SZŰCS ANDRÁS 2017.09.30 00:11 Frissítve: 2017.09.30 23:06

Ünnep a jégen – Szűcs András jegyzete

 

Jó kis mondás, hogy a kor nem érdem, csak állapot, mert például itt van az idén 90 éves Magyar Jégkorongszövetség, amely idős ugyan, ám legalább annyira fiatalos is – persze ahol a 94 (és fél) éves Pásztor György mindannyiunk jó- és életkedvforrása, ott ez nem lehet másként…

 
Tisztelgés a szülinapos hazai jégkorong előtt

Nincs még egy ilyen sportágunk, amely negyedszázad alatt olyan hatalmas utat járt volna be, mint a magyar hoki, amelynek néhány fedett pályája és néhány hónapos idénye volt, amikor az aranygeneráció kezdte el a karrierjét, ma viszont egész évben jégen lehetnek a szupertehetségeink, mert 41 fedett csarnokot tart számon a nemzetközi szövetség – és minden bizonnyal téved, ugyanis csak évente frissíti a statisztikáit, addig pedig vígan kinő a földből még néhány...

E pályákra hömpölyögnek a gyerekek, növöget az edzőlétszám is, és hogy a hiányokat lefedjék, immár van országjáró mentoredzőprogram, a bajnokságnak új főtámogatója, a válogatottnak régi, jövőre pedig megint itthon lesz a világbajnokság, amelyen megkísérelhetjük a feljutást az elitbe, egy évtizeden belül harmadszor.

Merthogy 2018-ban már tízéves lesz a „szapporói csoda”, az említett aranygenerációnk hőstette, amely új síkra terelte a sportágat, s új szintre is, hiszen immár a látványsportágak közé tartozik, simán képes megtölteni a BS-t egy héten át, méghozzá olyan hangulatban és drukkerszínvonalon, amelynek csodájára jár a világ, és ezt nemcsak a hazaszeretetünk mondatja: ezt írta tavaly a világhatalom Kanada legfőbb jégkorongos médiuma is!

Mindehhez persze nemcsak a legnagyobbat durrantó „szapporói hőseink”, hanem az előttük és utánuk jégre lépők is hozzátették a magukét – olvassák csak el a Nemzeti Sport szombati számában megjelenő Hosszabbítás mellékletet! –, és az a legszebb ebben a 90. születésnapban, hogy a legtöbbjük szombaton ott lesz a Papp László Budapest Sportarénában menetfelszerelésben, öltönyben, szellemiségben.

Tekintve, hogy ez a kilenc évtized legalább három generáció jéghokival töltött életét öleli fel, nagyapáink, apáink és saját hőseink is jelen lesznek, megfűszerezve a világverő Finnország világbajnokaival, azaz dagadhat a keblünk, párásodhat a szemünk, mert okkal ünnepelhetjük a jégkorongunkat.

Mi mást mondhatnánk még: boldog születésnapot, magyar hoki!

A Nemzeti Sport digitális formában - az e-újságért kattintson ide!

2018.04.23 18:43:44

Jégkorong KOHÁN GERGELY (összefoglaló), RUSZNÁK GYÖRGY (tudósítás)

Gyenge kezdés után felállt a magyar csapat, és Sebők vezérletével remek játékkal nyert.

2018.04.22 11:48:51

Jégkorong KOHÁN GERGELY, HATÁR DÁVID (közvetítés)

A mieink jól játszottak az első 40 percben, ez azonban nem ért pontot Kazahsztán ellen.

2018.04.22 10:05:05

Jégkorong nemzetisport.hu

KEZDÉS: 16.00 Benk András és Vas János is több évre tervez a jégkorong-válogatottsággal.

2018.04.22 00:38:40

Jégkorong SZŰCS ANDRÁS

ALAPVONAL. A hazai feljutás egyszer valóban meglesz. Mert az immár 91 éves történelme során bármilyen akadály került a magyar jégkorong útjába, rendre kikerülte.

2018.04.19 08:56:28

Jégkorong SZŰCS ANDRÁS, SZŰCS MIKLÓS

Lássuk, mi is történt a tornán, mit mondtak akkor a hősök!