NHL: pazar „alapanyagnak” tartják Vayt Minnesotában

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2016.07.17. 22:24
null
Vay felépítését, sebességét és tanulékonyságát is dicsérik (Fotó: wild.nhl.com)
Nem gyakori, hogy egy kapus erőteljes benyomást tesz, miközben elveszít három meccset, de Vay Ádám pont ezt tette a magyar válogatott kapujában a májusi világbajnokságon, amelynek köszönhetően kétéves szerződést kötött a Minnesotával – kezdi a magyar kapusról írt cikkét az NHL-ben szereplő Minnesota Wild klubhonlapja.

 

A minnesotai oldal megemlíti, hogy Vay volt a magyar csapat legjobbja azokon a meccseken, amelyeken a hagyományos nagyhatalmak (Kanada, Finnország, Egyesült Államok) óriási erőfölényben játszva diadalmaskodtak, és a 3.67 kapott gólos átlag ellenére tiszteletre méltó, 91.1 százalékos védési hatékonyságot tudott felmutatni.

„A megfigyelőink és a kapusaink úgy érezték, hogy megéri a befektetést – mondta a Wild vezérigazgató-segéd, Brent Flahr.A világ éljátékosai közül nézett néhánnyal farkasszemet. Még nem kiforrott játékos, vannak területek, amelyeken fejlődnie kell, de fantasztikus felépítése van, nagyon atletikus és pazar formában van.”

A magyar kapus fiatal korában rendre az idősebbek számára kiírt bajnokságokban védett, majd 15 éves korától szlovák utánpótláscsapatokban fejlődött.

„Szlovákiából sokan játszanak az NHL-ben. Magyarországon ahogy öregszel, nevetnek, és azt kérdezik, hogy minek akarsz az NHL-ben játszani. Mindig imádtam ezt a ligát, állandóan az NHL-meccseket néztem, és az volt az álmom, hogy itt játszhatok” – mondta Vay Ádám.

A 22 éves, 196 centi magas kapus lehet az első magyar játékos, aki pályára lép a tengerentúli jégkorongligában – Szuper Leventét és Vas Jánost draftolták korábban NHL-csapatok, de mindketten az AHL-ig jutottak, mielőtt visszatértek Európába.

„Mindig azt mondják nekem, hogy meg tudom csinálni, hisznek bennem” – mondta az itthoni támogatóiról.

Vay számára nem teljesen idegen az észak-amerikai környezet, 2013 és 2015 között a WSHL-ben szereplő El Paso Rhinosban védett, és előbb bajnoki címhez segítette a csapatot, egy esztendővel később pedig ismét döntőztek – 92.3 százalékos hatékonysággal védett a második idényében.

A WSHL persze nagyon messze van az NHL-től, az együttes mégis úgy hiszi, hogy csiszolatlan gyémántot talált.

„Megvan benne a potenciál, hogy NHL-kapus váljon belőle, az biztos – mondta a Wild kapusedzője, Bob Mason.22 éves, 196 centi magas, gyors és úgy tűnik, jól tanulja a játékot. Ezek azok a tulajdonságok, amelyeket keresünk.”

A WSHL-ben nyújtott nagyszerű számai ellenére Vayra nem nagyon figyeltek fel addig, ameddig pályára nem lépett a világbajnokságon. Kanada ellen, csereként beállva debütált, és 12 lövésből 11-et védett, majd a finnek ellen 48 hárítást jegyeztek be a neve mellé. Az Egyesült Államok ellen 35 védése volt, ezzel pedig számos NHL-csapat figyelmét felkeltette.

Ebben az időszakban Vaynak nem volt ügynöke, és a Wild szerencséjére a kapusok fejlesztéséért felelős Frederic Chabot ismerte Rich Chernomaz szövetségi kapitányt, ez pedig előnybe helyezte a minnesotai csapatot.

„Az hiszem, az elsők között beszélhettünk vele, és ez segített a helyzetünkön” – mondta Flahr.

Azt, hogy hol köt ki, nagyban befolyásolja, hogyan teljesít a felkészítő táborban, amelyen a csütörtöki egymás közti gyakorláson 26 védést mutatott be.

„Kicsit olyan érzésem volt, mintha a világbajnokságon lennék, mert minden annyira gyors volt. Számomra ez nem volt új érzés. Kaptam két gólt, de nagyon jó játékosok vannak az edzőtáborban, úgyhogy nincs rossz érzésem” – tette hozzá Vay.

Mivel a Minnesota kapushelyzete fixnek tűnik, Vaynak az AHL-ben szereplő Iowa Wildnál kell minden bizonnyal megküzdenie Stephen Michalekkel a cserekapus posztért Alex Stalock mögött. További lehetőség számára, hogy az ECHL-ben szereplő Quad Cityhez kerüljön, ahol jó esélye lenne több mérkőzésen szerepelni.

„Úgy vélem, az a fontos számára, hogy játsszon, és sokat játsszon. Meglátjuk, hogy az edzőtábor hogyan sikerül számára, és hova illene a játéka” – zárta Flahr.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik