Többesélyes a pénteken rajtoló hokis pontvadászat

SZŰCS ANDRÁSSZŰCS ANDRÁS
Vágólapra másolva!
2009.09.10. 13:23
Címkék
Három mérkőzéssel holnap este elrajtol a Mol Liga 2009–10-es idénye. A magyar–romániai közös bajnokság címvédője, a romániai HC Csíkszereda megszűnt a nyáron, az Alba Volán farmcsapata, illetve a romániai Progym-Hargita Gyöngye és a román Steaua Bucuresti nem vállalta a részvételt, a szlovák HK Lucenec pedig nem kapott rajtengedélyt a Szlovák Jégkorongszövetségtől, így az első kiírás tíz csapata helyett a másodikban csak hét indul. De legalább elindul.

 

A DAB Docler és a Ferencváros is meglepetést okozhat a holnap induló bajnokságban. (Fotó: Mirkó István – archív)
A DAB Docler és a Ferencváros is meglepetést okozhat a holnap induló bajnokságban. (Fotó: Mirkó István – archív)

 

A címvédő HC Csíkszereda, továbbá az Alba Volán II, a Progym-Hargita Gyöngye, a Steaua Bucuresti és a HK Lucenec nélkül, de a Fenestela 68 Brasovval kezdődik a Mol Liga második kiírása, amelynek legnagyobb esélyese az előző ezüstérmes SC Csíkszereda.

A magyar–romániai bajnokságból távozott egy sokszoros válogatott, Peterdi Imre, de jött egy másik, Budai Krisztián, a HC-sokat főleg az SC és a Brassó szívta föl, de Flinta Botond és Mihály Árpád az EBEL-ben induló Sapa Fehérvár AV 19 játékosa lett. Egyébként a nagy jövés-menésből egyelőre nem tudni, ki profitált a legtöbbet.

A bajnokság mindenesetre a magyar idő szerint egyaránt péntek este hat órakor kezdődő Miskolci Jegesmedvék–Fenestela 68 Brasov és SC Csíkszereda–DAB.Docler mérkőzésekkel rajtol, hét órakor pedig Ferencváros–Vasas Bduapest Stars mérkőzés lesz, míg a jéggondokkal küzdő, ezért szeptemberben minden meccsét idegenben játszó Újpest szabadnaposként kezdi az évadot. A január 17-én véget érő alapszakaszban mindenki négyszer játszik mindenkivel, és a páratlan létszám miatt ugyanennyiszer lesz szabadnapos. A négyes döntő január 23-24-én lesz. Péntek és vasárnap a meccsnap, néhány keddel kiegészülve.

A szezonban a 3, 2, 1, 0-s pontrendszer mellett az 1+3-as és a 0+5-ös légiósszabály van érvényben, ami annyit tesz, hogy ha a kapus külföldi, akkor már csak három légiós mezőnyjátékos szerepeltethető, ha magyar, akkor öt.

A hét Mol Liga-csapat edzőjéhez az alábbi körkérdéseket intéztük:

1. Mi a véleménye arról, hogy a Mol Liga ebben a szezonban nem tíz, hanem csak hétcsapatos lesz?

2. Hogyan alakult át saját együttese?

3. Mit vár az idénytől?

 DAB.DOCLER
 

J. P. MacCallum vezetőedző:

1. A liga erősebb lett volna nyolc csapattal, héttel ugyanis túl kevés a mérkőzésszám. Ezért négy-öt kollégával röviden már beszéltünk arról, hogy egy megnövelt mérkőzésszámú magyar bajnokság a csapatoknak és a szurkolóknak is jót tenne. Glen Williamson vetette fel ezt nekem, és azt hiszem, jó megoldás lenne, hogy még előrébb segítsük a sportág fejlődését Magyarországon.

2. Erre az idényre négy légiós érkezett a csapathoz, két kanadai csatár, egy cseh védő és egy szlovák kapus. Az élő szerződésű játékosok a nyáron intenzív szárazfelkészülésen vettek részt, ami mindannyiuknak nagy hasznára vált.

3. A kezdődő idényben azt várom a csapatomtól, hogy a Mol Liga egyik élcsapatává váljon, és legyen versenyben a magyar bajnoki címért. Az öt edzőmérkőzésünk során rohamosan fejlődött a csapat, és azt várom, hogy ez a szezon közben is így lesz. Számomra és a játékosok számára is nagy kihívás, hogy folyamatosan tovább javítsuk a csapat összjátékát.

 

Felkészülési meccsek. Ferencváros (otthon) 4–3, HC Topolcany (szlovák; otthon) 4–3, HK Trnava (szlovák; idegenben) 5–0, HC Topolcany (szlovák; idegenben) 3–2, Ferencváros (idegenben) 3–1-nél félbeszakadt

 

Érkezett: Borsos Attila (romániai; Progym-Hargita Gyöngye, romániai), Jan Fisera (cseh; Solway Sharks, skót), Lencsés Tamás (Vasas Budapest Stars), Kurt MacSweyn (kanadai; Egna, olasz), Peter Sevela (szlovák; MsHK Zilina, szlovák)

Távozott: Holló István (Ferencváros), Peter Misál (szlovák; Dukla Mihalovce, szlovák), Peterdi Imre (Sapa Fehérvár AV 19), Jozef Racko (szlovák; ?), Schneider Tibor (szlovákiai; ?), David Vychodil (cseh; ?)

 

FENESTELA 68 BRASOV (romániai)
 

Kovács László vezetőedző:

1. A klubnak és a csapatnak is újdonság a Mol Liga, de játékosaink többsége az elmúlt idényben is játszott a romániai–magyar közös bajnokságban. Az ellenfelek közül csak az SC Csíkszereda játékát ismerjük, ellenük már van egy győzelmünk és egy vereségünk felkészülési meccseken, a többi ellenfél egyelőre kakukktojás számunkra. Azt tudjuk, hogy a magyarországi csapatok erősödtek az előző idényhez képest.

2. Csapatunk fiatal, egységes, és ami nagyon fontos, nincs idegenlégiósunk. Nagyon nehéz út áll előttünk a bajnoki évad végéig, heti három-hat meccs vár a gárdára.

3. Célunk a tisztes helytállás, az első négy hely valamelyikén szeretnénk végezni a Mol Ligában.

 

Felkészülési meccsek. SC Csíkszereda (idegenben) 1–2, SC Csíkszereda (idegenben) 4–3, Steaua Bucuresti (román; idegenben) 8–4

 

Érkezett: Adorján József, Antal Zsombor, Bálint Zsolt, Fülöp Rajmond, Góga Attila, Lőrincz Levente, Pál Zoltán, Petres Magor Tivadar, Péter Levente, Szőgyör Zoltán (mind romániai; HC Csíkszereda, romániai), Balázs Csongor, Imecs Attila, Laczkó Dávid Levente, Pál Ferenc (mind romániai; Vasas Budapest Stars), Bilibók László, Botos Vlad, Laczkó Attila, Nagy Csaba, Sikó Szilárd (mind romániai; Progym-Hargita Gyöngye), Elekes Levente, Zerkula Zsolt (mindkettő romániai; SC Csíkszereda, romániai), Pál Zsombor (romániai; Ferencváros)

Távozott: Ambrus Zoltán, Imre Tamás, Keresztes Ödön, Nagy Attila Ferenc, Rusz Sánta Gábor, Veress István (mind romániai; ?), Nagy Attila, Péter Szabolcs, Simon Rudolf (mindhárom romániai; visszavonult)

 

 

FERENCVÁROS
 

Rick Leach vezetőedző:

1. A bajnokság jó színvonalú lesz, de a hét csapat elég kevés, főleg a meccsszám miatt. Ha a magyar bajnokság mérkőzésszámát meg tudnánk növelni, az jó lenne, számunkra mindenképp.

2. Eléggé átalakult a csapat a nyáron, de jól igazoltunk. Magyarország egyik legjobb kapusa véd nálunk, ez jó alap. A csapat a felkészülés során nem ért el jó eredményeket, de a játék nem volt annyira rossz, és még csak most kezdünk összeérni, mert sok sérülésünk is volt.

3. Öt év után tértem vissza Magyarországra, a köztes időben rengeteget fejlődött a magyar hoki. Éppen ezért nem gondolkodom elérhető helyezésben, az a célunk, hogy a lehető legjobb jégkorongot játsszuk. Megígérhetem, kemény hokit mutatunk be.

 

Felkészülési meccsek. Zeglebie Sosnowiec (lengyel; idegenben) 3–8, Spisská Nová Ves (szlovák; semleges helyszínen) 0–3, Sapa Fehérvár AV 19 (semleges helyszínen) 0–4, Troja Ljungby (svéd; semleges helyszínen) 0–4, DAB.Docler (idegenben) 3–4, HC Topolcany (szlovák; otthon) 1–5, DAB.Docler (otthon) 1–3-nál félbeszakadt, HC Topolcany (szlovák; idegenben) 5–9

 

Érkezett: Budai Krisztián (MHK Kezmarok, szlovák), Holló István (DAB.Docler), Barabás Miklós, Feil Arnold (mindkettő Sapa Fehérvár AV 19), Horváth Dávid (Újpest), Beau McLaughlin (kanadai; Richmond Renegades, amerikai), Linus Schellin (svéd; ?), Wittmann Tamás (MAC)

Távozott: Bontovics Márton, Kiss Gábor, Sájevics András (mindhárom Újpest), Buzás Norbert (visszavonult), Nyikolaj Fedjasov, Vjacseszlav Kovsov, Szergej Parfirjov, Dmitrij Szafonov (mind orosz; ?), Ján Kurej (szlovák; ?), Pál Zsombor (romániai; Fenestela 68 Brasov, romániai), Szőke Attila (Vasas Budapest Stars), Vígh Balázs (?)

 

MISKOLCI JEGESMEDVÉK
 

Mayer Péter vezetőedző:

1. Egyáltalán nem örülök a hét együttesenek. Az előző szezonban a tíz csapattal játszott összesen nagyjából ötven Mol Liga-meccs a mi professzionalizmus és amatörizmus határán mozgó klubunknak fizikailag és az utazások miatt anyagilag is megterhelő volt, mégis sokkal jobb, mint a most várható harminc. A nyolccsapatos bajnokság lett volna az ideális, ám mivel ez nem valósult meg, mi, magyar edzők már beszélgettünk róla, hogy esetleg az ob I mérkőzésszámát kellene majd megnövelni, hogy elérjünk negyven és ötven közé.

2. Nagyon fiatal keretünkből mostanra szemtelenül fiatal lett, a Volán-farmcsapat kiválásával miénk a legifjabb együttes. Tapasztalatban ezért továbbra sem állunk jól, de most homogénebbnek érzem a társaságot: hasonló korú, hasonló képességű játékosokból áll a keret. A légiósokat sokkal több impulzus alapján tudtuk kiválasztani az idén, ami nagyon jó, mert az előző idényben azért elég nagy volt nálunk a jövés-menés. A Volánból érkezettek miatt a kispadunk is hosszabb.

3. Az edzőmeccseken volt minden: kis győzelem, nagy győzelem, kis vereség, nagy vereség. A győzelmek közül a Gelnica elleni nyolc egy lóg ki a sorból, mert habár máig hálásak vagyunk nekik, hogy beugrottak edzőpartnernek, azért nekünk a szlovák első osztály elejével-végével kellene mérkőznünk. A vereségek közül a Trebisovtól elszenvedett tíz kettő a kakukktojás, akkor jött ki az alapozás okozta fizikai összeomlás, bár én egy héttel korábbra vártam. Azóta viszont szerencsére nem tapasztaltam hasonlót. A hivatalos és a vágyott célunk összeköszön. A Mol Liga-során a középmezőny tagja szeretnénk lenni, az ob I-ben pedig érmet szeretnénk szerezni, amire lehet, hogy sokan felkapják a fejüket, de hat csapatról beszélünk, tehát igazából csak négybe kellene jutni… Emellett pedig a magyar hoki nagy szurkolójaként drukkolok a Volánnak, hogy jusson be az EBEL rájátszásába, mert akkor csak öten lennénk az ob I-ben…

 

Felkészülési meccsek. HK Trebisov (szlovák; otthon) 6–4, HK Trebisov (szlovák; idegenben) 2–10, Dukla Mihalovce (szlovák; otthon) 5–5, Slovan Gelnica (szlovák) 8–1, HK 46 Bardejov (szlovák) 3–4, HK 46 Bardejov (szlovák; idegenben) 2–5

 

Érkezett: Bálizs Bence, Hajós Roland, Hetényi Péter, Tóth Adrián (mind Sapa Fehérvár AV 19 – kettős igazolással), Martin Cízek (cseh; Beroun, cseh), Fekecs Norbert (Ferencváros), Emil Horník (szlovák; Trencín, szlovák), Ryan Molnar (kanadai; ?), Pietari Oksa (finn, Pietarsaari, finn), Dusan Sijka (szlovák; HC Kosice, szlovák)

Távozott: Budai Roland, Pál Szabolcs (mindkettő visszavonult), Richard Caladi, Peter Foltín (mindkettő szlovák; Dukla Senica, szlovák), Robert Cop (szlovák; ?), Robert Franc (szlovák; Dukla Mihalovce, szlovák), Gőz Balázs (Granite City Lumberjacks, amerikai), Mathias Nyberg (finn; sorkatonaság), Rausch Benjámin (?)

 

 SC CSÍKSZEREDA (romániai)
 

Ulf Weinstock másodedző:

1. Elsősorban örvendünk annak, hogy az idén is lesz Mol Liga. Ellenben sajnálom, hogy a Losonc nem indul, úgy érzem, a szlovákiai gárda pluszt hozott volna a csatározásba, és nőtt volna a színvonal. A Fenestela 68 Brasov a megszűnt HC Csíkszeredából erősödött, és majdnem akkora a játékereje, mint az első Mol Liga győztesének, a HC-nek volt. A magyarországi csapatok is erősödtek, szerintem jóval kiegyensúlyozottabb meccsek lesznek, mint az elmúlt idényben.

2. A keretünk átalakult, négy gólerős csatárunk távozott, Wallenberg, Ramstedt, Filip és Sándor Szilárd, helyükre négy tehetséges támadó érkezett a HC-tól. Hátvédposzton Hruby és Buks kimondottan erősödést jelent. Jelenleg három tapasztalt, kiegyensúlyozott sorunk és egy fiatal ötösünk van, utóbbi tagjai számára a tapasztalatgyűjtés a cél.

3. Célunk a rájátszás, de nem titkolom, meg szeretnénk nyerni a Mol Ligát.

 

Felkészülési meccsek. Fenestela 68 Brasov (otthon) 2–1, Steaua Bucuresti (román; otthon) 4–2, Fenestela 68 Brasov (otthon) 3–4, MHK Kezmarok (szlovák; otthon) 2–4

 

Érkezett: Bíró Ottó, Fülöp Róbert, Mihály Ede, Molnár Zsolt, Virág Csanád (mind romániai; HC Csíkszereda, romániai), Toms Bluks (lett; ASK Ogre, fehérorosz), Jozef Hruby (szlovák; MHK Kezmarok, szlovák)

Távozott: Elekes Levente, Zerkula Zsolt (mindkettő romániai; Fenestela 68 Brasov, romániai), Peter Filip, Radovan Sloboda (mindkettő szlovák; ?), Anton Poznik (szlovák; MHC Martin, szlovák), Johan Ramstedt (svéd; Storhamar, norvég), Szőcs Előd (romániai; visszavonult), Patrik Wallenberg (svéd; ?)

 

 

 

ÚJPEST
 

Pék György vezetőedző:

1. Sajnálatos, hogy csak hét csapat lesz, de úgy látszik, a gazdasági helyzet ennyire rossz. Itt, Újpesten is nehéz, hát akkor milyen lehet máshol… Az, hogy Kurkó János bedobta a törölközőt, és megszűnt a HC Csíkszereda, nagy érvágás, különösen Erdélyben. Egyre több csapat kellene, ehelyett sorra szűnnek meg. Az államnak nem lenne szabad kivonulnia a sportból, de már meg is tette.

2. A keret nyolcvan százalékban ugyanaz, mint az előző, csak a kapusok cserélődtek ki teljesen. Ez a poszt különösen fontossá vált a szövetség által meghozott kétségesen jó döntés miatt: ha egy csapat kapusa légiós, már csak három külföldi mezőnyjátékos szerepelhet, míg ha magyar, akkor öt. Ez a szabály jó lehetne, ha dúskálnánk a kiváló magyar kapusokban, de nem így van, mi is kényszerpályán mozogtunk légiósfronton: vagy jó kapus, vagy jó mezőnyjátékosok. Ezért szerintem a bajnokság színvonala is alacsonyabb lesz, kellő számú, megfelelő légióssal jobb lenne.

3. Tavaly sem volt hivatalos célunk, az idén sincs, megyünk, ameddig csak lehet. Az viszont biztos, hogy az előző szezonban elért eredménnyel megegyezőt elérni ezúttal nehezebb lesz. Nehéz jósolni, a többi csapatot egyelőre nem ismerjük. Nem tudni pontosan, hogy az erdélyi klubok hogyan erősödtek meg a HC-ból igazolt játékosokkal, és a magyar csapatokat sem láttuk még, szóval izgalmas szeptember és október elé nézünk.

 

Felkészülési meccsek. Sapa Fehérvár AV 19 (otthon) 2–9, Spisská Nová Ves (szlovák; idegenben) 2–12, Zaglebie Sosnowiec (lengyel; semleges helyszínen) 5–11, HC Presov (szlovák; idegenben) 0–4

 

Érkezett: Becze Zoltán (Alba Volán 19), Bontovics Márton, Kiss Gábor, Sájevics András (Ferencváros), Nagy István (romániai; HC Csíkszereda, romániai), Szajbert Patrik (Vasas Budapest Stars)

Távozott: Berta Ákos, Csányi Áron, Virág Csaba (mindhárom Vasas Budapest Stars), Markó István (romániai; visszavonult), Németh Ádám, Ress Dániel, Tolnai Attila (mindhárom ?), Juraj Nemcák, Matus Palko, Ján Zlocha (mind szlovák; ?), Igor Rufus (szlovák, MsHK Zilina, szlovák)

 

VASAS BUDAPEST STARS
 

Glen Williamson vezetőedző:

1. Nagy lehetőség, hogy ilyen jól szervezett bajnokságban játszhatunk, bár kicsit kevés lesz a mérkőzés.

2. Eddig minden jó, Budapest gyönyörű, a Jégcentrum pedig világszínvonalú. Van két pálya, teljes felszerelés, minden a rendelkezésre áll, amire szükség van. Nagyon sok fiatal van a keretben, tapasztalt légiós viszont egy sem, aki utat mutathatna az ifjaknak. A többi csapatot nem ismerem még, néhány hétnek el kell telnie, hogy felmérjem a bajnokságot.

3. Kemény, izgalmas jégkorongot ígérhetek, amellyel tovább javíthatjuk a magyar hoki színvonalát.

 

Felkészülési mérkőzések. HC Topolcany (szlovák; idegenben) 2–7, HK Trnava (szlovák; idegenben) 2–3, Dukla Mihalovce (szlovák; otthon) 1–5, HC Trebisov (szlovák; otthon) 0–2-nél félbeszakadt

 

Érkezett: Berta Ákos*, Csányi Áron, Virág Csaba (mindhárom Újpest), Csengeri Viktor (szerbiai; Novi Sad, szerb), Sándor Szilárd (SC Csíkszereda, romániai

Távozott: Balázs Csongor, Imecs Attila, Laczkó Dávid Levente, Pál Ferenc (mind romániai; Fenestela 68 Brasov, romániai), Becze Tihamér (Troja Ljungby, svéd), Tomás Hertl, Adam Kaspárek (mindkettő cseh, ?), Lencsés Tamás (DAB.Docler), Szajbert Patrik (Újpest), Szőke Attila (Ferencváros), Björn Wällberg (svéd; ?)

*Átigazolását a Magyar Jégkorongszövetség még nem hagyta jóvá

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik