A párosra koncentrálnak a Sáfrán fivérek

Vágólapra másolva!
2010.05.22. 18:38
null
Hiába a biztató egyesbeli szereplés a rangsorolón, a Sáfrán fivérek maradnak a párosnál<br />(Fotó: Czagány Balázs, NS-archív)
Egy h&eacute;ttel ezelőtt a szolnoki rangsorol&oacute;n 1000 m&eacute;teren a kenu egyesek verseng&eacute;s&eacute;ben m&aacute;sodik helyen v&eacute;gzett S&aacute;fr&aacute;n Mih&aacute;ly, harmadikk&eacute;nt pedig testv&eacute;re, M&aacute;ty&aacute;s &eacute;rt c&eacute;lba. Mindketten megelőzt&eacute;k a sz&aacute;m olimpiai bajnok&aacute;t, Vajda Attil&aacute;t. A testv&eacute;rek azonban a tavalyi szezonhoz hasonl&oacute;an az id&eacute;n is a p&aacute;rosra koncentr&aacute;lnak, ennek &eacute;rdek&eacute;ben m&eacute;g egy&eacute;ni amb&iacute;ci&oacute;kat is h&aacute;tt&eacute;rbe szor&iacute;tj&aacute;k, &iacute;gy 1000 m&eacute;teren &eacute;s 500-on is rajthoz &aacute;llhatnak a j&ouml;vő h&eacute;tv&eacute;gi, szegedi vil&aacute;gkup&aacute;n. Erről S&aacute;fr&aacute;n Mih&aacute;ly a kajak.hu oldalon nyilatkozott.

„Ahogy a többiek, úgy külön mi sem készültünk a szolnoki rangsorolóra, fő célunk természetesen a június közepi válogató – mondta a kajak.hu-nak Sáfrán Mihály. – Így a világkupán sem lehet tőlünk nagy formát, a legjobbunkat látni, vagyis reményeink szerint a válogatóra még annál is jobban tudunk majd menni."

Sáfrán Mihály életében év közben történt egy jelentős változás, befejezte az egyetemet, így edzésszáma ugyan nem nőtt, de az edzésmunka mennyiségét és minőségét is tudták növelni. Tekintettel arra, hogy már nemcsak testben, hanem teljes koncentrációval fejben is „ott volt" a tréningeken. Mert saját bevallása szerint a mögötte hagyott öt évben ez nem volt mindig így...

„Tavaly már elég jól muzsikált a párosunk, sikerült Eb-t is nyernünk, nem gondoltuk úgy, hogy váltanunk kellene. És ezen a számunkra jól sikerült rangsoroló sem változtatott. Továbbra is arra készülünk, hogy mi képviseljük a magyar színeket az év világversenyein, látunk fantáziát, kifutási lehetőséget ebben a párosban."

A Sáfrán testvérek korábban egyesben jeleskedtek, de az élet és az évek úgy hozták – mert ez nem volt egy előre eltervezett dolog egyikőjük részéről sem –, hogy párosban próbálkozzanak, ráadásul éppen egymással. Egy páros egységet két dolog vezethet a váltáshoz, ha a tagok nem látnak már perspektívát a dologban, amire esetükben szó sincs. A másik, hogy a benne térdelők – kajakban ülők – egyike egyéniben is ki akarja próbálni magát, mert a páros már nem jelent számára motivációt. Mint tette azt Kolonics György az 1998-as, szegedi vb-győzelem után, már Atlanta olimpiai bajnokaként.

„Hol vagyunk mi attól, amit a Horváth, Kolonics egység elért? Nagyon messze... Ha csak a felét elérjük annak, amit ők másfél évtizeddel ezelőtt, már nagyon boldogok lennénk."

Hiúságukat az sem legyezgette, hogy Szolnokon maguk mögé utasították Vajda Attilát, aki Pekingben 1000 méteren egyesben olimpiai bajnoki címet nyert.

„Jó érzés volt Attila, az aktuális olimpiai bajnok előtt célba érni, de hiba volna részünkről messzemenő következtetéseket levonni egy ilyen rangsorolót követően. Ez csak egy jel volt, hogy jó munkát végeztünk eddig, és ha ezen az úton haladunk tovább, akkor előrébb juthatunk, mint mondjuk voltunk tavaly."

A szegedi világkupán jövő hét végén a Sáfrán fivérek mindkét távon rajthoz állnak, csakúgy, mint tavaly. Akkor azonban a magyar együttes A-egységeként indulva végül mindkét távon megelőzte őket az úgynevezett B-egység. A leosztás változatlan maradt, a visszavágás lehetősége adott, így 1000 méteren a Mike, Tóth, míg 500-on a Varga, Széles egységgel is meg kell vívniuk a maguk külön kis csatáját.

„A tavalyi versenyünk Szegeden nagyon nem úgy sikerült, ahogyan azt terveztük, szerettük volna. Bár idén is tesztjellege lesz a megmérettetésnek, legalább a másik magyar egységet mindenképpen magunk mögött akarjuk tartani a világkupán."

Márpedig ahol két magyar kenupáros egymással meccsel, az bizony a nemzetközi mezőnyben is meghatározó tud lenni, akár a közvetlen élmezőny végjátékát illetően is.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik