Minőségi ugrásra várva: elkezdi a Volán

Vágólapra másolva!
2011.09.09. 14:29
null
Sofron Istvánra az új idényben is kulcsszerep vár (Fotó: Mirkó István)
Címkék
Ötödször is nekivág az osztrák jégkorongbajnokságnak (EBEL) a Fehérvár, amely erősebbnek tűnik, mint valaha. Mi legalábbis így látjuk, és a sikeres évadot jövendölő feltevéseinkre reagáló vezetőedző, Kevin Primeau sem pesszimista...

1. Az erősítések tényleg erősítések. Hetényi Zoltán ugyan Finnországba ment, de a többi elszerződő nem fog hiányozni, az alapemberek maradtak, az igazolások pedig hamar jöttek, és jónak is tűnnek. A farmcsapatból kiemelhető fiatalok is érettebbek. Magyarán: ez a valaha volt legerősebb Alba Volán.

„Minőségben egyértelműen jobban állunk, mint tavaly. Az első sorban Ladányi és Vas szenzációsan kombinatív játékkal gyártja a helyzeteket Sofronnak, a másodikat Johansson kiválóan tartja egyben a két pontgyáros szélső, Palkovics és Mihály között, a harmadikban Sikorcin, Ryan és Kovács szinte csettintésre összeállt, pedig hárman három helyről jöttek, míg a negyedikben Benk, Nagy és Magosi ad támaszt a csapatnak – hát, nem szeretnék az ellenfél játékosa lenni, amikor ők jönnek szembe... Talán sosem volt olyan együttesem, amelyben a sorok ennyire különböztek volna. Ez viszont azzal jár, hogy eltiltás vagy sérülés esetén nehezebb a csere. El kell gondolkodnunk, melyik éri meg jobban: áttenni valakit egy másik sorba, vagy beemelni egy fiatalt a kieső helyére, és nem bolygatni a többit. Ladányi sérülése miatt például Magosi lép feljebb pénteken, és az ő helyén játszik Tóth Adrián. Ez lehet a nagy gondunk: ha mélyen bele kell nyúlni a csapatba."

A LEBONYOLÍTÁS

Az alapszakaszban két teljes kört, azaz 40 meccset játszik mindenki – az összes játéknapon lesz egy szabadnapos –, majd a középszakaszban az 1–6. és a 7–11. helyezettek még egy teljes kört (10, illetve 8 mérkőzés). A felsőházban 4, 3, 2, 1, 0, 0 a bónuszpontok, ezekkel indulnak a csapatok, az alsóházban pedig 3, 2, 1, 0, 0. A középszakasz után az első hathoz csatlakozik az alsóház első kettője – a többieknek véget ér az EBEL-szezon –, s innentől „normális" a rájátszás, az egyik fél negyedik győzelméig tartó párharcokkal. Az alapszakasz január 20-ig, a középszakasz január 22-től február 14-ig, a playoff február 19-től legkésőbb április 5-ig tart. A játéknapok kedd, péntek és vasárnap, a kezdési időpont hétköznap 19.15, vasárnap és osztrák ünnepnapokon 17.30. Az átigazolásai határidő január 31.

2. Vannak rejtett tartalékok. Az előző idényben néhányan eltűntek csata közben: Kovács Csaba, Mihály Árpád és Nagy Gergő is elmaradt a legjobbjától – Mihály és Nagy ráadásul fegyelmezetlenkedett is olykor –, idén nyáron viszont jól teljesítettek az edzőmeccseken, és joggal várható, hogy ebben a szezonban sokkal-sokkal többet hozzanak a konyhára.

„Gergő hibázott, méghozzá elég nagyot, de megfizetett érte, és megérdemli, hogy kapjon még egy esélyt. Azt kell megértenie, hogy neki egyáltalán nem muszáj ugyanazokat a dolgokat megpróbálnia, amiket a sztárcsatároknak, egyszerűen meg kell találnia a helyét a csapatban. A nyáron tisztességesen dolgozott, és láthatóan fejlődik, össze kell fognia a negyedik sort, s akkor ő is és mi is jól járunk. Kovács Csaba most olyan társakkal játszik együtt, akik illenek hozzá, úgyhogy adva vannak a feltételek, hogy bizonyítani tudjon, amit nagyon szeretne. Mihály Árpi tavaly pocsékul kezdett, de jól zárt; ha most onnan tudja folytatni, igen jó szezonja lesz."

3. Kegyes volt a sorsolás. Tavaly az év végi meccsdömpingen ment el végleg a szezon, sok volt a sérült és eltiltott, a kispad meg eleve rövid. Ezúttal a sorsolás is a mieinkkel volt. Amikor először jut három játéknap egy hétre, a fehérváriak akkor lesznek először szabadnaposak, aztán a novemberi válogatott-hétvége után másodszor, az ünnepekkor pedig december 22-én, 26-án és 30-án is itthon játszik a csapat. Negatívum, hogy január 1-jén és 3-án is idegenben van bajnoki, de Villach és Klagenfurt egy túrával letudható.

„Nézegettük a menetrendet, amely nem rossz, ám előre nem örülnék és kifogásokat sem gyártanék. Erre az idényre ideális az összetételünk, ez sokkal fontosabb."

A PÉNTEKI NEMZETI SPORT EGYOLDALAS ÖSSZEÁLLÍTÁSBAN FOGLALKOZIK A TÉMÁVAL: ELOLVASHATJA CSAPATONKÉNTI BONTÁSBAN A LEGFONTOSABB TUDNIVALÓKAT, ILLETVE TOVÁBBI VÉLEMÉNYEKET A RAJTTAL KAPCSOLATBAN!

AZ ALAPCSAPAT
Kapus: Munro (Bálizs)
1. sor: Horváth A., Tokaji – Sofron, Vas M., Ladányi
2. sor: Borgatello, Pratt – Palkovics, Johansson, Mihály Á.
3. sor: Durco, Sille – Sikorcin, Ryan, Kovács Cs.
4. sor: Orbán, Láda B. – Benk, Nagy G., Magosi
AZ 1. FORDULÓ PROGRAMJA
Péntek, 19.15: Graz–Vienna, JESENICE–FEHÉRVÁR, Klagenfurt–Salzburg, Linz–Zagreb, Villach–Ljubljana. Szabadnapos a Znojmo.
A fehérvári szurkolók biztatása ezúttal is nagy segítséget jelenthet
A fehérvári szurkolók biztatása ezúttal is nagy segítséget jelenthet
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik