Nagyon sok mindennek kell megvalósulnia az Alba Volán rájátszásához

SZŰCS ANDRÁSSZŰCS ANDRÁS
Vágólapra másolva!
2014.09.12. 12:54
null
A 39 éves Frank Banham talán az utolsó idényére készül, de sok függ tőle is (Fotó: Mirkó István)
Önmagában nem meglepetés, hogy az Ifjabb Ocskay Gábor-emléktorna idején gyászos a hangulat Székesfehérváron, de ezúttal lehet, nem a torna emlékezés jellege tette azzá. A névadóból első kategóriás támogatóvá visszaváltozó Sapa nélkül immár csak Fehérvár AV 19-nek hívható csapat az edzőmeccseket hét győzelemmel, egy döntetlennel és két vereséggel zárta – volt köztük mindenféle, ellenfélből meg eredményből is. Mégis, mivel mindig a legutóbbi a legmeghatározóbb élmény, a Ljubljanától elszenvedett 5–2-es vereségből szükséges kiindulni, ami meg nem annyira biztató.

 

KÍVÜLRŐL NÉZVE
hockey-news.info hockeyfans.at
Salzburg 9.0 8.8
Vienna 9.0 8.5
Bozen n. a. 8.8
Linz 8.5 7.8
Villach 8.3 6.5
Klagenfurt 8.0 6.5
Dornbirn 7.8 6.0
Graz 7.5 5.8
Znojmo 7.0 6.5
FEHÉRVÁR 6.3 5.3
Innsbruck 6.0 4.8
Ljubljana 6.0 4.3

Az Alba Volán igen rosszul játszott, ráadásul az előző napi kétharmadból fél ház lett, amit tulajdoníthatunk azonos időben játszó labdarúgó-válogatottunk meccsének, ám akkor adódik a nagy kérdés: hol szenvedtek jobban, a Fradi-stadionban vagy az Ocskay-csarnokban?

Nem volt sok helyzet, gól még kevesebb, a védelem vékony volt, a kapus meg bravúrra képtelen. De!

Az Olimpija mumus, még az EBEL-korszak legjobb Fehérvárja, a 2011–2012-es sem bírt vele az akkori negyeddöntőben, pedig a „sárkányoknak” másfél jó soruk volt – tehát még ki is vehetjük a mintából, ami a szlovénok ellen történik. Aztán tény, hogy meghatározó figurák hiányoztak az összeállításból.

Nem játszott az előző idény legjobb védési hatékonyságú kapusa, Hetényi Zoltán, aki agyvelőgyulladása után még nem kapott engedélyt a játékra.

Nem játszott a keret leghiggadtabb bekkje, Szirányi Bence, az ugyancsak válogatott Varga Arnold, illetve a svéd és német első osztályban éveket lehúzó Johan Ejdepalm.

TUDNIVALÓK

LEBONYOLÍTÁS. Ebben a szezonban is 12 klub alkotja az EBEL mezőnyét. A szeptember 12-től február 1-jéig tartó alapszakaszban két oda-vissza kört játszanak (ez minden csapatnak 44 meccs), aztán február 10-től március 1-jéig a hatcsapatos felső- és alsóház is még egy oda-vissza kört (még tíz meccs, összesen 54): ezen középszakasz végeztével az alsóház első két helyezettje csatlakozik a felső hatoshoz, kialakítva a rájátszás nyolcas mezőnyét, amelyből az első három választhat magának ellenfelet a playoff első körére. A március 3-tól legkésőbb április 21-ig tartó rájátszásban a párharcok az egyik fél negyedik győzelméig tartanak. Állandó meccsnapok és -időpontok már az előző idényben sem voltak, de azért a kedd, péntek, vasárnap a legfrekventáltabb, továbbá a hétköznapokon a 19.15-ös, vasárnap 17.30-as kezdés – de máris figyelmeztetünk, sokszor lesz másképp.

TV, INTERNET. Leszámítva, amikor a bajnokság hivatalos partnere, a Servus Tv közvetít Székesfehérvárról, a Sport Klub sugározza a találkozókat, a 22 alapszakaszmeccsből 17-szer, majd a középszakaszban és a remélt playoffban mindannyiszor. Interneten az EBEL saját honlapja, az erstebankliga.at, illetve az eishockey.at és természetesen az nso.hu a kiindulópont, továbbá a jegkorongblog.hu szakhonlap és az albavolanhockey.hu – a Nemzeti Sport és a Fehérvár a Facebookon és a Twitteren is megtalálható.

ÁRAK FEHÉRVÁRON. Bérletek. Álló felnőtt: 21 000, diák: 10 000. Féléves álló felnőtt: 12 000, diák: 6000. Alapszakaszjegyek. Ülő: 2800, felnőtt álló: 1700, diák: 900 forint. Az éves és a második féléves bérletek a középszakaszra és a rájátszásra is érvényesek.

Nem játszott a szombaton a Miskolc ellen 3+2-vel záró kanadai Jeff LoVecchio sem, aki négy idényen át az AHL-ben hokizott, majd az olasz és a norvég első osztályban pont/meccs körül és felett teljesített. Ez kapussal együtt egy teljes sor, papíron talán a legjobb, amelynek hiányát bármely csapat megérezné, a liga egyik legcsóróbbja főleg.

Itt érkezünk el a fiatalokhoz, akiket már tavaly is emlegettek – aztán szálkásra ülték a feneküket a kispadon.

Pedig junior- és ifjúsági válogatottunk is feljebb jutott egy-egy osztállyal, azaz van merítés, csak ezek az ifjak még nem kész áruk, ezért Marty Raymond nem játszatta őket, mert óhatatlanul hibáznak, a kanadai tréner pedig az első fordulótól az eredményre hajtott.

Ocskay Gábor szakosztály-igazgató azonban erősködött, úgyhogy Raymond összepakolt, és másodedzője, az amerikai Rob Pallin lett a tréner, aki nemcsak elfogadja, hirdeti, hogy a fiataloknak teret, a tapasztaltaknak felelősséget kell adni. Ennek szellemében a rutinosakat szapulta inkább a Ljubljanától kapott zakó után.

Ám hiába van egyetértés a főnökség és a szakvezetőség között, a balsejtelmek attól megmaradnak. Kérdőjeles például a kapusposzt, amin majdnem elment az előző évad, mert ha Hetényi nem tér haza novemberben, a Fehérvár a rájátszás közelében sem lett volna, Josh Robinson meg hiába AHL-kapus, ez nem látszik rajta.

Lyukacsos a védelem is, elöl pedig Brandon Marino hiába ECHL-pontkirály, hiába jött haza a válogatott első soros centere, Bartalis István és Amerikából a saját nevelésű Kóger Dániel, hiába maradt a csapatnál a kanadai veterán, Frank Banham és több válogatottunk, a csatársorok egyáltalán nem álltak össze.

Persze ha minden kérdőjel kiegyenesedik, megcsíphető a rájátszás.

Ha minden kérdőjel…

EBEL
Péntek,
18.30: Znojmo–Vienna, 19.15: FEHÉRVÁR–Villach (Tv: Sport Klub, 18.55, élő), Graz–Dornbirn, Innsbruck–Linz, Klagenfurt–Ljubljana, 19.30: Salzburg–Bozen.
Vasárnap, 17.30: Dornbirn–Ljubljana, Graz–Linz, Vienna–FEHÉRVÁR, Znojmo–Salzburg, 17.40: Innsbruck–Klagenfurt, 18.45: Bozen–Villach

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik