Ők lehetnek a magyar kulcsjátékosok a jégkorong-vb-n

Vágólapra másolva!
2018.04.18. 15:56
Minden jégkorongcsapatnak megvannak a meghatározó játékosai: a mi huszonkettőnkből is kitűnhetnek néhányan, őket keressük most, a hétvégén kezdődő divízió 1/A világbajnokság rajtjához közeledve.

Régóta nem volt NHL-es klubhoz (is) tartozó kapusunk – Vay Ádám ilyen (Fotó: Dömötör Csaba)
Régóta nem volt NHL-es klubhoz (is) tartozó kapusunk – Vay Ádám ilyen (Fotó: Dömötör Csaba)
Régóta nem volt NHL-es klubhoz (is) tartozó kapusunk – Vay Ádám ilyen (Fotó: Dömötör Csaba)
Régóta nem volt NHL-es klubhoz (is) tartozó kapusunk – Vay Ádám ilyen (Fotó: Dömötör Csaba)
Régóta nem volt NHL-es klubhoz (is) tartozó kapusunk – Vay Ádám ilyen (Fotó: Dömötör Csaba)

 

Valójában mindenki kulcsjátékos.

Kulcsjátékos az a három, négy, öt, hat mezőnyjátékos és meghatározott esetben kapus, aki éppen a jégen lesz a legkülönfélébb játékhelyzetekben, mondjuk, kettős vagy sima emberhátrányban, egyenlő létszámnál, szimpla vagy kettős fórban, esetleg üres kapuval a hátunk mögött üldözve a meccset vagy a hosszabbításban izgulva. Kulcsjátékos mind a 22, akit benevezünk a vb-re. Kulcsjátékos az a kapus is, aki 23.-ként, vésztartalékként marad és gyakorol a csapattal végig, ám ha minden jól megy, és nem sérül meg egy kollégája sem, mérkőzésen nem lép pályára. Kulcsjátékosok azok is, akiket a felkészülés során kirostáltak, ám odáig jobb teljesítményre sarkallták a versenytársakat, így jobbá tették őket.

Kulcsjátékos tehát mindenki.

Az viszont tagadhatatlan, hogy a néző, a szimpatizáns, a drukker bekarikáz mezszámokat és neveket, vannak kijelölt személyei – olykor szakmai érvektől távol, szimpátia alapján –, akiktől még többet, életet, hazát védő mentéseket, győztes mozdulatokat vár, vérpezsdítő vagányságot és könnyfacsaró érzelmeket.

Ilyen karakterekről írunk most.

AKIKRE NYUGODTAN BÍZHATJUK A KAPUNKAT

Nagyjából a csapatsportok létezésével egy idejű tanács a csapatépítéshez: „Végy egy jó kapust!" Nekünk szerencsére több is van. Az pedig biztos, hogy akármelyik kettőre is szavaz a szakvezetőség a vb-n, és akármelyikre a konkrét meccsen, kulcsfigura lesz. Mert nincs még egy sportág, amelyben ennyi lövéssel akadna dolga a kapusnak, amelyben ilyen közelről, ilyen erővel, ilyen kemény tárgyat lőnének felé – nincs még egy sportág, amelyben mégis igaz volna a tétel, hogy például a büntetőt nehezebb belőni, mint kihagyni.

EZ IS JÉGKORONG 1.
200 forintból több mint félmilliós nyeremény. A tavalyi év egy szelvényen elért legmagasabb nyertes eredő nyereményszorzója, ami kizárólag jégkorong-mérkőzésekre vonatkozott, egy gyöngyösi Tippmix fogadóé volt, aki 30 forintos alaptéttel (összesen 210 ft téttel) játszott Patent típusú kombinációt, és mivel mind a három világbajnoki mérkőzésre fogadott tippje jó volt, 637530 ft-ot nyert. A nyertes nyereményszorzója így 3035.86 volt.

Ha Vay Ádám lesz a kezdőkapusunk, NHL-szerződéssel büszkélkedő hokist állíthatunk a gólvonalra, márpedig ilyet nem írhattunk le Szuper Levente óta. A 24 éves játékos a 2016-os elit-vb-n robbant be a köztudatba, kivédte a finnek szemét is, úgyhogy Szentpétervárról már a Minnesota Wild kétéves ajánlatával, sőt aláírt dokumentumával távozott. Azóta pénteken játszott először a válogatottban, egyúttal magyar földön, mert időközben a tengerentúlon pallérozódott a harmad- és másodosztályban, amelyek egyaránt megütik legalább a szomszédos EBEL-szintjét. Az tehát garantálható, hogy Vay még jobb kapus, mint amilyen volt, nem kellene tehát félnünk semmitől, ha ő korcsolyázna a ketrec elé.

Ugyanígy vagyunk Rajna Miklóssal, aki 26 évesen immár a hatodik vb-jére készül. Már 18 évesen bemutatkozott a nemzetközi mezőnynek, miután bajnoki címre vezette a klubját itthon, aztán a legutóbbi feljutásunkkor, 2015-ben és az említett 2016-os elit-vb-n is ő volt a kezdőnk – kell ennél jobb referencia? A jelenlegi klubidényben ugyan keveset védett, az viszont már korábban bebizonyosodott, hogy olyan személyiség, akit egy hónap alatt fel lehet építeni, azaz bátran rábízhatnánk ezúttal is a kapunkat.

Szirányi Bence a legjobb hátvédkorba ért (Fotó: AFP)
Szirányi Bence a legjobb hátvédkorba ért (Fotó: AFP)

MÁR ITT IS VAN AZ ÚJ GENERÁCIÓ

Elfogytak az aranygenerációnk bekkjei, sőt, már a csatárból hátvéddé visszanevelt Vas Márton is visszavonult, nemhogy Horváth András, Tokaji és Szélig Viktor, Svasznek Bence meg Sille Tamás és kortársaik... Ez viszont nem jelenti azt, hogy ne lenne megfelelő utánpótlásunk, hiszen például a 20 éves Garát Zsombor és a 21 esztendős Stipsicz Bence is már a harmadik vb-jére készül – ugyanakkor a két bástya Szirányi Bence és Pozsgai Tamás lehet.

Szirányi a legjobb hátvédkorba ért, februárban betöltötte a 30-at, és rá is pihent az év fő eseményére, hiszen a vállsérülése miatt hónapokat kellett kihagynia a klubszezonból. A mostani a hetedik vb-je lenne már, játszott a 2013-ason például, amelyet ugyanígy a BS-ben rendeztek, tehát bőséges tapasztalata van, milyen hazai pályán, telt ház előtt, nívós ellenfelekkel szemben a feljutásért küzdeni.

Pozsgai kissé más utat járt be, ám idénre ő is beért – végképp. Ő júliusban lesz 30, tavaly nyár óta csapatkapitány a klubjában, amellyel idén tavasszal megnyerte a bajnokságot, a hatodik vb-jére készül. Ugyanakkor nemcsak a 2013-as, hanem az előző BS-beli, 2011-es vb-n is játszott. Nyolcvanhárom válogatottsága alatt csupán két gólt szerzett, az egyik különösen emlékezetes, hét éve ugyanis az ő gólja nyomán repült a jégre 6870 plüssállat, amelyeket később beteg gyermekeknek vittek el, hogy jobb kedvre derüljenek a kórházban – bizonyíték, hogy a hokisaink nemcsak a jégen kulcsemberek, hanem azon kívül is.

Hári János (középen) az egyik legtechnikásabb
játékosunk (Fotó: Dömötör Csaba)
Hári János (középen) az egyik legtechnikásabb játékosunk (Fotó: Dömötör Csaba)

OLYASMIT TUDNAK, AMIT KEVESEN

És akkor elérkeztünk ahhoz a csapatrészhez, amelyben nemcsak bőséges a kínálat... A csatároknál a szakvezetőség számára nem az a kérdés, hogy találjon tizenkét-tizenhárom megfelelő támadót, hanem, hogy kiktől búcsúzzon el fájó szívvel, ami még úgy is igaz, hogy a szakmát Svédországban kitanuló, manapság a német élvonalban légióskodó csapatkapitányunk, Bartalis István sérülés miatt nem is játszhat! Viszont amilyen csapás ez, vehetjük biztató előjelnek is ugyanakkor, mert a center 2015-ben is kidőlt a vb előtt, ám utána feljutottunk! Nem kis részben azoknak hála, akik most is a legfontosabb támadóink közé tartozhatnak: ők Hári János, Sebők Balázs és Sofron István, akikhez nyugodtan hozzátehetjük immár Galló Vilmos nevét is, és közben lesütjük a szemünket, hogy másokra nem térünk ki – legalábbis most.

Az említettek közül Sofron a legrutinosabb, a 30. évét betöltve a nyolcadik vb-jére készül – szerepelt a 2011-es és 2013-as hazai rendezésű tornán is –, volt az EBEL gólkirálya, játszott a tengerentúlon, légióskodott két osztrák klubban, és több mint százszoros válogatott – aligha kérdőjelezhető meg, hogy csapatunk egyik legfontosabb tagja, akit két tulajdonsága egyértelműen kiemel, könnyebben észrevehetővé tesz a drukkerek szemében. Az egyik, hogy ő a góllövőnk, a másik, hogy akár jól, akár rosszul játszik, minden egyes mérkőzésen szórja a bodicsekeket, azaz, ha kileng a plexi egy ütközés nyomán, nagy az esély, hogy „Sofi" volt az elkövető, lendületet és érzelmi töltetet adva csapatának.

Hári János 25 évesen a hatodik, Sebők Balázs 23 évesen a negyedik vb-jére készül – úgy, hogy előbbi a 2016-os eseményt volt kénytelen kihagyni sérülés miatt, utóbbi pedig a tavalyit klubelfoglaltság miatt. Mindketten Észak-Európában tanulták a játékot tizenéves koruk óta, a legmagasabb játékintelligenciájú, legtechnikásabb játékosok a keretben, akik különálló sorokat is elvisznek a hátukon, egyben félelmetesek – főleg ha megkapják a harmadik „északit". Ő volna Galló, aki még csak 21, de ő is már a harmadik vb-jét teljesítheti, miután a klubcsapatát felvitte a svéd élvonalba. Ők olyasmit tudnak, amit a divízió 1/A-szintjén kevesen, és még érdekes karakterek is a mosolyuk, a humoruk, a gondolkodásuk, a hatalmas szívük révén.

Kulcsemberek, röviden.

Mielőtt hazatért a válogatotthoz, Galló Vilmos fellőtte klubját a svéd élvonalba (Fotó: Koncz György)
Mielőtt hazatért a válogatotthoz, Galló Vilmos fellőtte klubját a svéd élvonalba (Fotó: Koncz György)
EZ IS JÉGKORONG 2.
20 mérkőzéssel több mint 25 milliót nyert egy maglódi Tippmix-játékos
A legnagyobb nyereményt érő szelvénynek, amely kizárólag jégkorong-mérkőzéseket tartalmazott, egy maglódi fogadó örülhetett, aki gondolt egy merészet, és az aktuális fogadási ajánlatból kiválasztott 20 jégkorongmérkőzést, ezeket 16/20-as kötésben játékba küldte, méghozzá 10 forintos alaptét mellett. A pénztárnál 48450 forintot fizetett be, s utólag kiderült, bőven megérte a befektetés. A listáján szereplő20összecsapás közül tizennyolcnak találta el az eredményét, így összességében 26322325 forint nyeremény lett a jutalma.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik