Ismét visszatér az élet Fadd-Domboriba

Vágólapra másolva!
2010.05.21. 13:16
Címkék
Újraéled a Fadd-Dombori pálya, péntektől vasárnapig ugyanis itt rendezik meg a Paksi Atomerőmű maraton magyar bajnokságot, amelyre több mint 1800 nevezés érkezett. Bár az olimpiai távú versenyek mellett kissé háttérbe szorul, a magyar maraton bajnokság mégis kiemelkedő fontosságú rendezvénye a hazai kajak-kenu sportéletnek.

Ez az a viadal ugyanis, amelyen a kölyöktől a masters korcsoportig minden korosztály vízre száll. Az idén több mint 1800 nevezés érkezett az újjáéledő Fadd-Dombori pályán megrendezendő eseményre. Igaz, akadnak olyanok, akiknek már a verseny előtt meg kellett küzdeni a vízzel.

„A viharos időjárás és az árvizek miatt sokan nem tudtak rendesen felkészülni erre a versenyre. Sőt akadnak olyanok is, akiknek azért is meg kell küzdeni, hogy eljussanak a bajnokságra. A diósgyőriek vízitelepét például körbezárta a víz, az utánfutóval nem tudják megközelíteni a hajóházat, így az is kérdéses, hogy ott lesznek-e a verseny" – mondta Weisz Róbert szakmai igazgató.

A kétszeres olimpiai bronzérmes Kozmann György is a paksi klubnál ismerte meg a sportág alapjait (Fotó: Tumbász Hédi, NS-archív)
A kétszeres olimpiai bronzérmes Kozmann György is a paksi klubnál ismerte meg a sportág alapjait (Fotó: Tumbász Hédi, NS-archív)

Pedig kuriózumnak számító helyszínen rendezik meg a viadalt. Fadd-Dombori, amely másfél évtizeddel ezelőtt síkvízi válogatóknak adott otthont, ismét bekapcsolódik a vízi sportéletbe. Tavaly a Magyar Kajak-Kenu Szövetség jelezte: örömmel venné, ha ismét rangos versenyeknek adna otthont ez a pálya. Ennek eredményeként a Paksi Atomerőmű Zrt. munkálatokba kezdett, és ezen a hétvégén már egy teljesen felújított céltorony fogadja a részvevőket.

„Fontosnak tartjuk egy ilyen szép, jó környezetben lévő pálya megtartását, ezért is döntöttünk úgy, hogy Fadd-Domborit visszakapcsoljuk a vízi sportéletbe. Óriási fába vágtuk a fejszénket, hiszen a maraton magyar bajnokság létszámát tekintve a legnagyobb eseménye a kajak-kenu sportnak, több mint ezernyolcszáz nevezés érkezett, meglehetősen nagy tömeget kell megmozgatni. Szerencsére Weisz Robival az élen segítségünkre vannak a győriek, akiknek nagy tapasztalatuk van már a maratoni magyar bajnokságokkal kapcsolatban. Jelenleg mi is a viszontagságos idővel küzdünk, próbáljuk megoldani, hogy a vártnál magasabb vízszint a futószakaszoknál ne okozzon kellemetlenségeket" – mondta a szervezők részéről az egyesület vezetőedzője, Bedecs Ferenc, aki jelezte: a jövőben több hazai versenynek is otthont adna a Fadd-Dombori pálya.

Kovács Antal, Barcelona olimpiai bajnok cselgáncsozója, az Atomerőmű SE elnöke ennél nagyobb távlatokat vázolt.

„Szeretnénk, ha Fadd-Dombori afféle regionális utánpótlás bázisa lenne a kajak-kenu sportnak – mondta Kovács Antal. – Az egyesület életében kiemelkedően fontos szerepet tölt be a kajak-kenu szakosztály, amelyben olyan világklasszis versenyzők sportoltak és sportolnak, mint Hoffmann Ervin, Kozmann György vagy Boros Gergely. Nekem különösen fontos, hogy a Fadd-Dombori pálya visszakapja méltó helyét, rangját ebben a sportágban. Annak idején, amikor Hajba Antal fellendítette Pakson a kajak-kenu sportot, én is több válogatóra ellátogattam. Kiváló hangulatú versenyek voltak ezek, és szeretném, ha több ilyen jellegű eseményt is életre tudnánk hívni a megyében. Az Atomerőmű már eddig is sok pénzt fektetett a pálya felújításába, ám további fejlesztésekre számíthatunk, hiszen a sárkányhajóval erős tömegsport bázisa alakult a szakosztálynak. Ha minden jól alakul, a paksi csónakházzal szemközti holtágat is rendbe tesszük, amely a versenyzők és hobbisportolók számára is jó edzési lehetőséget nyújt. A hétvégén én is ellátogatok majd a maratoni bajnokságra, amely egy kicsit szimbolikus is számunkra, hiszen a szakosztály első bajnoki aranyérmét Fehér Imre és Viktor Endre éppen a maratoni távon szerezte meg."

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik