nyerjem az ötszáz méteres egyest Poznanban, a világbajnokságon, de ahhoz mindennek össze kell jönnie – mondja Natasa. – Ne felejtsük el, hogy a női kajak egyes ötszáz méteres döntője előtt én már legalább tízszer vízre fogok szállni, bármi közbejöhet. Egyébként nem jelenteném ki, hogy ez a legfontosabb számom, minden olimpiai táv fontos, és Katival is győzni szeretnénk kétszáz párosban. Ha ehhez még hozzáveszem, hogy váltóban még sose nyertünk, akkor azt kell mondanom, abban a számban ott is vissza akarunk vágni a tavalyi győztes németeknek.”

Janics Natasa mellett a másik „számhalmozónk” természetesen Kovács Katalin lesz, aki három számban (K–1 1000 m, K–4 500 m, K–2 200 m) áll rajthoz Poznanban. Csipes Ferenc tanítványa számára különleges lesz ez a világbajnokság, hiszen Poznanban sporttörténelmet írhat.

Már egyetlen győzelemmel is minden idők legeredményesebb női versenyzője lehet a világbajnokságok tekintetében. Jelenleg 27 aranyéremmel, holtversenyben a németek legendás versenyzőjével, Birgit Fischerrel áll az élen a sportági örökrangsorban. És hogy milyen érzésekkel készül a világbajnokságra?

 ELLENFÉLMUSTRA
Kovács Katalin azt mondta, ha minden jól alakul, a női csapatban benne van a százszázalékos szereplés lehetősége. Igaz, ehhez lesz másoknak is szavuk Poznanban. Elsősorban a németeknek, akik Katrin Wagner-Augustin (K–1 500 m), Fanny Fischer és Nicole Reinhardt (K–2 500 m), valamint a négyes révén tudnak izzasztó pillanatokat szerezni a mieinknek. Azért a németeken kívül is vannak nevek, amelyeket érdemes tanulgatnunk: Simon Miklós tanítványa, a brit Rachel Cawthorn (K–1 1000 és 500 m), az orosz Salahova, Szergejeva duó (K–2 500 és 1000 m), a szlovák Kmetova, Kohlova duó (K–2 200 m), no és a hazai pályán szereplő lengyel csapat is okozhat kellemetlen meglepetéseket.

„Úgy érzem, rendben vagyok, már alig várom, hogy kezdődjenek a versenyek – mondja. – Az Európa-bajnokság előtt csak néha-néha éreztem úgy, hogy összeállt a kép, most azonban szinte minden edzés után jó érzésekkel tudok kiszállni a hajóból. Három számban szerepelek a világbajnokságon, az olimpiai négyesben ráadásul új szerepkörben, hiszen a harmadik beülőben kaptam helyet. Ezúttal Natasa sztrókol majd, mögötte Tamara, én és Dalma ül a hajóban. Még sosem ültem ebben a lukban, ez újdonság a számomra, de a lányokkal úgy ítéljük meg, hogy ebben a felállásban is teljes az összhang. A felkészülés utolsó hetében jó néhány nagyon biztató edzést tudtunk le, de azért óvatosak vagyunk, hiszen tavaly is csak egy hajszállal tudtuk legyőzni a németeket. A további esélyekről sem mondanék sokat, hiszen bár jól ment alattunk a hajó, Natasával párosban nem sokat tudtunk edzeni, és az ezer méter is tud rizikós lenni. Én már megtapasztaltam. Poznan amúgy sem tartozik a kedvenc helyszíneim közé: a pálya körülményes, nehézkes, az idő mindig hűvös. Azért bízom benne, hogy most megtörik a jég.”

Ahogyan Janics Natasa életében, úgy Szabó Gabriella és Kozák Danuta számára is fontos helyszín Poznan. A két lány itt ünnepelhetett először Európa-bajnoki címet – még ifiként. Párosuk most világbajnoki címvédésre készülődik, míg Szabó Gabi a duplázásra hajt.

„Ezer és ötszáz párosban indulok ezen a világbajnokságon, és úgy érzem, nagyon jó esélyekkel tudunk rajtolni a lányokkal – mondta Szabó Gabriella. – A hosszabbik távon Csipes Tamival nagyon jó időket mentünk a pályák és a résztávok tekintetében is, Danutával pedig annyira összeszoktunk már az évek során, hogy szinte félszavakból megértjük egymást. Az ötszáz egy kicsit rizikósabb szám lesz, hiszen itt sokkal erősebb a mezőny, de bízom benne, hogy nem ér csalódás ezen a világbajnokságon sem.”

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik