Svájci hokicsoda: 500 lakos, 6000-es átlagnézőszám

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2013.11.05. 14:39
null
Ambri falucska gyöngyszeme a hatalmas, de ütött-kopott hokicsarnok
Két kis falu egy svájci völgyben, összesen 500 lakossal, de repülőtérrel és az esetek többségében megtöltött 7000-es hokicsarnokkal. S persze az Ambri-Piotta jégkorongcsapatával, amely az alpesi ország bajnokságának második helyén áll – az után, hogy az idény elején 5–3-ra kikapott az Alba Volántól az Ocskay-emléktorna döntőjében –, és amelynek másodedzője Diego Scandella, a magyar válogatott másodedzője is egyben.

Szárnyal a svájci hokibajnokságban az ősz elején az Ocskay Gábor-emléktorna döntőjébe jutó Ambri-Piotta, amelynek hátteréhez kevés hasonlítható Európában – nemcsak a jégkorongsportban. Az 1937-ben megalapított klub 1985 óta tagja az alpesi ország élvonalának, s bár sohasem nyert még bajnokságot, idén a második helyen áll a Davos mögött, és jó esélye van fennállása legnagyobb sikerének elérésére.

A csapat neve két kis falucska nevéből adódik össze, Ambri és Piotta Ticino kanton északi részén, az ország német és olasz nyelvterületét összekötő Szt. Gotthárd-hágó déli oldalán, a Leventina-völgyben fekszik, és a két településnek összesen 500 lakosa van. Ám ez az 500 ember repülőtérrel és az ország egyik legjobb hokicsapatának otthonául szolgáló 7000-es csarnokkal is büszkélkedhet, amelyet ki is használ a klub, hiszen az idei átlagnézőszám 5800 és 6000 fő között van.

A klub az egyik úttörő volt Svájcban, ahol a hegyvidéken alakult ki a jégkorong, viszont a nagyvárosi egyletek térhódításával csak kettő maradt belőlük 1000 méteres magasság felett: az Ambri és az éllovas Davos, amelynek síparadicsoma kellő anyagi biztonságot nyújt. Ezzel szemben Ambriban egyetlen panzió és közért van – nem csoda, hogy az Ambri-Piotta évről évre a csőd szélére kerül, és csupán a szurkolói összefogásnak köszönheti, hogy még mindig létezik.

Sokkal több ember számára vallási jelentőségű a klub, mint a két falucska 500 lakosa: Svájcban és Európa-szerte 40 szurkolói klubja létezik, a város mellett elhaladó vasútvonalon csak a meccsek előtt és után állnak meg a vonatok, amelyek ezrével szállítják a „hazai” szurkolókat. A fanatikusok számára szimbólum is egyben a klub, amely mindig is a dolgos szegényebb rétegek csapata volt, s a közeli, dúsgazdag Lugano szurkolói emiatt csak „parasztoknak” gúnyolják őket.

A klub vezetőedzője a montreali Serge Pelletier, aki 2003 és 2005 között sorozatban háromszor a playoffba vezérelte a klubot, amely sohasem volt még bajnok, s Pelletier 2005-ös elbocsátása óta nem csatázott a bajnoki címért a rájátszás felsőházában, hanem a kiesés elől menekült az alsóházban. Ám Pelletier-t visszahozták, aki Diego Scandella, a magyar válogatott másodedzőjének segítségével ismét nagyszerű csapatot épített a soraiban a korábban az NHL-t is megjáró Richard Parkkal, Jason Williamsszel vagy Nolan Schaeferrel. És a csaknem 500 NHL-mérkőzéses múlttal a háta mögött érkező Williams sérülés miatt még alig játszott ebben az idényben…

A klub évente 10 millió eurós költségvetésből gazdálkodik, amit nehezen nyög ki, de a hatalmas próba csak most következik: a liga 2018-tól nem enged olyan gárdát indulni, amelynek elavult az infrastruktúrája. Az Ambri-Piotta 2000 ülő- és 5000 állóhellyel ellátott csarnokát 1979 óta nem újították fel, és már valóban eljárt felette az idő. Hogy miből lesz felújítva, jó kérdés, ám a repülőtér mellé építendő új csarnok esetében még állami támogatásban is reménykedhetnek – a válaszon egy legenda további léte múlik.

A repülőtérrel is rendelkező Ambri balra, a szomszédos Piotta jobbra
A repülőtérrel is rendelkező Ambri balra, a szomszédos Piotta jobbra

A klub szimpatizánsai így drukkoltak az Ocskay Gábor-emléktornán (a videókért köszönet CsSam olvasónknak)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik